Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme engelli üniversite mezunu Fadik Ayar'ın başarı sırları

İşitme engelli üniversite öğrencisi fadik ayar:” toplum işitme engellileri üniversite okumaktan soğutmaya çalışmakta”

SORU- Merhaba Fadik bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?

F AYAR -1982 Tokat’ın Zile ilçesi doğumluyum. İlkokulu köyümde başladım..8 yaşında menenjit hastalığı geçirdim. İşitme gücümü tamamen kaybettim. Okuluma işitme engelliler okulunda devam ettim. Gümüşhane Şiran İşitme Engelliler İlköğretim Okulunu tamamladım. Ordu İşitme Engelliler lisesini tamamladım. Şu an Konya Selçuk Üniversitesi Giyim öğretmenliği son sınıfta okumaktayım. İşitme engelliler öğretmeni olmak istemekteyim.

YORUMU - İşitme engelli olmansa bakmadan başarılı olarak kendi gibi işitme engelli olan insanlara yol gösteren insanları her zaman çok severim ve Fadik gibi cesaretli işitme engelli kızlarımızın çoğalmasın isterim bu ülkede.

SORU- ÖSS de nasıl bir çalışma ile başarılı oldunuz ? Sizi okul, aile nasıl teşvik etti? Sizin çalışmalarınızda sizi motive eden etkenler nelerdi?

F AYAR- Okulumu kazanmamda planlı olarak çalışmamın büyük etkisi oldu. Dershaneye gitmedim ama evde planlı olarak çalıştım.Öğretmenlerimin beni yüreklendirmesi ve hocamın bana söylediği “ Zor diye bir şey yoktur. Zoru başarmak çalışmaktan geçer” gibi motive edici sözleri bana her zaman iyiye gitmem için rehber olmuştur. Bende bu sözü dinledim. Çalıştım ve başardım. Okulumun ve ailemin desteğini gördüm. En büyük destek okulumun ve öğretmenlerimin desteğidir.

YORUMU – Fadik okulunu kazandıktan sonra da çevresinde kendisi gibi olup ta güzel okullar okumuş insanları araştırarak onlardan azmi ölçüde faydalanmaya bakmış başarılı bir kızımız. Ama ne yazık ki başarılı engellileri gördükleri zaman çoğu işitme engelli insan “Bu başarılı olmuşsa ben neden başarılı olamayayım” diye düşünmek yerine “ Bu konuşuyor ben konuşamıyorum demekte başarılı olamayacağına inanmakta neredeyse halbuki başarının konuşmakla alakası yok.Başarı insan inanarak ve çalışarak elde ele geçirilen şeydir.

SORU- İşitme engelli olmanıza rağmen zoru başarmanızın sizce asıl nedeni ne?

F AYAR - Başarımın en büyük nedeni istekle, azimle kararlılıkta çalışarak başarıyı yakalamam olmuştur. Lisede karar verdiğim öğretmenlik mesleğini ve istediğim Üniversiteyi kazanmak için istekle ve azimle çalıştım. Ve sonunda da ilk tercihimi kazanmanın mutluluğunu yaşadım.

YORUMU – İnsan azmederse ve çalışır çabalarsa neden Başarsı olsun ki ? Tembel insanın bahanesi çok çalışkan insanın bahanesi değil başarılı olmak için nedeni çoktur.

SORU- Okulunu tamamlayınca ne olmak istersin neden?

F AYAR – Ne olmak istediğime daha Üniversiteyi kazanmadan karar verdim.Hedef belirledim ve ona göre çalıştım İlerde başarılı bir öğretmen olmak istemekteyim. Özellikle de işitme engelliler okulunda öğretmen olmak istemekteyim. Çünkü işitme engelliler işaret dilini çok iyi bilmekteyim.Öğrencilerimle çok iyi iletişim kurabilirim.

YORUMU – insanın hedef belirlemesi ve bu hedefine ulaşmak için gece gündüz demeden okuması, çabalaması ve çevresindekilerin Başarsına bakması, başarısız olan insanların neden başaramamış olmalarından ders alması ile başarı gelecektir. Bir filozofa sormuşlar “ Bu edebi nereden öğrendin? “ diye. O da “ Edepsizden” demiş. .Çevresindeki insanların şaşkın bakışlarını görünce de “ onların yaptığın tersini yaparak” demiş.Yani insan iyinin taklidini kötünün ise tersini yaparak iyiye güzele başarıya ulaşacaktır mutlaka .

SORU- Okumayı sever misiniz? Bunun ÖSS ve hayatta sana ne gibi faydaları oldu?

F AYAR- Okumayı tabii ki çok severim ve fırsat buldukça okurum. Okumak zamanımı çok iyi değerlendirmemi sağlar. Okuduğum zaman kendimi çok iyi hissetmekteyim. ÖSS’ de sözelden soru çözerken okuduğumu iyi anlamama çok katkısı oldu.

YORUMU – Okumak zekanın güçlenmesi, anlama kabiliyetini gelişmesi, konuşma kabiliyetinin gelişmesi ve hayattan daha çok zevk alınmasına sebep olur.Kitap okuyan boş konuşmaktan, zamanı boşa harcamaktan ve boş zaman harcamaktan da insanı alıkoyar her zaman .

SORU- Doğru arkadaşın ÖSS ve hayatta sence katkısı ne olmakta Fadik?

F AYAR- Tabii ki ÖSS hazırlanırken doğru arkadaş seçimi çok önemlidir. Çünkü doğru arkadaş ancak sana ÖSS kazanman için destek verir. Ders planını bilir ve ona göre hareket eder. Yani ders çalışma sırasında sen rahatsız etmez. Yanlış arkadaş ise ders planını bozmaya çalışır.Örneğin eğlenceye gidelim, gezelim diyerek seni dersten , çalışmaktan soğutmaya çalışır.

YORUMU – Ne yazık ki insanlarımız manevi yönden kendilerinden üstün olana değil de kendi kafalarına denk ya da kendi manevi yönlerinden daha az olana sempati duymaktalar . Bu da sadece kendilerinin değil çocuklarının dahi gelişememesine sebep olmaktadır. İnsan başarılı olmak istemekteyse çocuklarını da başarılı olmuş insanlarla tanıştırarak onları örnek göstermeli ki Nazım Hikmet’in her zaman sevdiğim “ Ölen babamdan ileri doğacak olan çocuğumdan geriyim” sözünden ibret alsınlar.

SORU- Sence işitme engellilerin en büyük sorunları nelerdir? Bunların çözümü sence ne ?

F AYAR- işitme Engellilerin en büyük sorunu bence işsizlik. Eğitim ve öğretimden yararlanmamaları. Engelliler bu nedenle iş sınavlarında başarısız olmaktadırlar.Özellikle işitme engellilerin iş sınavlarında cümleleri tam anlayamamaları başarısız olmalarına sebep olmaktadır. Konuşamadıkları için cümleyi düzgün kuramazlar. Sadece yazılı sınavla işe almak bence doğru değil.İşitme engellilerin yetenekleri de göz önüne alınmalı ve yetenek sınavı ile öğrenci alınmalıdır bence.

YORUMU – Engellilerde hayatta ve iş sınavlarında başarılı olmak istemekteyseler eğer okuduklarını anlayana kadar okumaya devam etmeli ve anladıklarını da başkaları ile paylaşmaya bakmalılar. Anlamak bence gözle kulakla olacak bir şey değil beyni verimli ve etkili kullanmakla olacak bir şey ve bunun tek çaresi de okumayı aşk ve şevk derecesine sevmektir.

SORU- İşitme engelliler genelde Üniversite okumaktan korkmaktalar.Neden korkmaktalar sence?

F AYAR- İşitme engelliler Üniversite okumaktan korkmaktadırlar. TOPLUM İŞİTME ENGELLİLERE Üniversitenin Zor olduğunu anlatarak onları Üniversite okutmaktan korkutmakta. Bu yüzden işitme engelliler Üniversiteye “ Biz başarılı olamayız” diye yaklaşmaktadırlar.Böyle olunca da işitme engellilerin kendilerine hiç ama hiç güvenleri kalmamakta. Üniversite okumaya bu yüzden önem vermemekteler. Engellilerin Üniversite okuması hiçte zor değil ki . Ama toplumun engellilere aşılamaya çalıştığı “Sen başarılı olamazsın “ düşünce yapısı yaygın ve bu da işitme engellileri ister istemez çok etkilemekte. Mesala “ Sen Üniversiteyi kazandın sağlamlarla nasıl okuyacaksın * Dersi nasıl anlayacaksın “ diyerek kazanan engellileri dahi korkutmaktadırlar. Yani toplumumuz işitme engellilere tamamen önyargılı.Kazananları da kıskanarak küçümsemeye çalışmaktalar çoğu zaman.

YORUMU – İşitme engellilerde her zaman kendilerine karamsarlık aşılayan insanların yanına gitmek yerine kendilerine umut aşılayacak, moral verecek, destek olacak insanların yanına gitsinler .Böyle insanlar ilim gibidir . “ilim Çin de olsa dahi alınız” Sözü gereğince böyle moral verici insanları Çin de dahi olsa arayarak bulmak ve bulunca da ona saygı ve sevgi göstererek yanımızdan kaçırmamak bizim görevimiz olmalı.

SORU- İşsizlik kaygısı yaşamakta mısın Fadik ? Nasıl aşacaksın?

F AYAR- Evet yaşamaktayım. Çünkü Türkiye genelinde işsizlik oranı yüksek. Bu yüzden Üniversite mezunu olsam bile belki de iş bulamayacağım düşüncesi beni etkilemekte. Ama boyun eğmiş değilim.Mücadele etmem gerekmekte.

YORUMU – kendini iyi yetiştirerek her zaman “ İŞ ARAYAN DEĞİLDE İŞİN ARADIĞI ADAM “ olmayı başarmış insanın işsizlikten asla korkmaması lazım. Bu sağlamlar içinde engelliler içinde geçerli olan durumdur.

SORU- Öss ve hayatta başarı konusunda gençlere neler söyleyeceksiniz Fadik kardeş.

F AYAR – Özellikle ÖSS başarı konusunda ÖSS adaylarının istekle, azimle, kararlılıkla çalışmalarını tavsiye ederim. ÖSS’ye büyük önem vermelerinin okulundan öğretmenlerinden ve ÖSS de başarılı olmuş herkesten faydalanmalarını tavsiye ederim. HERKESE BAŞARILAR DİLEMEKTEYİM.

ÖZETLE- Fadik ile yapmış olduğumuz konuşmadan da anlaşılacağı üzere ÖSS de başarılı olmak için engellilerin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Engelliler yeter ki azimle istekle çalışsınlar ve kendi morallerini bozacak olanlar aileleri bile olsa onları ciddiye almadan kendilerine her zaman moral veren insanların yanına gitsinler.

Teşekkür ederim Fadik.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..