Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '12

 
Kategori
Dünya
 

Jacob Zuma, eşleri ve çocukları ve

Jacob Zuma, eşleri ve çocukları ve
 

Jacob Zuma ve Eşleri


Jacob Zuma, Güney Afrika Cumhuriyeti devlet başkanıdır. Aynı zamanda, 22 Nisan 2009'dan beri Afrika Ulusal Konseyi'nin (ANC) de başkanı.

Babasından hiçbir eğitim almayan Zuma, dul annesi tarafından yetiştirilmiş. 17 yaşındayken Afrika Ulusal Konseyi'ne (ANC) katılmış, Dönemin apartheid hükümeti, devleti devirmek amacıyla komplo kuranlardan biri olması nedeni ile onu, ünlü Robben Adası'na sürgüne yollamış, ANC üyelerine yasağın kaldırıldığı 1990 yılında sürgünden dönüp "beyaz ırkçı" hükümetle ilk müzakereleri yapan siyahi liderlerden biri olmuş. Bu adada 10 yıl boyunca Nelson Mandela'yla beraber kalmış. Ekim 2005'te yolsuzlukla suçlanan Zuma, Aralık 2005'te ise tecavüzle suçlandıysa da 2006'da bu davalardan beraat etti.  Birçok Zulu gibi çok eşli olan Zuma, Şubat 2010'da 20 çocuğu olduğunu itiraf etmişti.

Zuma 2009'dan bu yana görevine devam eden Güney Afrika’nın 70 yaşındaki devlet başkanı Jacob Zuma, altıncı evliliğini yaptı.

Aktivist, aynı zamanda iş kadını olan Bongi Ngema, uzun süredir birlikte olduğu, yabancı gezilerde eşlik ettiği Zuma’nın dördüncü eşi oldu. Memleketi Nkandla’da düzenlenen “umgcagco” adı verilen geleneksel düğün töreninde Zuma yine kaplan postu giyindi, yeni eşiyle dans etti. Düğüne Zuma’nın diğer eşleri Sizakele Zuma, Nompumelelo Ntuli-Zuma ve Tobeka Madiba-Zuma da katıldı ve 21 çocuğa sahip.

Zuma’nın bir evliliği boşanmayla sonuçlanmış, Kate Mantsho-Zuma isimli başka bir eşi ise 2000 yılında intihar etmişti. Devlet başkanın biri yeni eşi Ngema’dan olmak üzere toplam 21 çocuğu var. Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın üç eşiyle 21 çocuğunun hazineye maliyeti yılda 2 milyon dolar.  

Meclise verilen bir soru önergesini yanıtlayan Güney Afrikalı Bakan Collins Chabane, 70 yaşındaki devlet başkanının geniş ailesi ile sekreterlerinin masraflarını açıkladı. Cep telefonu, dizüstü bilgisayar, yazıcı ve günlük harcırahların miktarı, Zuma ile birlikte, bir önceki yıla göre devlet başkanının hanesine ayrılan miktarın iki katına çıktığını ifade etti.

Her eşe ayrı görev verilmiş olup; Zuma’nın eşlerinden Thobeka, Sağlık İşlerinden Sorumlu, First Lady Sizakele Tarım ve Gıda Güvenliği’nden Sorumlu, First Lady  Nompumelelo ise Kimsesiz Çocuklardan Sorumlu First Lady statüsünde.

Zumanın altıncı evliliği kabilesi bulunduğu Zulu geleneklerinde kabul gören bir davranış. Tek koşul eski eşlerinden yeni evliliğe onay vermesi. Tüm bu tartışmalar eşiğinde, muhalifler ise “poligamiyi” özendirdiği’ için eleştirilip,“dünyada cumhurbaşkanının birden fazla eşi olan başka bir demokrasi bulunmadığını” savunuyor.

Güney Afrikalılar kendilerine soruyorlar: Çok eşliliği alışkanlık haline getiren bir başkan, nasıl “çağdaş” cumhurbaşkanı olabilir? Çok eşlilik çağ dışı bir kurum değil mi? Ekonomik gelişmişlik kadınların, eşitliği ve çağdaş yaşam, bu eski kurumu ortadan kaldırmadı mı?

Sokaktaki Güney Afrikalı geleneksel anlamda “politik ve ekonomik gücün kanıtı” olarak görüyor çok eşliliği. Devlet yönetimini ele geçirmelerine rağmen, hala “zenci” olduklarını söyleyenler ise, yatak odalarındaki eşleri kadar, düzinelerle çocukları ve yurt dışındaki banka hesaplarıyla “şan şöhret” sahipliğini de elde tutuyorlar.

İfade edilen tüm bu gerçeklikler karşısında Ülkemizde böyle yöneticilerin olmadığına mı şükür edelim, yoksa Güney Afrika’dan daha çok ileri demokrasiye sahip olduğumuz için mi dua edelim

Hangisini yapalım.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..