Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İzmirli kadın yazar ve şairler buluştu

İzmirli kadın yazar ve şairler buluştu
 

İzmirli kadın yazar ve şairler Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinde bir araya gelerek edebiyatta kadın dili ve kadının “kadını” anlatışını tartıştı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Buluşmaları Projesi kapsamında 28 Kasım 2007 tarihinde gerçekleşen buluşmaya İzmirli kadın yazar ve şairler ile akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının okuma kulübü üyeleri katıldı.

Günümüzde çoğu kez erkek dilli görünen edebiyat ortamında kadın olarak yazmanın ve kadını yazmanın sorunları tartışıldı. Yrd. Doç Dr. Şerife Yalçınkaya’nın sunumuyla yapılan toplantıya erkek yazar olarak sadece ben katılmıştım. Hatırlayabildiğim kadarıyla isimlerini zikredeceğim değerli kadın yazarlarla bir arada bulunmaktan ve naçizane görüşlerimi onlarla paylaşmaktan sonsuz mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Toplantıya İzmir’de yaşayan kadın yazarlarımızdan; Canan Tan, Mavisel Yener, Ceyda Kılınç, Sevim Korkmaz Dinç, Hacer Kılcıoğlu, Gönül Çatalcalı, Nevzat Süer Sezgin, Züleyha Akçagüner ve Hülya Soyşekerci ile ayrıca isimlerini hatırlayamadığım birçok değerli yazar ve şair katıldı.

Kadın yazar ve şairler edebiyatta kadını ve kadın sorunlarını anlatırken “kadın dilinin” gerekliliği ve önemine değindiler. Ancak toplantı sonunda kadın yazarlar, kadını anlatmanın sadece kadına özgü olmadığı, bir erkek yazarın da kadını gözlemleyerek onu ve sorunlarını oldukça iyi anlatabileceğini, önemli olanın soruna insanca yaklaşmak olduğu görüşünde birleştiler. Böyle bir görüş bence önemli ve anlamlıdır.

Ben de, kapalı toplumlarda kadının ağır şartlarda yaşamını sürdürdüğünü, doğunca babasının, evlenince kocasının, ileriki yaşlarında ise erkek evlatlarının ataerkil baskısı altında yaşamlarını tamamladıklarını, yazdığım romanlarla onların ağıtlarını gün yüzüne çıkarmaya çalıştığımı vurguladım.

Hepsi birbirinden değerli olan kadın yazar ve şairlerin düşüncelerini dinlemek, onlarla “kadın” konusundaki görüşlerimi paylaşmak gerçekten inanılmaz derecede sevindiriciydi. Tek dileğim, bu tür buluşmaların, kadın sorununa çözüm arayışlarına bir nebzecik de olsa katkı sunması… Kadınla erkeğin eşit koşullarda özgürce yükseldiği aydınlık yarınlara…

 
Toplam blog
: 107
: 1402
Kayıt tarihi
: 01.11.06
 
 

1970 yılında Siverek'te doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Tarsus'ta tamamladım. İstanbul Üniversitesi ..