Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İthal arabadan alınan yüksek ÖTV nedeniyle yerli araba üretilmediği doğru mu?

İthal arabadan alınan yüksek ÖTV nedeniyle yerli araba üretilmediği doğru mu?
 

Türkiye’de yerli araba üretilmemesinin nedenlerini araştırırken devletin ithal arabalardan çok yüksek ÖTV aldığını belki bu yüzden yerli araba üretiminde acele etmemiş olabileceğini düşündüm.

Biraz utandıran bir gerekçe ama mantıksız değil. Yani şimdi yerli araba üretilirse o kadar dışarıdan daha az araba ithal edilecek. Araba ithalatını küçümsemeyin, ülkemizdeki milyonlarca aracın neredeyse tamamı yabancı menşeli.

E şimdi bu milyonlarca aracı yurt içinde üretmiş olsak devlet bunlardan aldığı (neredeyse ithal edilen arabanın fiyatın üç katı vergi) ÖTV’yi alamayacak.

Ülke meselelerinde böyle küçük hesaplar yapılmaz, memleketin geleceği düşünülür diyorsanız “Türkiye neden araba üretmiyor?” sorusuna cevap vermeniz lazım.

Teknolojimiz mi yeterli değil? Helikopter yapıyoruz, insansız hava aracı yapıyoruz ama araba yapamıyoruz. Satamayız diye mi? Araba Türkiye’de peynir ekmek gibi gidiyor.

Yılda ortalama yarım milyon araba ithal edildiğini düşünürsek devlete ciddi bir ÖTV geliri… Aynı kalitede araba yaparak yerli üretimle ihtiyacı karşılamaya kalkarsak önemli miktarda ÖTV gelirinden olacağız, ancak tablonun bir de öbür yüzü var. Ekonomiye katkısı bir yana yaratacağı istihdam da önemli.

Yalnız belki hükümet dünyada yerleşik araba markalarıyla rekabet edemeyebiliriz endişesi de taşımış olabiliriz. Yani insanlarımız Mercedes yerine yerli araba alır mı? Ucuz olursa belki…

Aklıma geleni söylerim… Eksik ya da yanlış, amacım insanların bilmesi gerektiğini düşündüğüm şeyleri ortaya koymak. Herkes varsa bir şey fark etsin, ilgilensin, duysun… Olay yazdığım gibi de olmayabilir, “Ben öyle gördüm”…Benim yaşadığım ülkede kimse hiçbir şeyin üzerini örtemez!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..