Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir ve İzmirli'nin Hoşgörüsü!

İzmir ve İzmirli'nin Hoşgörüsü!
 

Herkes kendi memleketinin güzelliklerini bir şekilde anlatır. “Bizim oralar şöyledir, böyledir… İnsanı böyle güzeldir, şöyle güzeldir…”

Genelde de bazı illere, ilçelere insanlar tarafından yapıştırılan sıfatlar vardır. “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz” sözü gibi tam olarak ne anlattığı belli olmayan fakat kalıplaşan sözler, önyargıların ürünüdür.

Karadeniz insanı merttir ama cebinden silahını ayırmaz. Doğulu insanın sözüne güvenilir. İzmirliler çağdaştır, demokrattır. Şuradan kız alınmaz, oranın insanı şöyledir gibi benzetmeler yıllardan beri kullanılmaya devam ediyor.

Başbakan Erdoğan’ın İzmir hakkındaki yakıştırması hala gözümüzün önünden gitmezken; Başbakan’ın demek istediği “gavur” benzetmesi gibi birçok yerin böyle benzetmesi var aslında. Olumlu, olumsuz, doğru ya da yanlış…

İzmir’de DTP Polemiği

DTP lideri Ahmet Türk’ün İzmir’e bir toplantı üzerine gelmesiyle başlayan süreçte İzmir’de hoşuma gitmeyen olaylar yaşandı. DTP’liler liderlerini coşku ile karşılayıp, araçlarından parti bayrakları sallarken İzmirliler tepki gösterdi. Birkaç kendini bilmez DTP’linin terör örgütü sevdasına verilecek tepki böyle olmamalıydı. En azından İzmir’de böyle olmamalıydı. Bazı vatandaşlar Türk bayraklarını balkonlarına astı, kimi vatandaş tencere tava çaldı. Olayların en istenmeyen kısmı ise DTP’lilerin araçlarının camlarının kırılması ve araçların tekmelenmesiydi.

Olaylara o kadar farklı tepkiler geldi ki inanamadım.

Hani şu hoşgörülü, demokrat ve ileri görüşlü birer İzmirli olduklarını söyleyenler var ya her biri DTP’lilere tekme tokan saldırıp, araçlara zarar verenleri alkışladı. Onlara göre İzmir’den DTP’nin geçirilmemesi, tepki gösterilmesi çok güzel bir şeydi! Zaten bunu ancak İzmirliler yapardı.

Video paylaşım sitelerinde “İşte İzmir, İşte Tepki” başlıkları ile bolca küfürle servis edilen videolar, yaşananları ve gösterilen kaba kuvveti haklı görüyordu. Beni üzen ve çok büyük hayal kırıklığı yaşatanlardan biri de İzmir’de bas bas bağırıp ezilenlerin ve mağdur olanların yanında olduğunu iddia eden gazetecilerdi. Bunun yanında sevgili tarih öğretmenimin bile zafer nidalarıyla video paylaşması beni şaşırttı. Acaba onların baktığı yerden DTP’liler sinek gibi ezilmesi gereken bir kısım insan mıydı? Her fırsatta araçları, şiddetle yollardan yok mu edilmeliydi?

İzmirlilerden Aldığım Tepkiler

Daha önce İzmir’de belediye otobüslerinde cep telefonu yasağı ile ilgili yazdığım yazı sonucunda İzmirli olduğunu iddia eden okuyuculardan aldığım, onca hakaret içeren e-postadan sonra İzmir’in ve İzmirlilerin hoşgörüsünü sorgulamaya başladım. İzmirli olmadığım, AKP’li olduğum, Atatürk düşmanı olduğum ekseninde ezbere cümlelerle başlayan e-postalar sonunda akla hayale gelmeyecek küfürlerle bitiyordu.

İzmir’de yanlışlıkla otobüste cep telefonu ile konuşurken görünün; bu eylemin sonunda otobüsten tekme tokat aşağıya atılırsınız demiştim. Tekrarlıyorum. Bu tip olaylara şahit oldum ve bende İzmirliyim.

İzmir iyi, hoş, güzel de hiç mi kötü bir şey yazamayacağız?

***

Seçimlerde “sadece AKP’ye oy vermemek adına” kitlesel olarak “basiretsizleri” işbaşına getirenler bu mu düşünce, bu mu öngörü, bu mu İzmirlilik?

“Bir sopayı aday koysak seçtiririz” diyenleri onaylamak, gaza gelip meydanlarda Türk bayrağı açmakla olmuyor bu işler! Ezbere yapılıyor her şey kendimizden bağımsız.

Biraz daha düşünmek, eleştirmek, sorgulamak lazım kendimizi. Yoksa bilgisayar başında panter gibi yazmaya başlıyoruz düşünmeden…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..