Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '18

 
Kategori
İnançlar
 

Kader Neden İmanın Şartıdır?

Kader Neden İmanın Şartıdır?
 

Merhaba sevgili gönül dostlarımız,

Yüce Allah’tan hayırlarla dolu güzel bir HAFTA geçirmenizi niyaz ederiz.

Allah'ın, Resulünün SAV ve de sevdiklerinin selam ve bereketi üzerinize olsun.

Efendim bu hafta Kader hakkında yazmak istedik. Çünkü geçenlerde dini bir TV’ye bağlanan genç, Allah kaderimde olan herşeyi biliyorsa neden yaşıyoruzki, diye soru sordu. Oradaki hoca hayat bir imtihan biz kuluz, sen kulluğunu yap Rabbin işine karışma, gibi bir cevap verdi.

Ben o gencin bu cevaba tatmin olmadığını düşünüyorum, çünkü yıllar önce bende aynı şeyi merak etmiştim ve cevabı Risalei Nur sohbetlerinde bulmuştum.

Efendim, bir hadisten mülhem sevgili Efkan Vural hocamın fakire dediği gibi, bir ilim taşıyıcısı olarak aşağıdaki videodan öğrendiğim bilgileri aktarmak istiyorum ki kader hakkında bilgilerimiz pekişsin ve imanımız artsın inşallah.

Youtube’da “Fatih Yağcı Kader” diye aratınca çıkan ilk videodur.

Kaderimde Yazılmışsa Ben Ne Yapayım? (32 dk Video) :

Şimdi sözü çok uzatmadan sohbetin özeti olan yazımıza başlamak istiyoruz:

 

KADER NEDİR?

Öncelikle Kader imanın altı şartından biridir. Yani, Kader’i inkar eden insan, iman etmemiş olur ve imansız ölen insanların sonu, ebedi cehennemdir. Kader’i iyi öğrenmemiz lazım.

Yazının başlığında geçen soruyu ise yazının sonunda cevapladık.

Kader, CENABI ALLAH’IN geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zamanda olan olayları bütün ahvali ve özellikleriyle EZELİ İLMİYLE bilmesi ve yazmasıdır.

Ezel, geçmiş zamanın başı değildir. Ezel, geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zamanı aynı anda kapsayan bir zamansızlık alemidir. Herşeyi aynı anda bilen ve gören Allah’ın sonsuz ilmidir.

Kaza ise kader planındaki olayın zamanı gelince gerçekleşmesidir. Kaderde bu yazının yazılması vardı, şu an kaza oluyor, yani yazıyorum. :)

Şimdi kaderle ilgili iki terim öğrenelim: Cüzi ihtiyari ve izdırari kader.

Cüzi ihtiyarı, insanın, Allah’ın verdiği iradesiyle yaptığı tercih ve seçimlerdir. Sen seçim yaptın. Seni zorlayan bişey olmadı, imanım güçlensin diye bu sohbete gelmeyi seçtin. Allah’ın verdiği hür iraden ile, cüzi ihtiyari’n ile…

İzdırari kader ise, bize seçme hakkı verilmeyen Allah’ın imtihan etmek için kaderimize verdiği hallerdir. Mesela ten, saç, göz rengi, boy, anne baba, şehir, ülke, din, vs…

 

İNSANI CENNET YADA CEHENNEME SOKAN YAPTIĞI SEÇİMLERDİR

İnsanı cennet yada cehenneme sokan cüzi ihtiyari ile yaptığı seçimlerdir. Yine Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin bir cümlesini okuyup açıkladılar.

“Teşbihte hata olmasın, sen bir iktidarsız (ergenliğe girmemiş, küçük)çocuğu omuzuna alsan, onu muhayyer (seçimde özgür)bırakıp “Nereyi istersen seni oraya götüreceğim” desen; o çocuk yüksek bir dağı istedi, götürdün. Çocuk üşüdü yahut düştü. Elbette “Sen istedin” diyerek itab (azarlayıp)edip, üstünde bir tokat vuracaksın.

   İşte, Cenâb-ı Hak, Ahkemü’l-Hâkimîn (Hakimlerin Hakimi olan Allah), nihayet zaafta olan abdin (son derece aciz kulun)iradesini (seçimini)bir şart-ı âdi (fiili yaratma sebebi)yapıp, irade-i külliyesi (Allah’ın herşeyi kuşatan iradesi)ona nazar eder.”

Yani kısaca biz isteriz Allah yaratır. Küçücük kibriti yakmayı biz irade ettik, Allah bizim seçimizle evi yaktı. Sorumlu kader değil, biz seçtik. Mahşerde bunun cezasını biz ödeyeceğiz.

Veya namaz kılmayı yada bir iyilik yapmayı tercih ettik, bunun mükafını alacağız…

Şimdi kaderi tarif ederken Allah’ın ezeli ilmiyle herşeyi bilip yazmasıdır demiştik ve ezel’i açıklamıştık.

Allah kaderimizi yazarken önceden bilerek yazıyor ve bu yazmanın irademize etkisi olmuyor.

Mesela bir adam düşünün bir dağın başında oturuyor. Yukardan görüyorki her iki tarafta iki tren aynı rayda birbirlerine doğru ilerliyor. Adam matematikçiymiş, hesaplıyor. Saat 14:23’te iki tren çarpışacak diye bir kağıda yazıyor.

Ve çarpışma oluyor. Kimse iddia edemez ki, adam yazdı diye o trenler çarpışmadı. İşte ezeli ilim budur. Allah tüm zamanları kapsayan sonsuz ilmiyle yaşayacağımız tüm olayları bilip önceden kader defteriimize yazmasıdır.

 

PEKİ KADER NEDEN VAR?

Genç Nur talebesi Fatih Yağcı kardeşim bu bilgileri Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Kader Risalesinden okuyup açıklamaktadır. Kader neden var sorusunu yine Kader Risalesinden şu cümle ile cevaplayıp örnekler ile açıkladılar.

“Evet, kader, cüz-ü ihtiyarî, iman ve İslâmiyetin nihayet merâtibinde (son mertebesi olarak); kader, nefsi gururdan; ve cüz-ü ihtiyarî, adem-i mes’uliyetten (mesuliyetsizlikten)kurtarmak içindir ki, mesâil-i imaniyeye (imanın şartlarına)girmişler.”

Yani yaptığı hayırlı, işlerden gurulanmamak için kader karşına çıkar. Mesela adam çok zengin, her sene Afrika’daki aç insanlara yardım ediyor. Bu adam havaya girebilir mi?

Giremez, kadere iman ediyorsa giremez. Kader, yapan sen değilsin, der. Kalbindeki merhameti kim Verdi, Bu aklı kim Verdi, malı kim nasip etti, yardım edeceğin fakiri kim yarattı, vs. Sende ufacık bir cüzi ihtiyari var, sen irade ettin Allah yarattı. Böylece nefsi gururdan korumak için…

Öte yandan adam kaderimde bu yetmişlik mereti içmek yazılmışşa ben napıyım, diyor. İşte KADER karşına çıkıyor, cüzi ihtiyari yani tercih etmek ise işlediği günahın sorumluluğunu yüklenmesi içindir.

TDV yayınlarından çıkan islam ilmihali kitabından kaderin tanımı ile yazımızı bitiriyoruz:

Kader sözlükte “ölçü, miktar, bir şeyi belirli ölçüye göre yapmak ve belirlemek” anlamlarına gelir. Terim olarak “yüce Allah’ın, ezelden ebede kadar olacak bütün şeylerin zaman ve yerini, özellik ve niteliklerini, ezelî ilmiyle bilip sınırlaması ve takdir etmesi” demektir.

Allah izdirari kaderimizi güzel  yazsın inşallah. Benim bu hastalığımı Allah izdirari kaderim olarak verdi. Mahşerde inşallah bu FA hastalığım Allah’a olan aşkımın şahidi olacaktır.

“De ki: "Bizim başımıza ancak, Allah'ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O bizim yardımcımızdır. Öyleyse mü'minler, yalnız Allah'a güvensinler."  (Tevbe Suresi, 51. Ayet)

Allah Cüzi ihtiyarimizi de olumlu yönde kullanarak cenneti kazanacak ameller işlemeyi nasip etsin inşallah.

 

Celalin Penceresinden

 

 

 
Toplam blog
: 455
: 812
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1973 Konya Ereğli doğumluyum. Selçuk üni. MYO Elektronik bölümü mezunuyum. 1993'e Friedreich Atak..