- Kategori
- Türk Mutfağı
Kahvaltılık Oruç Tatlısı
Kahvaltıda tatlı yenmez genelde, tuzlu ve acı şeyler tercih edilir. Kahvaltıda reçel tüketenler olabilir. Sabah uyanınca insan açtır ve gözlerini yeni açmıçtır. Uyanan bir erkek, çalışıyorsa, kas ve kol gücünü harcıyorsa hafif yiyeceklerin onu doyurmayacağını bilmeliyiz. Bu yüzden adında tatlı olan tarif tatlı değil tuzlu ve ekşidir. Tatlıyı tad anlamında tat'lı şeklinde okunmasını istiyorum. Kahvaltı tadında gibi.
Basit tarif şöyle. Küçük boy bir soğanı el rendesinden geçiriyoruz. Kasedeki rendelenmiş soğanın içine limon sıkıyoruz. Arından üzerine biraz zeytin yağı döküyoruz. Birazda tuz serpip karışımı harmanlıyoruz. Tarif bukadar. Bu bana özgü tarifin içine isteyen acı pul biberde atabilir. Gelenksel karışım zeytinyağı, limon tuz, biber şeklindedir. Tarifimin içine acı pul biber atarsanız bu benim tarifim olmaz. İsteyen elbette soğanlı karışıma acı pul biber atabilir. Ama özgün tarif olmaz.
Bir kahvaltının iştahlı ve lezzetli geçmesi için aç karnına kahve içip bir miktar beklemeye geçmeliyiz. TRT Belgesel'de izlemiştim. Etiyopya'daki bir topluluğun yemek öncesi kahve içmek kültürleriymiş. Bu mantıklı bir yaklaşım. İştahı omayan biri ne kadar beslense de yediği şeyden lezzet almaz. Ama mideyi bir şeyle uyardıktan sonra her yiyeceğin tadını çıkarabiliriz. Kahve bizim çok iyi dostumuzdur. Böyle bakmalıyız. Kahvenin kadim lezzetindeki zihin bizi alıp uzaklara götürecektir.
Tuna M. Yaşar