Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

İtalyan Makarnaları

İtalyan Makarnaları
 

İtalyan Makarnaları


Günlük hayatımızda sık sık tükettiğimiz makarnanın bu zamana kadar belli çeşitlerini bildik hep. Bizlere makarna sorulduğunda “ Fiyonk, burgu, spagetti, boncuk . “ gibi benzer çeşitleri aklımıza geldi, akıllarda şekil olarak böyle yer aldı sevgili makarna, yapısal olarak ise kepekli, yumurtalı, sebzeli ve glutensiz çeşitleri karşımıza çıkmaya başladı. “ Eriştemizi unuttun mu? “ diye sorarsan hayır unutmadım, onun yeri ayrı o hep bizlerle zaten. Tüm bunları düşünürken farklı kültürlerden de haberdar olmanızı istedim ve yine yazmaya başladım ( En sevdiğim eylem.) Bakalım bu hafta neyle tanışıyoruz? İtalyan makarna çeşitleri.

Şu sıralar sık sık duymaya başladım: “  Özge, bir makarna gördüm şekilleri farklı farklı, böyle yuvarlak büyük şekillerde ya da diğeri de yüzük gibi ama değişik, bir de spagettiye benzeyeni var eriştenin uzunu sanki? “ diye cümleler. Hah dedim özel kesim İtalyan makarnalarından bahsediyorsun teyzecim. Öncelikle farklı bir kültürde  yer alan ve bizim makarnalarımızdan farklı olan bu ürünler “ Özel kesim “ dediğimiz ayrıntıdan dolayı dikkat çekiyor. Yani üretici boncuk, fiyonk yapmıyor farklı şekillerde ve isimlerde üretimini sağlıyor. İçerik olarak makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı irmiği bu üretimde de mevcut, tabi ürün farklılığına göre yumurtalı ya da peynir dolgulu gibi farklılıklar olabiliyor. Özel kesim diye bahsettiğim olayda ise farklı şekiller veriliyor adından da kolayca anlaşıldığı gibi. Fettuccine ismi verilen makarna çeşidini erişteden daha geniş olarak ve spagetti gibi uzun hayal edebilirsiniz, Mafaldine çeşidi ise yine uzun şerit fakat kıvrımlı kenarları hatları olan bir makarna ve oldukça zarif. Makarna zarif gözükür mü canım? Valla gözüküyor. Pappardelle ise yine uzun makarnalar arasında yer alan ve özellikle etli soslarla tüketilen yumurtalı bir çeşit, pakette alırken yuvarlak kuş yuvalarını andıran bir şekilde görebilirsiniz. Tagliatelle de uzun makarnalar arasında yer alan, onlardan farklı olarak pütürlü bir dokuya sahip olan makarna çeşidi. Gelelim biraz daha farklı olan dolgulu makarnaya, ismi Tortellini. Bu makarna genellikle çorbalara da ekleniyormuş. Trofie cinsinin bizim burgu makarnamızı andıran bir görünümü var, kısa makarnalar arasında yer alıyor. Castelanne cinsindeyse çizgili dış yüzey göze çarpan türden, kısa makarnalar arasında yer alan bu çeşit genelde sebzeli, peynirli soslarla tüketiliyormuş. Tüm bu saydığım çeşitler, yine farklı kültürlerde yer alan çeşitli soslarla tüketiliyor asıl farklılığı yaratan da bu sanırım. Aklınızda biraz olsun canlandılar ve şimdi karşılaşsak çok da yabancılık çekmeyiz artık değil mi görünce?

Öğrenmeye açık olmak güzel bir duygu. Bir hafta geleneksel ürünlerimizden bahsederken başka bir hafta farklı kültürlerden konuşabiliyor, onların dünyasına misafir olabiliyoruz. Ne mutlu…

Not:  “Her türlü severiz.”

Sağlıkla Kalın!

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..