Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '11

 
Kategori
İzmir
 

Jeotermal cennetinde doğalgaz kazığı!

Jeotermal cennetinde doğalgaz kazığı!
 

İzmir, ilçeleriyle birlikte jeotermal enerji kaynakları sayısı ve niteliği bakımından yurdumuzun en zengin illerinden biridir.

Balçova(Agamemnon), Narlıdere, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar(Karakoç, Doğanbey, Cumalı, Tuzla), Çeşme(Ilıca, Alaçatı, Şifne), Çiğli, Menemen, Aliağa(Ilıcaburnu, Samurlu, Güzelhisar, Biçer, Helvacı), Dikili(Kaynarca, Bademli, Çamur Ilıcaları, Nebiler, Kocaoba), Bergama(Güzellik Ilıcası, Dübek, Paşa Ilıcası), Bayındır, Menderes, Kemalpaşa ilçeleri jeotermal kaynaklarıyla ünlü ilçelerimizdir.

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası'nın bundan on yıl önce yayınladığı bir raporda İzmir'deki jeotermal enerji potansiyeli şöyle anlatılıyor:

İzmir il sınırları içinde 330.000 Kcal/h'lik görünür, kullanılabilir jeotermal potansiyel enerji olduğu hesaplanmıştır. Görünür hale getirilmiş bu kadar enerji ile ortalama 80 bin konutun ısıtılması mümkündür. Ancak bu miktarın onda biri oranında ısıtma yapılabilmektedir. İzmir ili içinde mevcut jeotermal alanlarda yapılacak araştırma, etüd ve sondajlar sonucunda bu enerji en az 5 kat daha artabilecektir.

On yıl önce yayımlanan bu rapora göre İzmir bir jeotermal cenneti. Kendi ısıtmasını sağlayabilecek enerji potansiyeline sahip. Ne yazık ki aradan geçen bu zaman diliminde kendi doğal enerjimizi yeterince gün ışığına çıkaramadık. Jeotermal A.Ş. adlı bir şirket kurulmasına rağmen on yıl zarfında bir arpa boyu kadar yol alamadık.

Burnumuzun dibinde jeotermal kuyuları varken ithal gaza mahkum edildik. Doğalgaz tesisatı için ödenen paralar da dramın son perdesi...

Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe'de oturanlar şu son günlere kadar jeotermal enerji beklentisi içindeydiler. Evlerinin ısıtma tesisatlarını da bu enerjiye göre yaptırdılar. Bir süre önce belediyeler İzmirgaz ile anlaşma yaptıklarını duyurunca herkes şoke oldu.  Doğal  gaza yönelmenin nedeni, açılan kuyularda yeterli enerji bulunmamasıymış.

Şimdi biz yukarda yazdığım bilimsel verilere mi inanacağız yoksa belediye başkanlarının söylediklerine mi?

Doğal gazla birlikte vatandaş yeniden ısıtma tesisatı döşetme külfetine mahkum edildi. Daha önce jeotermale göre yaptırdığı tesisat olmasına karşın daire başına abone ücretiyle birlikte 3.500- 4.000 TL verip doğal gaz tesisatı döşetmek zorunda bırakıldı. Buna apartmanlara döşenen kolon tesisatı dahil değil.

Ne yazık ki bizi yönetenlerin marifetleriyle jeotermal cennetinde doğalgaz kazığı yedik! 

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..