Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

İsviçre’nin Minareleri…

İsviçre’nin Minareleri…
 

Bazen, her şey yalan, dolan, kandırmaca, çıkar ilişkileri ile gülüm balım devam ederken ortaya çıkan küçük bir rüzgar, iskambil kağıdından yapılmış kaleleri yerle bir eder. Her fırsatta övülen, baştacı edilenler birden tu-kaka oluverir.

Demokrasi, insan hakları, eşitlik, hakkaniyet gibi terimler, sırtlarında taşıdıkları iyi niyet yükleri ile kuşkusuz her kişinin ve toplumumun sözlüğünde değerli bir yer tutar. Ancak; insan egosu bu masum terimleri kendi kişisel çıkarları adına sarstığı zaman, sırtlarındaki o iyi niyet yükleri dökülür, çıplak gerçekler ortada kalır. Egosunun esiri olan insan da, arsızca bu güzelim değerleri kesip biçmeye kendi sakat emellerine uydurmaya çalışır.

İsviçre halkı yapılan referandumda, İsviçre'de yapılacak yeni camilere minare konulmasını reddetmiştir.

1) Kıyameti koparanların bir bölümü İsviçrede yaşayan müslümanlar. Bu kesim önce kendine şu soruyu sormalıdır. “Ben isviçre vatandaşımıyım, yoksa burada geçici bir süre için gelen misafir işçimiyim” Eğer ikincisi isem, misafir olarak ev sahibinin evi ile ilgili kararlarına karışmam yakışık alırmı? Yok birincisi isem, İsviçre geleneğinde hükümetlerin muhalefetle anlaşamadıkları bir çok konuda “ben iktidarım, istediğimi yaparım”; Anlayışı yerine referanduma gidip kararı halka bırakmak alışkanlığında olduğunu bilmem gerekir.

2) Kıyameti koparan diğer müslüman ülkelerin durumu ise tam bir trajedi. İran, açıkça tehdit ediyor. İnanç konusu referandum yapılamazmış. Neden? Konu inanç bile olsa herkes senin gibi mi düşünmek zorunda? Kaldı ki inanç, insan hakları katogorisinde bir kavram. Sen ülkende insan haklarına, inancını istediği gibi yaşama hürriyetine ne kadar saygılısın ki başkasından da saygı bekliyorsun.

Bizim ülkemizde de bir çok aklı evvelin söz ve davranışları aynı paralelde. Biz insan haklarının bir katogorisi olan inancını istediği gibi yaşama hürriyetini insanlarımıza tanıyor muyuz? Ne dersiniz baylar bayanlar? Bir sorun bakalım kendinize, sonra başkasının referandum kararını eleştirin. Örneğin alevi toplumunu hala resmen inkar etmiyormuyuz? Onların inanç biçimlerini aşağılayıp, dinayette yok saymıyormuyuz? İstenirse bu örnekler çoğaltılabilir ama gereği yok.

Sözün özü, gerçek insan olmanın yolundaki ilk dönemecin, “kendine yapılmasını istemediğin davranışı başkasına yapmıyacaksın” prensibi olduğunu bileceksin.

İyi pazarlar…

2009-12-06

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..