Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kadının memesi var ya..!!!

Kadının memesi var ya..!!!
 

resimler netten alıntıdır


Bugünlerde  kadının göğüsleri nedense medyada konuşulur oldu. Bizde bu konuda biraz kelam edelim dedik. Farklı bir bakış açısı oluşturmaya çalışacağım. Kadın göğüsünden bahsetmeden önce basit bir şekilde erkek memesinden bahsedelim. Erkekte de iki tane meme vardır. Fakat erkek memesi gelişmemiştir. Hiç düşündünüz mü  neden gelişmemiştir.  Hormonlar bunda etkilidir ve hormonların etkisi ile gelişmez ve işlevsel özelliği olmayan bir organ olarak kalır.

Önce kadın memesinin anatomisinden bahsedelim.Erişkin kadın memesi göğüs duvarına bağlarla tutunmuş, süt üreten bezlerden oluşan damla şeklinde bir çift organdır. Meme kendisi adale dokusu içermez ancak göğüs duvarının en büyük adaleleri olan pektoral adalelerin üzerine oturmuştur. Süt bezlerinin çevresi yağ dokusu ile sarmalanmıştır.Memelerin her birinde ortada “meme başı” adı verilen koyu renkli yuvarlak bir yapı vardır. Bu yapının ortasında da “meme ucu” adı verilen silindir şeklinde, sütün esas boşaldığı yapı yer alır. Meme başında yer alan salgı bezleri kaygan bir sıvı salgılayarak bu bölgenin esnek kalmasını ve enfeksiyonlardan korunmasını sağlar.  Her meme, “meme lobu” adı verilen 15-20 adet bağımsız süt üreten birimden oluşur. Her lob kendi içinde 20-40 adet daha ufak alt birime ayrılır. Bu alt birimler yine kendi içlerinde esas süt üreten hücrelerin toplandığı çok sayıda bölüme ayrılırlar. Meme dokusu içinde üretilen sütü dışarıya taşımak için çok sayıda süt iletim kanal ve kanalcıkları bulunur. Böylece üretilen süt üretim yerinden kanalcık lara ,  kanalcıklar birleşerek daha büyük olan kanallara geçer.

Kısaca memenin yapısından bahsettik.  Burada işlevini anlıyoruz. Memenin görevi tüm canlılarda olduğu gibi kadında da  süt üretmektir.  Bu süt ancak diğer canlılarda olduğu gibi doğurmayı takiben prolaktin denen hormonun emme refleksiyle harekete geçmesi sonrasında oksitosininde etkisi ile  süt salınımı başlar. Yeni doğan döneminden başlayarak beslenmesi ve immün sisteminin gelişmesinde oldukça önemli rol oynar.Tüm organ ve sistemlerin büyümesini düzenleyen büyüme faktörü içerir. Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyacak immunolojik faktörler içerir.Yine enfeksiyonlarla savaşta, içerdiği beyaz kürelerin olumlu etkisi vardır. Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde ishal, solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, idrar yolu enfeksiyonları daha az görülür, görülse de daha hafif seyreder. Anne sütü ile beslenen bebeklerde egzema astım gibi allerjik hastalıklar, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, pişikler, kabızlık daha az görülmektedir.

Yukarıdaki yazılanlara baktığımızda kadın memesinin asıl işlevi cinsel bir obje olmaktan ziyade  analık vasfının en önemli bir parçasıdır. Ufacık doğan bebeğin büyüyüp  sağlıklı bir insan olmasında emzirilen sütle büyük bir işlevi vardır.  Günümüzde  erkek denen yaratık  memeyi analığın önemli bir parçası olduğunu unutur ve adeta kadında olmazsa olmaz bir cinsellik parçası olarak görür ve adeta hoyratlığını gösterir.  Cinsel hayatta da rolü olabilir lakin asıl görevinin yanında bu adeta bir hiç konumundadır.

Bu organda önemli hastalıklarda olur. Bunun en önemli olanı meme kanseridir. Bunun sonucunda ölen birçok kadında vardır. Kadın için olmazsa olmaz gibi gözüken bu organ bazen onun yaşamını sona erdiren organ olur. Erkeklerin bir kısmı  maalesef biraz kaba olacak ama hayvani duygularının esiri olarak mastektomi (memenin bir bütün olarak alınması) ameliyatı geçiren eşini terk etmektedir.  Bir kadını hayatını paylaşan bir insan olarak görmez, cinsel duygularının bir parçası olarak görür, bu acı olandır.

Aslında meme konusunda yazılacaklar kitap olur. Sonuç olarak  meme bir kadının sıkıntıları ile birlikte olmazsa olmaz bir parçasıdır.  Unutulmamalıdır ki  bu meme bazen ölüme götürür. İşte o zaman kadının tüm sağlığının asla önüne geçmemesi gereken bir organdır ve gerektiğinde feda edilmelidir. Burada erkeğe çok büyük sorumluluk düşmektedir. Vücudunun bir parçasını kaybeden kadına bu kaybın bir kayıp olmadığını erkek yani hayat arkadaşı anlayışıyla göstermelidir. Unutmamalıdır ki bir göğüs yaşamda cinsel hayatın olmazsa olmazı değildir. Memeye olması gereken değeri verelim çünkü sağlıklı nesiller için çok ama çok önemlidir. Sağlık içinde kalın.

www.selcukefendi.com sayfasında yayınlanmıştır.

 
Toplam blog
: 81
: 1191
Kayıt tarihi
: 13.02.11
 
 

Ben kimim? Ben 55 yaşında hekimlik sanatını icra eden bir kişiyim. Adım Selçuk Şensöz. Bugün için..