Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '08

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme engelli İETT Memuru İdris Arslanoğlu başarı sırlarını anlattı

İŞİTME ENGELLİ İETT MEMURU İDRİS ARSLANOĞLU ‘İŞİTME ENGELLİLER İYİ BİR YAŞAM SÜRDÜRMEK İSTEMEKTE İSELER İYİ BİR EĞİTİM ALMAYA ÇALISSINLAR’

SORU-Merhaba İdris bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İ ARSLANOĞLU – 1973 Siirt doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi İstanbul’da yaptım. Lise öğrenimimi tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Yapı Ressamlığı bölümünü kazandım. 1999 da Üniversite hayatımı başarı ile tamamladım.2000 de Uluslar arası CNR Fuarcılıkta iş buldum. 2002 Yılında İETT nin açmış olduğu engelli memur sınavını kazanarak İETT de göreve başladım ve halen burada Yapı Ressamı olarak çalışmaktayım

YORUMU İdris ileri derecede işitme engelli olmasına rağmen okumayı severek hem de 4 yıllık okulu tamamlayıp başkalarına yük olmadan yaşamına devam etmektedir.Engelli olduğunu bahane etmeden çalışıp ailesine bakanlara ne mutlu.

SORU – Ailenizin bu zorlu hayat mücadelenizde size desteği ne oldu İdris ?

İ ARSLANOĞLU – Ailemin bu konudaki en büyük desteği eğitimimi tamamlamak , yüksek öğrenim görmemi sağlamak için bana vermiş oldukları sonsuz destek oldu. Daima eğitim konusunda beni sürekli motive ettiler. Ayrıca ailemin benimle yakından ilgilenmesi de başarılı bir hayat sürmemde büyük pay sahibidir.

YORUMU – Ailenin engelli çocuklarını hiçbir komplekse kapılmadan devamlı olarak sevmesi ve iyi güzel şeylere motive etmeye çalışması her zaman o engelli çocuğun kendine güvenmesine ve hayata daha samimi olarak sarılmasına bu da sonrasında O’ nun daha büyük başarılar elde etmesine sebep olacaktır.

SORU – Kitap okumakta mısınız Bunun sizin gelişiminize ne katkısı olmuştur.

İ ARSLANOĞLU – Kitap okumak her insan için gereklidir. Bende anlayabildiğim kadar okumaya çalışmaktayım. Kitap bir hazinedir ya da hazine yoludur. Hazinemizin gelişmesi de insanın kendinin gelişmesi anlamına gelmektedir.

YORUMU- Okumanın her insana sayılamayacak kadar çok faydalarının olduğunu her zaman okuyan bir insan olarak anlatmaklayız Bunu anlamak isteyen insan anlar.Anlamayana da sivrisinek saz bence.

SORU- Sence engellilerin iş bulmada yaşamakta olduğu sıkıntılar nelerdir? Bunlar nasıl aşılabilir?

İ ARSLANOĞLU- Mesleki eğitim ve insanların beceri seviyelerinin yükseltilmesi, Özürlülerin verilecek işleri yapamayacak korkusu oluşması , en önemli faktörlerdir. Bu konuda engellileri desteklemeliyiz.

YORUMU – Engellilere toplumumuz iş konusunda ne yazık ki güvenememektedirler.Bu topluma aşılanan yanlış inanışlardan kaynaklanmaktadır.Nasıl ki sağlam insanlar eğitildikleri zaman topluma çok faydalı bireyler olmaktaysa engellilerde çok eğitilerek topluma faydalı bireyler olacaklardır.

SORU – Engelliler evlenirken ne gibi sıkıntılar yaşamaktalar Sence bunu nasıl aşabilirler.

İ ARSLANOĞLU – Uygun bir eş seçimi yapılması konusunda engellinin ailesi ve çevresindekiler ona yardımcı olmalı ve O’nun onun yapacağı işe değer verdiklerini O’nun bu toplumun değerli birer ferdi olduğunu ona aşılamaları gerekmektedirler.

YORUMU – Engellilere toplum önyargılarla yaklaştıkları için nedense evlilikte de bu önyargı ortaya çıkmaktadır.Toplum engellilere önyargılarını yıkamadığı müddetçe de bu toplumun gelişemeyeceği, engellilerin topluma yük olmaya devam edeceği aşikardır.

SORU- Engellilerin Üniversite okuması onların hayatlarını ne oranda kolaylaştırır ?

İ ARSLANOĞLU – Üniversite okumak engelli insanın hayatını mutlaka kolaylaştıracaktır.İnsanın eğitimle yükselmesi her zaman ona artı imkanlar sağlayacaktıır muhakkak .

YORUMU – Eğitimle bugün hayvanlara bile olağanüstü yetenekler kazandırmak mümkün olmuştur.İnsan aldığı eğitimin bilincinde olursa, okuduğunu düşünürse, düşündüğünü uygularsa , uyguladıklarının neticelerine bakarsa o zaman hayatta başarı da o ınsanla beraber olacaktır şüphesiz

SORU – İşitme engelliler daha da rahat yaşamak için ne yapmalı İdris?

İ ARSLANOĞLU Birlikten kuvvet doğar düşüncesi ile öncelikle birliktelikli bir ortam oluşturulmalı, Ama unutulmamalı ki engelliler arasında işsizlikte önemli etken .Engelliler iyi iş bulmak isterlerse mutlaka eğitimlerini tamamlamanın yollarını bulmaları lazım .

YORUMU- Engelliler yaşam boyu rahat etmek isterlerse, önce en azından 4 yıllık güzel bir okul tamamlamaya bakmalılar.Sonra da ailelerin geçindirecek bir iş bulmalı ve iş buldukları andan itibaren de iyi eş bularak mutlu huzurlu bir aile hayatı sağlamaya çalışırlarsa o zaman ailece insanlara yük olmamanın sevincini her zaman hissedeceklerdir.

Teşekkür ederim İdris sana .
TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..