Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'da tarihi 65 mekan (11 - 15)

İstanbul'da tarihi 65 mekan (11 - 15)
 

Bu yazıda SultanAhmet ve Çevresindeki tarihi anlatmaya çalıştım. Umarım keyif alırsınız.

11) Augusteion : Günümüzde Ayasofya'nın önündeki, turist otobüslerinin durduğu alan, Constantinepolis2in en önemli meydanlarından biriydi. İmparator Septimus tarafından büyük ölçüde yenilenen bu revaklı meydan 404 yılındaki isyan yüzünden harabeye dönmüş. İmparator Iustinianos meydana, kendisini at üzerinde gösteren bir bronz heykeli taşıyan, 35 metre yüksekliğinde bir sütun yerleştirmiş. Augusteion ile Mese'nin doğudaki son ucu, imparatorluğun "Teşvikiye Caddesi"ydi. Kuyumcular ve parfümcüler mağazalarını buraya açmış, dolayısıyla da son moda ürünler ve en pahalı alışverişler hep buradaki "Tabernea" denilen dükkanlarda hayat bulmuş.

12) Milion : Yerebatan Sarayı'nın hemen yanındaki taş sütun hiç ilginizi çekti mi? Milion taşına iyi bakın. sebebine gelince, çünkü o "dünyanın merkezi"ni işaret ediyor. İmparatorluk içerisindeki herhangi bir noktanın uzaklığı bu taştan başlanılarak ölçülürmüş.

13) Bouleuterion : Mese'den (Divanyolu Caddesi) ilerleyin, Khalke Kapısı'nı geçtikten sonra (Haseki Hürrem Sultan Hamamı'nın bitişiğidir.) karşınıza Bouleuterion, yani senato binası çıkacak. Constantinnopolis'in senatosunun temellerini, bugün Cankurtaran'da yeralan Vezir Hanı'nın (Bu hanı Kapalı Çarşı'daki hanla karıştırmayın) altında bulabilirsiniz. Asıl ilginç olan nedir biliyor musunuz? Bouleuterion2konumlndığı alanın güneybatısında, İmparator I.Consatantinus'un temellerini attığı ve yüzyıllar içersinde genişleyen büyük sarayın ; Kuzeydoğusunda ise, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetildiği ve yüzyıllar içinde genişleyen Topkapı Sarayı'nın yer alması. Koskoca İstanbul'da hepsi bir yerde değil mi? M.S. 300 ile 1900'lü yılların başına kadar dünyanın yarısı bu 500 metrelik alandan yönetildi.

14) Noumera : SultanAhmet, tarik boyunca sadece görkemli tapınak ve saraylara değil, 2000 yıllık bir hapishane geleneğine de sahipti. Bizans dönemideki Constantinopolis Hapishanesi oaln Noumera, Four Seasons Hotel 'in bahçesindeki Khalke Sarayı'nın bodrum katındaydı.

15) To Mega Palation : Tarihin en büyük mimari eserlerinden birisidir. İnşası yüzyıllar sürmüş. sık sık ekler yapılmış ve sonuda bir kaleye çevrilmiş. Mega Palation, Ayasofya'nın yanından başlayarak, SultanAhmet Camii'nin arkasını kaplayacak şekilde yapay olarak teraslanan sert eğimli bir arazinin üzerinde kurulmuştu. Burası kente gelen Ortaçağ seyyahları için "Hz. İsa'nın yeryüzündeki cenneti"ydi. Büyük Saray'dan günümüze pek az birşey kalmıştır. 1998-1999 yılları arasında arkeoloji Müzesinde yapılan kurtarma ve temizlik çalışmaları sonucunda, Akbıyık Caddesi üzerindeki yapının Triklonos Kandidat (Adaylar Salonu) olduğu anlaşılınca Büyük Saray kompleksinin bir kısmının bulunduğunu söyleyebiliriz.

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..