Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '15

 
Kategori
Deneme
 

Kâinat'ta tam 100 sekstilyon farklı zaman var

Kâinat'ta tam 100 sekstilyon farklı zaman var
 

Kâinat'tan küçücük bir detay


Sabah sabah, sebebini teşhis edemediğim bir şekilde; Tom Amca'ya, Leibniz'in Penglos'una ve hatta Polyanna'ya meydan okuyan şiddette ve kapsamda bir iyimserliğine gark oluverdim aniden. Bununla eş zamanlı olarak 'İyi haftalar Kâinat, merhaba dünya, hayırlı pazartesiler insanlık!' nidaları dökülüverdi ağzımdan. Ve hemen ardından da 'bu denli sevindirik olmamın, optimizmin bu denli dibine vurmamın, mutluluk böcüğü modunun şahikasını zapt etmemin sebebi hikmeti ne ola ki acep?!?' diye de sormadan edemedim kendime doğrusu.


Kahkahayla gülünce 'çok güldüm, hayır olur inşallah, umarım ardından ağlamama neden olacak bir sıkıntıya duçar olmam' zihniyetinin genetik malzemesini taşıyan kültürel ve teolojik kodlamalarla bezeli bir kültürün parçası olmamdı sanırım bu sorgulamamın arka plânında yatan husus. 


Öte yandan, Kozmik Zaman açısından bakıldığında da, görülen hakikat şudur: 

Kâinat'ın tamamı şu an 2015 yılının 4 Mayıs Pazartesi gününü yaşamamaktadır!


Gelin şimdi bunun arkasında çalışan astronomik ve kozmolojik mekanizmalara, ana konturlarıyla ve kuş bakışı bir bakıverelim.

Aktüel kozmolojik araştırmalara göre, Kâinatı oluşturan her biri ortalama yüz milyardan fazla yıldız sistemi içeren yüz milyardan fazla galaksiden (oldukça mütevazi sayılabilecek) birisi olan Samanyolu Galaksisi'nin son derecede sıradan ve ehemmiyetsiz sayılabilecek bir yıldız sisteminin, Güneş Sistemi'nin çok mütevazi bir gezegeninde, Dünya'da yaşayan karbon bazlı zeki canlılarız eninde sonunda. 

Hepsi bu! 


Einstein'ın Özel ve Genel Görelilik Teorilerini kamuoyuyla paylaştığı 1905 - 1915 sürecinden bu yana geçen bir asrı aşan bir zamandan beri, Newtonian bir 'Evrensel Mutlak Zaman' olmadığını biliyoruz artık. Anlayacağınız her yıldız sisteminin (mutlak olmayan, göreli olan) kendine özgü bir zamanı vardır. Modern kozmolojinin bize kazandırdığı bu pencereden bakıldığında, Kâinat'ta 'yüz milyar (galaksi) x yüz milyar (yıldız sistemi) x 10 (planet / gezegen) = 100 sekstilyon = 100,000,000,000,000,000,000,000' tane farklı zaman vardır!


Hal ve vaziyet ve hakikat bu iken, 'iyi haftalar Kâinat!' dediğimde; esasen sadece bize, dünyamıza ve onun ekosferinin içerdiği unsurlara özgü olan bir zamanı Kâinatın tamamına teşmil ederek; aslında dünyayı, insanlığı ve tabiatıyla da kendimi aşırı önemsemiş, diğer bir deyişle, kibrin zirvesini tırmanmış, müstekbirliğin o zehirli postuna kurulmuş oluyorum demektir.

 

'Neyse ne canım; mevzuyu bu kadar kıllamanın, iyi bir dileği bu denli dallandırıp budaklandırmanın ne manası var Allah aşkına!?!' diyenleriniz olabilir hiç kuşkusuz. Mezkûr tepkiyi temellük eden eşhasın dillendirdiğim bu merkezdeki hissiyatını ve fikriyatını teyiden, okunulan satırların orijini olan temennilerimi, ilâve bir felsefi ve ilmi kaygı gütmeksizin, bir daha ve kuvvetlice tekrarlayarak yapıyorum finali efendim:


'İyi haftalar Kâinat, merhaba Dünya ve hayırlı Pazartesiler insanlık alemi!'

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..