Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Sinema
 

Kafalardaki savaş ne zaman bitecek?

Kafalardaki savaş ne zaman bitecek?
 

İKİ ASKERİN YAŞAM SAVAŞI


DAĞ

YÖNETMEN VE SENARYO: ALPER ÇAĞLAR

OYUNCULAR: ÇAĞLAR ERTUĞRUL, UFUK BAYRAKTAR, FIRAT DOĞRULOĞLU

“Nefes : Vatan Sağolsun” nun açtığı yoldan ilerlemeye çalışıyor “Dağ”. Karlı arazide pusuya düşürülmüş iki askerin yaşama tutunma, dayanışma öyküsünü anlatırken, verdiği mesajlarla da bir tartışma ortamı yaratıyor. Her şeyden önce askerliği yüceltmesi, PKK savaşına sadece kanlı tarafından bakması en fazla eleştirilecek yönleri. Filmin afişinden başlayan “bir ölür, bin diriliriz” sloganı her şeyi özetliyor. Merkeze aldığı farklı sınıflardan iki askerin sosyolojik incelemesi sonuç olarak biz bütünüz, bölünmeyiz noktasına geliyor. Dünyaları farklı iki genç adamın arasındaki kızgınlık, itiş kakış, hoşgörüsüzlük mecburiyetler karşısında dostluk ve dayanışmaya dönerken, ülkenin toplumsal yapısına da bir gönderme yapılıyor.  Askerlerden Oğuz üniversite mezunu, İstanbul’un elit kesiminden, kısa dönem askerlik yapıyor. O’nun farklılığı, bedelli askerlik yapabilecek maddi imkanları olmasına rağmen kısa dönem askerliği tercih etmesi. Tek düze yaşamının dışına çıkmak, kendisine birşeyler kanıtlamak peşinde. Bekir ise Ankaralı tam “arıza”, her an karşısındakine kafa atabilecek bir tip. Disiplinsizliği yüzünden askerliği uzamış, üstlerinin yaka silktiği bir “kaybeden”. Yönetmen ve senarist Alper Çağlar her iki karakterinin geçmiş yaşamına “flashback”ler ile  dönüyor. Sık yaptığı bu geriye dönüşler lineer (çizgisel anlatım) anlatımı zedeliyor, heyecanı düşürüyor, seyirci ile arasına mesafe koyuyor. Belki genç yönetmenin yapmak istediği de mesafeden doğan boşluğu düşünce ile doldurmak.

Düşünce alanında ise ne yazık ki, Türk Kürt sorununda insani bir yaklaşım ortaya koyamıyor. Birkaç cılız mesaj dışında her şey gergin ve acımasız.Görsel olarak dağ filmlerinin etkileyici kar manzarası iyi bir arka plan oluşturuyor. Çarpışma sahnelerindeki geniş açı çekimler ve psikolojik daralma anlarını yansıtan yakın plan kamera çalışması oldukça derece başarılı. Diyaloglarda ki bol küfür “sahici” ortamı yansıtmak adına kullanılsa da, yer yer abartıya kaçıyor. Oğuz karakterini canlandıran Çağlar Ertuğrul dengeli oyunculuğu ve Jack Gyllenhaal’a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Baştan sona “arıza” yı oynayan Ufuk Bayraktar ise karakterin ruhunu iyi yansıtıyor.

Sonuç olarak “Nefes” in açtığı yolda ilerlerken “tık nefes” kalıyor “Dağ”. "Nefes" psikolojik baskıyı ve çarpışmaların şiddetini buram buram hissettirmişti.  Eldeki malzemeyi derinliksiz ve taraflı kullanıyor. Savaşa savaşa bu günlere geldik. Artık “savaş ne zaman bitecek ?” sorusuna yanıt bulma zamanı. Böylesine çetrefil bir konuda sinema yapanların, ticari kaygıdan veya keskin taraf olmaktan uzak durmaları gerekiyor.       

 

 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..