Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '13

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme Engelli Yazardan diğer İşitme Engellilere 10 Güzel Tavsiye

Ben işitme engelli bir yazarım ve hayatımı işitme engellilerin gelişimine adadım. Bu konuda hayatımın 20 yılını anlattığım “Anne Sesler Nerede” kitabımı da yazdım. Akis yayınlarından çıktı.

Bu 20 yıllık hayat, 45 yıllık hayatımın sadece bir kısmı bu hayat mücadelemden alınması gereken dersler vardır. Bu dersleri sizinle bir kere daha paylaşayım istedim.

1. ENGEL ENGELDİR ÖNEMLİ OLAN ENGELLERİ AŞMAKTAKİ AZMİMİZ. OKUMAYI SEVMELİ İŞİTME ENGELLİ!

İşitme engelli olsak da, sonradan veya doğuştan işitme engelli olsak da, güçlü ve zayıf yönlerimizi bilmeliyiz. İşitme engelli olsak da çok okuyarak ve anlayana kadar okuyarak benim gibi iki sene sınıfta kalsanız da sonradan sizler de başarılı olursunuz. Şu ana hayatınızın neresinde olursanız olun, eğer okumanın önemini anlarsanız, okumaya başlarsanız gelişirsiniz.

2. BAHANE ÜRETME YERİNE ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ!

İşitme engelliyim, konuşma engelliyim bahanelerine sığınmadan istersek önce okuma, sonra da varsa yazma yeteneğimizi geliştirerek hiç olmazsa kendimizin başkalarına muhtaç olmadan, kendi ayaklarımız üzerine yaşamasını öğrenebiliriz. “Zenginlik çok şeye sahip olmak değil az şeye muhtaç olmaktır”  Bizler kendi başımıza hayatımızı devam ettirirsek o zaman zenginiz demektir.

3. BAŞKALARININ NE DEDİĞİNE BAKMADAN KENDİMİZ İÇİN YAŞAMALIYIZ!

Başkalarının ne dediklerine bakmadan, olumsuzluklara kulak asmadan bizleri seven ve destekleyen, moral veren olumlu düşüncelerle bizi daha güzel geleceğe ulaştırmak için çaba harcayanların yanına daha sık gidersek hayat bize güzel gelir. Güzelliklere odaklanmak lazım…

4. ANNE VE BABALARIMIZIN VE YAKINLARIMIZIN BİZİ SEVDİĞİNE VE GELİŞMEMİZ İÇİN GÖSTERDİKLERİ ÇABAYI İYİ ANLAMALIYIZ!

Anne ve babalarımızın bizim için ne kadar çaba harcadıklarını anlayarak onları daha çok sevmeliyiz ki bizlere destek olsunlar.

5. OLUMSUZ TAVIRLARDAN ÇOK OLUMLU TAVIRLARI CİDDİYE ALMALIYIZ!

Bizleri desteklemeyenlerden çok destekleyen, anlayan ve derse katılımızı sağlayan öğretmenlerimize sevgimizi ve saygımızı artırırsak onlarda bize daha çok yardım ederler. Bizimle ilgilenmeyenler aslında kendileri ile de ilgilenmiyorlar demektir. Engelli ile ilgilenmeyen, onu anlamayan belki vücudunda değil ama bizim görmediğimiz başka yerlerinde engelleri vardır. Öyle düşünelim.

6. HAYATA TÜKETMEYE DEĞİL ÜRETMEYE GELDİĞİMİZİ İNSANLARA İYİ ANLATMALIYIZ!

Hayata tüketmeye değil, engellere rağmen üretmeye geldiğimizi duymasak da hissederek üretmek, hiç olmazsa sevgi üretmek ve insanlara yük olmamak, onlara sevgi üretimi ile destek olmaya bakmamız lazım.

7. EĞİTİMİMİZİ ÜNİVERSİTEYE KADAR YAPMALIYIZ!

Ezilmemek için gücümüz ve imkânımız varsa eğitimimizi Üniversiteye kadar tamamlamamız hayatta ezilmememiz için bir sebep olur.

8. HERKESİN BİR KONUDA ÜSTÜN YÖNÜ VARDIR BU YÖNÜMÜZÜ DAHA DA GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ!

Yeteneklerimizi her türlü engellere rağmen geliştirmek ve insanlığın yararına sunmak için bıkmadan belki de on yıllar boyu devam ettirmemiz lazım.

9. BEYNİMİZ SAĞLAMSA NEREMİZ NOKSAN OLURSA OLSUN HAYATTA BAŞARILI OLABİLİRİZ!

Beynimiz çalışıyorsa bizim de işitmediğimiz halde normal okullarda okuyabileceğimizi çok çalışarak insanlara göstermeliyiz. Gerçi kimseye kendimizi ispat etmek zorunda değiliz ama görmek istemeyene de çalışmalarımızla göstermek boynumuzun borcudur.

10.HAYATA BAŞARILI OLMAK İÇİN GELDİK KİM NE DERSE DESİN AZİMLE BAŞARILI OLMAYA GAYRET ETMELİYİZ !

Hayat devam etmekte ve bizler de başarılı olmaya ve kim ne derse desin başarılı olmaya devam etmeliyiz.

Bu 10 maddeye inanırsak başarı bizlerle olacak muhakkak.

 Turan Yalçın-Tokat

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..