Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '08

 
Kategori
Sinema
 

Jet li vs. Jackie Chan (Yasak Krallık)

Jet li vs. Jackie Chan (Yasak Krallık)
 

Tarihe adını silinmez harflerle yazdırmış insanlar vardır yaşayan dünyamızda. Bazılarının kader çizgileri arasında enteresan benzerlikler mevcuttur. Kimlerdir bu insanlar derseniz, “Eğer dünya bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu" diyerek İstanbul’a olan sevgisini dile getiren Napolyon Bonapart ile ölümsüzlük hissini kendisine saplantı haline getiren Adolf Hitler bunlardan iki tanesi olur. Nedir bu insanları karşılaştırmamızı gerektiren sebep? Birkaç gün önce okuduğum bir yazı ve yazının içerisinde geçen çoğumuzun bilmediği bazı matematiksel gerçekler. Bunlardan birkaç tanesini yazayım isterseniz.

Alman ve Fransız ihtilalleri arasında 1918 – 1789 = 129 yıl vardır.
İktidara gelmeleri arasında 1933 – 1804 = 129 yıl vardır.
Her iki ülkenin Viyana’ya girmeleri arasında 1938 – 1809 = 129 yıl vardır.
Rusya’ya taarruzları arasında, tahmin edin 1941 – 1812 = 129 yıl vardır.
Her iki liderin hezimete uğramaya başlamaları arasında 1943 – 1814 = 129 yıl vardır.
İlginç mi?

İki önemli kişiden daha bahsedeyim. İki Amerika Birleşik Devletleri başkanı bu kişiler; Abraham Lincoln ile
John F. Kennedy. Bu insanların kader örgüleri arasındaki ilginç benzerliklere örnekler;

Lincoln kongreye 1847 de seçilmiş, Kennedy kongreye 1947 de seçilmiş.
Lincoln başkanlığa 1860 de seçilmiş, Kennedy başkanlığa 1960 de seçilmiş.
İkisi de eşleri yanında iken bir cuma günü kafalarının arkasından kurşunlanarak öldürülmüşler.
Lincoln’ün katili 1839 da , Kennedy’nin katili 1939 da doğmuş.
İlginç değil mi?

***

Gelelim asıl meselemiz olan iki kişiyi karşılaştırmaya. Dövüş ustası, aktör, yönetmen, figüran ve şarkıcı Jackie Chan Sing Lung ya da bilinen adıyla Jackie Chan diğeri ise, dövüş sanatları oyuncusu, aktör, Wushu şampiyonu ve uluslararası film starı Jet Li

Nedir bu insanların hayatlarındaki ilginç benzerlik diye sorarsanız, araştırdım baktım gezdim gördüm ama aynı filmde ilk defa oynamaları ve aynı tür filmlerde rol almaları dışında bir ilginçliğe rastlamadım.Oynadıkları filmlere koreografi anlamında çok şey katan bu iki oyuncu ustalıklarını konuşturdukları bir filmle sinema salonlarımızı şenlendirmeye başladılar.

Jackie Chan, Çince internet günlüğünde, "Nihayet Li ile bugün ’dövüştüm’. Uzun yıllardır birbirimizi tanımamıza rağmen daha önce asla dövüşmemiştik" demiş. Chan, Li ile çektikleri dövüş sahneleriyle ilgili duygularını ise şöyle anlatmış:"Aynı dövüş sanatları okulundan bir kardeşimle kavga etmek gibiydi. Birkaç hareketten oluşan kısa çekim çok rahat geçti. İster bakış, ister bir ifade, isterse bir dönüş olsun, çok iyi koordine olduk. Şahaneydi" demiş.

<ı>“Dünyada dövüş sanatlarının en saygın iki süperstar oyuncusu olan Jackie Chan ve Jet Li, yeteneklerini karşılıklı konuşturmak için Forbidden Kingdom filminde Lu Yan ve Sessiz Keşiş rolleriyle ilk defa biraraya geliyorlar.” haberi güzel bir haberdi ve bu haber bu gün tüm gerçekliğiyle beyaz perdeli sinema salonunda karşımdaydı. Filmin bitmesini hiç istemedim desem yeridir.

Filmin Konusu:
17 yaşındaki Jason Tripitikas’ın yatak odası film yıldızları ve uzakdoğu dövüş sanatı kahramanlarının posterleriyle kaplıdır. Bir kungfu fanatiği olarak, Jason sürekli Maymun Kralı rüyasında görmekte ve sık sık, ucuz kungfu DVD’leri almak için Yaşlı Sekme adındaki gizemli bir kör adamın işlettiği tefeci dükkanına gitmektedir. Bir gün dükkanda tesadüfen, ucuna bronz bir maymun figürü işlenmiş, 1m80 uzunluğunda, tıpkı rüyalarında Büyük Bilge’nin kulladığına benzeyen bir asa bulur. Yaşlı Sekme ona asanın, 100 yıl önce büyükbabası dükkanın açtığından beri orada olduğunu ve satılık olmadığını; bir adamın gelip, onu gerçek sahibine götürmesi gerektiğini ama hiç gelmediğini söyler.

Daha sonra, bazı sokak çetesi üyeleri Jason’ın yaklaşıp, onu Yaşlı Sekme’nin dükkanı soymalarına yardım etmesi için zorlarlar. Yaşlı Sekme çete üyelerinden olan Lupo tarafından vurulur. Yere düşmeden önce, asayı Jason’a emanet eder ve onu gerçek sahibine vermesi için ısrar eder. Arka sokakta, Lupo Jason’ı olanları polise anlatmaması için tehdit eder. Jason hayatını kurtarmak için kaçarken, asayı sıkıca tutmuş bir şekilde çatıdan düşer.
Kendine geldiğinde, asayla birlikte eski Çin’deki bir köye geri gittiğini fark eder. Kalabalık bir Yeşim Savaşçıları grubuyla başı derde girince, Lu Yan ismindeki sarhoş bir adam Sarhoş Kungfu Yumruğuyla askerleri dağıtarak Jason’ı kurtarır.

Sonra ne mi olur. Benden söylemesi gidin sinemada izleyin öğrenin, büyülenin….

Yapım : 2008, ABD
Tür : Aksiyon / Fantastik / Komedi / Macera
Yönetmen : Rob Minkoff
Oyuncular : Jet Li, Jackie Chan, Michael Angarano, Collin Chou, Yifei Liu, Bingbing Li
Süre : 1 saat, 53 dk. (Süre uzun gibi ama sıkılmazsınız, inanın!)

***

Sevgiyle ve saygıyla sağlıklı ve mutlu yaşayın. Sinemadan uzak kalmayın…

 
Toplam blog
: 55
: 3379
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

'Hayat nefes alınan anlardan ibaret değildir. Hayat nefesin kesildiği anlardan ibarettir.' Haya..