Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '12

 
Kategori
Kitap
 

İşleri daha hızlı yapmak mıdır amaç?

İşleri daha hızlı yapmak mıdır amaç?
 

James Gleick'ın bu kitabı işleri gittikçe daha süratli yapmanın aslında çoğu zaman anlamlı bir zaman tasarrufu sağlamadığını örnekleriyle anlatıyor.


Çağımızda gelişen teknoloji sayesinde sadece birkaç yıl önce saatler süren iş ve sosyal hayatımızdaki birçok iş günümüzde sadece dakikalar hatta saniyeler alıyor. Banka işlemleri için şubede kuyruğa girmek yerine internetten bir laptop veya cep telefonu ile hallediyor, dost ve akrabalarımıza bayram tebriği kartları yazmak ve postanede kuyruğa girmek yerine internetten sanal kart veya cep telefonundan SMS gönderiyoruz. Daha eskiye gidersek elde çamaşır ve bulaşık yıkamak yerine bunları makinalarla yıkayarak çok zaman tasarruf ediyoruz. Şirket, devlet dairesi ve bankalarda bir zamanlar elle tutulan muhasebe kayıtları yıllardır bilgisayarlarla yapılıyor. Örnekler çoğaltılabilir. Peki bütün bu hızlanma ve zaman tasarrufu bize ne kazandırıyor ? Tasarruf edilen zamanda faydalı ne yapıyoruz ?

Yukarda resmi bulunan FASTER isimli yazarı James Gleick olan kitabı yıllar önce okumuştum. Verdiği çarpıcı örneklerden de anlaşıldığı gibi teknoloji sayesinde tasarruf ettiğimiz vakti etkili bir şekilde kullanmak yerine çoğumuz yararsız şeylerle boşa harcıyoruz. Örneğin televizyonda gereksiz proğramlar seyrederek, internette faydasız sitelerde vakit harcayarak, telefonda kimseye yararı olmayan uzun dedikodular yaparak vs. Tasarruf ettiğimiz vakti kendimiz ve toplum için yararlı faaliyetlerde kullansaydık bu zaman tasarruflarının bir anlamı olurdu. Tabi bu israf herkes için geçerli değil. Vaktini çok iyi değerlendiren insanlar da var ama ne yazıkki toplumun geneli öyle değil. James Gleick soruyor : “ süratli olmak her zaman daha iyi midir ?” O süratten kazanılan zamanla ne yapıldığına bağlı. Bir başka yazar Stephen Covey “ First Things First” adlı kitabında doğru işleri yapmak işleri doğru yapmaktan daha önemlidir diyor. Yapmamamız gereken işleri yapıyorsak istediğimiz kadar süratli yapalım hiçbir faydası yoktur. James Gleick’in FASTER adlı kitabını herkese tavsiye ederim.

Rasih Bensan 28 Eylül 2011

 

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..