Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '08

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme engelli ressam; Satılmış, harikalara imza atmakta

Satılmış Akın, 25.11.1990 tarihinde Zile’nin Alayurt Köyünde işitme engelli olarak dünyaya gelmiş. İlkokulu işitme ve konuşma engelli olmasından dolayı da Tokat’ta işitme engelliler okulu olmadığından Tokat’a en yakın Amasya Lokman Hekim İşitme Engelliler Okulunda tamamlamış. Lokman Hekim İşitme Engelliler Okulu'nda çizdiği resimlerle dikkat çekince, resim, muzik ve beşeri bilimlere özel yeteneği olan öğrencilerin kabul edildiği Amasya Bilim ve Sanat Merkezine kabul edilmiş. Burada 5 yıl eğitim görmüş.

Okulunu tamamlayınca Tokat’ta Güzel Sanatlar Lisesinde okumak istemiş. Ancak uzun tartışmalardan sonra işitme ve konuşma engelli bir öğrencinin normal okulda okuyamayacağı iddia edilerek kabul edilmeyince o da Trabzon Çamlık İşitme Engelliler Meslek Lisesine kaydolmuş. Bu sene 1. sınıftan 2. sınıfa geçmiş. Ama Güzel Sanatlar Lisesine girememek kalbinde burukluk bırakmış.

Satılmış Akın’ın çizdiği resimleri görenler hayranlıklarını gizleyememekte.

Satılmış Akın’ın bir çok yarışmada dereceler almış. Bunlardan bazıları şöyle.

Orman Haftasında il.2 liği

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca ortaklaşa düzenlenen “ Sigaranın Kişi ve Çevre Sağlığı üzerine Zararları ve Hareketli Yaşamın Önemi” konulu afiş yarışmasında Türkiye 1 .liği almış.1.000 Ytl ödülü ile kendisine bir kişisel Bilgisayar edinmiş.

2007 -2008 Öğretim Yılında Sinop İlinde yapılan Türkiye Karikatür Yarışmasında gene Türkiye 2. liği elde etmiş.

“Verem” Konulu resim yarışmasında Trabzon 1. liği elde etmiş.

Trabzon da yapılan “Yeşilay” konulu resim yarışmasında mansiyon ödülü kazanmış.

“Turizm “ Konulu afiş dalında Amasya 3. lüğü elde etmiş.

Bunlar Satılmış Akın ‘ın son 2 yılda resim alanında elde ettiği başarılarından sadece bir tanesi.

Anne ve babası akraba evliliği yapmış ve köylerinde çiftçilikle uğraşmakta. Satılmış’ın 23 yaşındaki ağabeyi de Tokat’ta Engellir Okulunda okumakta. Ailesi maddi imkanları kısıtlı bir aile.

Satılmış’ ın en büyük hedefi de Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güzel Sanatlar Okulunda okumak . “ Liseyi memleketimde okuyamadım bari Üniversiteyi memleketimde okuyarak memleketime resimlerimle renk katmak isterim” demekte.

Satılmış Akın ile uzun uzun sohbetler ettik. Efendi ağır başlı ve oldukça çekingen insan . El yazısı da güzel. Düşüncelerini rahatça yazıya aktarabilmekte. Kitap okumayı sevdiğini söylediği zaman ona “ Sessiz Dünya’dan Esintiler” adli kitabımı armağan ettim. Tokat’a gelince tanıştığı ve kaynaştığı kendisi gibi işitme ve konuşma engelli ressam ağabeyi de ona “ Genç Gelişim” dergisi armağan etti. Armağanlarımıza teşekkür etti.

Satılmış Akın Trabzon da değil de Tokat’ta bir okulda okumuş olsa ve maddi ve manevi olarak yerel yönetimlerce desteklense ilerisi için Tokat sanatına renk katan bir insan olacak bence .

Ben Satılmış Akın’ı desteklemeye devam edeceğim her zaman…

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..