Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İşte size sorunlarından arındırılmış çağdaş ve demokratik bir Türkiye

İşte size sorunlarından arındırılmış çağdaş ve demokratik bir Türkiye
 

Kuyumcu vitrinlerini süsleyen altın bilezikler (Alıntı yeri: milliyet.com.tr)


24 Ocak Kararlarının da etkisi ile olsa gerek, son yıllarda ortaya çıkan 'yeni kazanç kapıları ile' kazanılan paralar sonucu ‘yastık altı’ nda saklanan altınların değeri 300 milyar dolara çıkmış. Yastık altına ve özel kasalara isitflenen altının yaklaşık beş bin (5000) ton olduğu sanılıyormuş! Uzamanlar bu birikimin son 3, 5 yıl içerisinde meydana çıktığını belirtmişler. ' Altına hücum' olarak niteleyebileceğimiz bu durumun son yıllarda ortaya çıkan 'ekonomik durgunluk' yüzünden olduğunu açıklayan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç: 'Fiyatların tamamen küresel krize bağlı olarak hareket ettiğini vurgularken, Türk halkının yastık altındaki servetinin büyüdüğüne' dikkat çekmiş. 

Vergi ödemeden ‘havadan’ para kazanmak demokrasinin bir cilvesi midir? 

Birileri bu paranın kaynağını açıklasın. Birer DEMOKRAT OLARAK o çok sevdikleri DEMOKRASİ bir açıklık (şeffaflık) rejimi ise VERGİLERDEN de muaf olan bu paranın nereden geldiğini neden açıklamazlar, anlayamıyorum. 

Ekonomide KAYIT DIŞI ve KARA PARA diye adlandırılan üç yüz (300) milyarlık 'yastık altında saklanan' bu paranın ekonomiye katkısı ne olabilir? Yetkililer (!) bunun da cevabını vermeli. Bu kadar büyük bir parayı kim hangi emek, hangi iş yeri ve hangi ortaklar ile kazanmıştır? Bilenler bu sorulara cevap versin ki kim, ne zaman, nerede, ne iş yaparak bu kadar parayı kazanmış öğrenelim... 

Sayın Ali Babacan’ın Mali Kural çalışması bizi kurtarabilirdi 

Geçen yıllar içerisinde Sayın Ali Babacan başkanlığında çalışılan ancak geçen yıl 'ertelenen' Mali Kural uygulamasına geçilse idi sanırım bu tür sorular sorarak kimseleri rahatsız etmezdik. Bu ve benzeri konulardaki bilgileri 'ana beyin' ya da onun üstündeki 'siyasi otoritenin izin verdiği kadar' da olsa öğrenebilirdik. Buna rağmen bu kadar büyük paranın nerden gelip nerelere doğru gitmekte olduğu konusunda az da olsa bir kaç dayanağımız olurdu. Şimdi ise, bana göre 'havanda su' dövüyoruz. Sahi ‘şeffaf bir ekonomik durum göstergesi’ olarak da niteleyebileceğimiz o Mali Kural neden ertelendi? 

İşte size çağdaş ve demokratik bir Türkiye 

Anlaşılan o ki on binlerce k i ş i ise kayıt dışı bir gizlilik içinde hiç bir vergi (KDV) ödemeden z e n g i n olmak yolunda gününü gün ediyor. Yaşanan ‘altına hücum’ gelişmeleri konusunda bizi aydınlatan İstanbul AltınRafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç ile gazeteci Nilgün Karataş’a teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca bu sabah piyasalar açıldığında: 

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.912, 53 dolar seviyesine çıkarak kendi rekorunu kırdığını da öğrenmiş bulunuyoruz. Öte yandan İstanbul serbest piyasada dolar 1, 7850, avro 2, 5650 liradan güne başlamış bulunuyor. (Alıntı yeri: Milliyet Ekonomi 23.08.2011) 

İşte size siyasetten ve terörden arındırılmış bir başka Türkiye 

Altın ve döviz yükselirken Türk Lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Böylece piyasadaki her türlü mal ve hizmet ucuzluyor. Toprak, gayri menkul ve kiralar da düne göre daha ucuz fiyatlar üzerinden alınıp satılabiliyor. 

Yaklaşık dört yıllık bu süreçte ekonomik anlamda ‘rantiyeciler’ ile yardımcıları yanında ‘stokçular’, ‘spekülatörler’ ile 'distribütörler' servetlerine servet katmak yolunda birbirleri ile ‘kıyasıya bir rekabet’ içinde karlarını katlıyorlar. Bu da onların geleceklerini kazanmak yolundaki en mutlu çaba olsa gerek. Yeni yeni ‘dolar milyarderleri’ işte bu yüzden doğmaya başladı ülkemizde. Ne kadar sevinsek az, değil mi? 

İşte size sosyalizmden uzak çağdaş ve demokratik bir Türkiye! 

Geliniz şimdi söz konusu haberin ayrıntılarını dilerseniz birlikte okuyalım. 

Haber başlığı: 

Altın 1894 dolarla yeni rekor kırdı, ‘yastık altı’ 300 milyar dolara çıktı 

Ekonomi Muhabiri Gazeteci: Nilgün Karataş 

Yayın Günü: 23 Ağustos 2011 

Haberin yer aldığı alan: Hürriyet Gazetesi 

Bir belge olarak saklamak isteyenler için haberin ayrıntıları aşağıdadır: 

Artan durgunluk endişeleri ile dün de bir rekor daha kıran altının onsu 1894 dolar oldu. Yılbaşına göre yüzde 33’lük bu artış içerde Cumhuriyet Altını’nı yüzde 53 primle 731 liraya taşıdı. İAR Başkanı Özcan Halaç, yastık altında 5 bin ton olarak tahmin edilen altın varlığının değerinin 300 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekti. 

SON 3.5 yıldır sürekli yükselen altın, Ağustos ayında performansının zirvesine ulaştı. Altının onsu dün yeni bir rekor kırarak 1894 dolara ulaştı. Altının onsu yılbaşına göre yüzde 33 artarken, Cumhuriyet Altını’ndaki artış oranı yüzde 50’yi aştı. İstanbul AltınRafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, fiyatların tamamen küresel krize bağlı olarak hareket ettiğini vurgularken, Türk halkının yastık altındaki servetinin büyüdüğüne dikkat çekti. 

Resesyon endişesi körükledi 

Zor zamanların yatırım aracı olarak bilinen altın fiyatları küresel krizin başlangıç noktası olan 2008’in son çeyreğinden bu yana artış trendinde bulunuyor. 2008 yılı başında onsu 840 dolar olan altın, 2011 yılına ise 1420 dolar seviyesinde başlamıştı. Avrupa’da bir türlü aşılamayan borç krizi, ABD’deki bütçe tartışmaları ile 1600 doları aşan altın, Ağustos ayı boyunca rekor üzerine rekor kırdı. ABD’nin notunun kırılması ve Avrupa’daki gelişmelerle birlikte artan durgunluk endişesi, altın fiyatlarını 1894 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı. 

Gramı 108 lirayı aştı 

Küresel piyasalardaki gelişmeleri takip eden içerdeki altın piyasasında da fiyatlar yükselişi devam ettiriyor. Cumhuriyet Altını dün yeni bir rekora imza atarken, yılbaşına göre de yüzde 50 prim yaptı. Yeni yıla 479 liradan yapan Cumhuriyet Altını dün günü 731 liradan kapattı. Cuma günü Cumhuriyet Altını 720 liraydı. Bu durumda geçen haftanın kapanışında Cumhuriyet Altını alan bir yatırımcı, haftanın ilk işlem gününde 11 lira kazandı. Bu artışla birlikte çeyrek altının fiyatı 183 liraya yaklaşırken, 24 ayar altının gramı 108.10 lirayı buldu. 

5 bin ton altın yastık altında 

Altının fiyatlarındaki bu yükselişi değerlendiren İAR Başkanı Özcan Halaç, Türkiye’de yastık altında 5 bin ton olarak tahmin edilen yastık altı varlığa dikkat çekti. Küresel ekonomiye bağlı olarak yükselen fiyatın Türkiye’deki altın yatırımcısına yansımasını Halaç, şöyle aktardı: 

Türk halkı geçmişten bu yana altın yatırımcısıdır. Elinde 5 bin ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda yastık altında tutulan altının değeri 300 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’de bankacılık sektörünün büyüklüğü 1.1 trilyon lira. Bu da yastık altındaki 5 bin ton altının ekonomi için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.” 

Yükselen fiyatların Türkiye’deki altın yatırımcını büyük kâra geçirdiğini dile getiren Halaç: “Türk halkının elindeki yatırımının, altının gramının 40-50 lira olduğu seviyelerden oluştuğu tahmin ediliyor. Şu anda altının gramı 108 liraya aşmış durumda. Yani birileri hiçbir şey yapmadan zengin oldu” dedi. 

Cumhuriyet 1.5 ayda 1 çeyrek kazandırdı 

KÜRESEL gelişmelere bağlı olarak içerde yükselen altın fiyatları, taze yatırımcının bile yüzünü güldürdü. Temmuz ayında 520-530 lira seviyelerinden Cumhuriyat Altını alan yatırımcı aradan geçen 1.5 aylık zaman diliminde 215-220 lira değer kazandı. 11 Temmuz’da 552 liradan bir Cumhuriyet Altını alan yatırımcının kazancı ise 183 lira ila bir çeyrek altına denk geldi. 

Rekorlar İstanbul Altın Borsası’na hareket getirdi 

ALTIN fiyatlarındaki rekor artış, daha çok takı olarak altın alım satımının yapıldığı Kapalıçarşı’ya ve kuyumcu esnafına durgunluk olarak yansıdı. Ancak İstanbul Altın Borsası’nda (İAB) ise bir hareketlilik söz konusu. İstanbul Altın Borsası Başkan Yardımcısı Yunus Oğuzhan Aloğlu: “Rakamlar elimize gecikmeli olarak geliyor. Ancak geçen yılın 8 Ağustos’u ile bu yılın aynı dönemini karşılaştırınca işlem hacminde yüzde 30’luk bir artış var. Fiyatlardaki yükselişle birlikte borsada, gözlediğimiz hareketlilik birilerinin alırken diğerlerinin de satmasından kaynaklanıyor” diye konuştu. 

Krizin devam edeceğini düşünen yatırım yapsın 

ALTIN fiyatlarının tarihinin en yüksek seviyelerine gelmesi, “Bu fiyatlardan altın alınır mı” sorusunu da gündeme taşadı. İstanbul AltınBorsası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Aloğlu, “Bu konuda bir şey demek zor. Fiyatların bu seviyeye gelmesinde tamemen ABD ve Avrupa’daki gelişmeler etkili oldu, bundan sonra da öyle olacaktır” dedi. İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç ise, yatırımcıya şunları söyledi: “Krizin devam edeceğini düşünenler, altına yatırım yapabilir. Ancak gelinen bu aşamada Avrupa ve ABD’deki sorunlara bir formül bulunacağını düşünen altın almasın.” 

(Açıklama: Haberin içindeki görüşler tarafımdan koyulaştırılmıştır.) 

 

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..