Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İyi Çay nasıl demlenir?

İyi Çay nasıl demlenir?
 

Çay demlemek


Öncelikle çay yıkanmalı mı yıkanmamalı mı tartışmaları üzerinden ilerleyelim. Dönemin sağlık bakanı yıllar yıllar önce Çernobil ve çaylar ilişkisi sorulduğu zaman; “Bizim hanım çayı yıkıyor o yüzden içimiz rahat” demişti de milletçe bir oh demiştik. O günden beridir tartışılır duru mevzu. Esasen yıkayanlardan olsam da Rize’deki demleme yarışmasının şampiyonu durumun aksini savunuyor. Ona göre iyi demleme için asla yapraklar yıkanmamalı, iyice kaynayan su tek noktadan ve yavaş dökülmeli, ibriği buharın kaçmaması için güzelce tıkanmalı… Misal kimileri de çinko demlik tercih edin derken çoğu kişi porselende karar kılmış. Üçüncü bir grup da yıkamayın sadece biraz soğuk su ile ıslatın diyor.

Porselen ve bakır demlik tercihini size bırakıyorum. Çaydanlığın kireçli olmamasına ve lezzetli su kullanılmasına da dikkat edilmeli. Musluk suyunun kalitesini savunanlar olsa da ben iyi suyla iyi lezzetin geleceğine  inananlardanım. Bir diğer ayrımı da belirtmek gerekli. Porselen demliklerin yavaş ısınması kaliteli olumlu yönde etkiliyor.

Bazıları, su tam kaynasın öyle demleyin derken bir diğer görüş kaynaması durduktan ve su durulduktan sonra tek bir noktadan yavaşça dökün fikrini savunmakta. Çoğumuzun umumiyetle yaptığı, ‘çayı koy üzerine suyu dök’ tarzını eleştirip, ‘önce kaynamış suyu demliğe koyup sonrasında çayı ilave edin böylece çay güzelce çökecek ve daha lezzetli olacak’ tarzının olduğunu da belirtelim. Böylelikle haşlanmıyor, demleniyor diyorlar.

Kimi demlerken küp şeker atar, kimi tomurcuk ya da kaçak markalar kullanır tercih sizin.

Yapraklar  yıkanarak tozlarından arındırılır ve ıslak bir şekilde demliğe konur. Bu sayede aniden ısınmaz; kuruması, yanması, haşlanması engellenmiş olur. Zamanınız müsaitse, çayımızı yıkadıktan sonra demliği soğuk suyla doldurup, çaydanlıktaki suyun kaynaması ile yavaş yavaş ısınmasını beklemek en güzel yöntemdir. Kaçak çay, demliğe bir damla limon suyu, karbonat ya da kesme şeker gibi yöntemleri kullanmıyorum.

Kafkas usulü demleme yöntemini de unutmadan aktaralım. Bu yöntemde alt ve üstteki demliklere soğuk su konur, daha sonra üst demlikteki suya içilecek kadar çay konarak ateşe bırakılır. Alttaki suyumuz kaynarken üstte bulunan çayda ısınmaya başlar ve yaklaşık olarak 30 dk. sonra içilebilecek en güzel demli çayımız hazırdır. Afiyet olsun.

Çay en güzel eski kaşar ve simitle gider unutmayın!

http://www.9og.org/cay-nasil-demlenir/ 

 
Toplam blog
: 14
: 3254
Kayıt tarihi
: 12.04.13
 
 

1979 İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu. 2006-08 arası Vata..