Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '08

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme engelli oğlu işitme engelli öğretmeni olan Şenay Tohumcu işitme engelli ailelerine seslendi

İşitme engelli öğretmeni olan işitme engelli Serkan Tohumcunun babası Şenay Tohumcu:” İşitme engelli aileleri sık sık bir araya gelsinler.”
Engelli bir çocuğun anne ve babası olmak oldukça zor iş. Çocuğunuz başarılı bir engelli ise o zaman sevinciniz daha da artar. Şenay Tohumcu ustanın sevincine mülakatla ortak olalım dedik işte.

SORU- Şenay abi bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?

Ş TOHUMCU- 1955 de Erzurum’un Şenkaya ilçesinde doğdum. Şu anda Bilecik’te inşaat ustasıyım.İşitme engelli olmasına rağmen Üniversite tamamlayarak İşitme engelli öğretmeni olan Serkan Tohumcu’ nun babasıyım.

YORUMU – Serkan işitme engelli olmasına rağmen zoru başararak işitme engelli öğretmeni olmayı başardı ve ailesine yük olmaktan kurtuldu ve ailesinin gurur kaynağı oldu.umarım hayatta her engelli ailesinin gurur kaynağı olsun.

SORU- Çocuğunuzun daha duyamayacağını öğrendiğiniz an neler hissettiniz.?

Ş TOHUMCU- Çocuğumun geleceği için ilerde insanlarla rahat iletişim kuramayacağını öğrendiğim zaman bunun ezikliğini yaşayacağımızı hissederek üzüldük.Kazandığı EML’ nin “Çocuğunuz burada okuyamaz” demesi bizi derinden etkiledi.

YORUMU – İşitme Engellilere destek olmak yerine ne yazık ki bazı dar zihniyetli eğitimcilerde köstek olmaya bakmaktalar ve kendileri rahat etsin diyerek engellilerle uğraşmamak için onlar “ Okuyamaz” diyerek baştan savmaktalar . Onlar başarılı oldukları zamanda başarıyı sahiplenmeye kalkmaktalar.

SORU- Çocuğunuz buna rağmen oldukça başarılı öğrenci oldu bu durumda neler hissettiniz?

Ş TOHUMCU- Bu başarıyı beklemiyorduk doğrusu ama başarılı olduğunu görünce çok şaşırdık ve sevindik. Oğlumuzla gurur duyduk. Önceleri yaşamayı bile istememesi, üzüntülü olarak yaşarken şimdi çok mutluyuz ailece.

YORUMU – İnsan engelli olduğu zaman karamsar olması doğal, ailelerde engeliyle yaşamayı çocuklarına öğrettikleri ve onlarında hayata tutunmasını sağladıkları zaman çocuklarının kendilerine bir yük değil de destek olduklarını gördükçe mutlulukları tabii ki daha da artacaktır.

SORU- Engelli çocuğu olan aileler , çocuğunun okul ve hayatta başarılı olmaları için neler yapmalılar

Ş TOHUMCU- Engelli çocuğu olan aileler sık sık bir araya gelsinler. Bu çok etkili olmakta. Benim katıldığım bir toplantı çok güzeldi. bir şeyleri görüp umutlanmaktalar. Birbirlerinden çok şey almaktalar. Çocuklarının geleceğinin hiçte umdukları gibi kötü olmayacağını anlamaktalar.

YORUMU – Engelli çocuklarının gelişmesini isteyen aileler bir araya gelerek dernek kurarak, başarılı engellileri de aralarına alarak, uzmanlardan faydalanarak, başarıya ulaşabilirler.İş adamlarımız da dernekler kurarak hayatta haklarını aramakta, almakta ve bunu yapmayanlara nazaran daha rahat ve huzurlu hayatlar olmakta. Bunun çaresi de işitme engelliler derneklerini etkin kılmak ve bu dernek üyelerinin de aralarında bilinçli olarak birbirlerini sevmesi ile olacak iştir zaten.

SORU- İşitme engelli liseleri öğrencilerinin daha başarılı olması için ne yapmalılar?

Ş TOHUMCU- İşitme engelli liseleri çocukları belli bir noktada bırakmamalı , daha da ileriye götürmeye çalışmalılar. Gerekirse eğitim öğretim engellilerde daha artırılmalı. Okusun, geçsin mantığı yanlış.Eğitimin kalitesi için ailelere gerekli olan bilgiler verilsin. Aileler aydınlatılsın. Çünkü işitme engelliler sağlam olan yaşıtlarına göre daha güç ve geç öğrenmekteler.

YORUMU – Noksanlarını görerek daha gayretle çalışan ve bu noksanları kapatmaya çalışan insan için güçlük ve geçlik diye bir şey olmamalı ve insan noksan yönlerini gördüğü zaman bu noksanlarını tamamlamaya bakmalı.Ne yazık ki, sadece işitme engelliler değil, kendine güveni olmayan sağlam insanlar bile noksan yönleri ile karşılaşmak istememekteler.Bu kaçış onların yararına bir durum olmamakta ve tersine başarısızlıklarını körüklemekte.İnsanlar noksan yönleri ile karşılaştıkları zaman ve bu noksanları onlara söyleyenlerden kaçmak yerine noksanlarını tamamlamak için noksanlarının üzerine giderek onları yok ederlerse başarı da zaten onlarla olacak buna eminim zaten..

SORU- işitme engellilerin Üniversite okuması için daha önce üniversite okumuş işitme engelliler neler yapmalı?

Ş TOHUMCU- Üniversite tamamlamış işitme engelliler , işitme engelliler liselerine davet edilerek çocuklara örnek gösterilebilir. İşitme engelli çocuklar bunlarla tanıştırılarak moral vermesi sağlanabilir.

YORUMU – Ben işitme engelli olmama rağmen hep sağlamlarla okudum ve hayatımda bugüne kadar işitme engelli okulu görmedim.Herkes git de seni örnek alsınlar demelerine karşı davet olmayınca ben nasıl giderim ?

Teşekkür ederim Şenay abi.
TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..