Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '06

 
Kategori
Kahve
 

Kahvede modadan nasibini aldı.

Kahvede modadan nasibini aldı.
 

Yabancı markaların gelmesiyle kahve kültürümüz yavaş yavaş değişiyor. Artık aromalı kahveler birçok kişinin tercihi. Değişik tatlardaki kahveleri farklı mekanlarda içmenin yanında evde hazırlamak da mümkün.

Beyaz renkli çiçeği, kiraza benzeyen kırmızı meyvesi ile kahve bitkisi adını 10. yüzyılda anavatanı Habeşistan’da, eskiden Kaffa’dan almış. Buradan dünyaya yayılan kahveyi Fransızlar ‘café’, İngilizler ‘coffee’, Almanlar ‘kaffe’, Macarlar ‘kave’ olarak adlandırmış. Bazı kaynaklar kahvenin Osmanlı topraklarına ilk kez, Hükm ve Şems isimli iki Suriyeli tarafından 1555’te getirildiği rivayetlerinden bahsediyor. Diğer kaynaklarda ise Kanunî Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) Habeşistan Valisi Özdemir Paşa tarafından getirildiği belirtiliyor. Fransızların kahveyle tanışması ise 4. Sultan Mehmet’in 1669 yılında 14. Louis’ye gönderdiği Elçi Süleyman Ağa sayesinde olmuş. Süleyman Ağa’nın Fransa’ya giderken götürdüğü kahve çuvalı Avrupa’da kahve kültürünün ilk tohumlarını atmış. Viyanalıların kahveyle tanışmaları ise bence çok ilginç: Eğer İkinci Viyana Kuşatması, Osmanlı’nın yenilgisiyle sonuçlanmasaymış, kahve ile hiç tanışamayacaklarmış. Meğer Osmanlı ordusunun Viyana’dan kaçarken bıraktığı şeylerden biri de 500 çuval kahveymiş. Kahvenin deve yemi olduğunu sanan Viyanalılar bu kahve dolu çuvalların bazılarını Tuna Nehri’ne dökmüş, bazılarını da yakmışlar. Fakat çuvallar yakılınca vadiye müthiş bir koku yayılmış. Tesadüf bu ya oradan geçmekte olan, kuşatma sırasında Türk ordusundan kaçıp Viyana’ya sığınan Babıâli tercümanı Bay Kolschitzky bu kokuyu duymuş. Kahve tiryakisi olan bu Polonya asıllı tercüman “durun bu kahve” demiş, anlatmış ve böylece kahveyi Viyanalılarla tanıştırmış.

Evlere kahve çekirdeği

1995 yılında ilk mağazasını açan John Kafe ile aromalı kahveleri sayesinde tanıştı. Daha sonra Reysas Turizm Gloria Jean’s Cofees’i, All Shaya Starbucks’ı Türkiye’ye getirdi. Türkiye’de ise Ülker grubu Cafe Crown’ı kurdu. Cafe John, adını kurucusu John Sytmen’den, Gloria Jeans adını kurucuları Ed ve Goria Jean Kvetko’dan, Starbucks ise adını Moby Dick’in kahve tutkunu kahramanı Starbucks’tan almış. Bu kafelerin ortak özelliği kahve çekirdeklerinin kendilerine has özel harmanları. Aynı içerikteki kahve çekirdeklerinin tatları kafelere göre değişiklik gösteriyor. Cafe John perakende müşterilerine dünyanın çeşitli yerlerinden yöresel 9, aromalı 15 ve kafeinsiz 5 çeşit kahvenin yanı sıra Filtre Kahve, French Press Kahve, Espresso, Türk Kahvesi, Frappe Tozları ve kahve aksesuarlarıyla hizmet veriyor. Kahve çekirdeklerinin 60 gr’lık paketi 4 YTL, 250 gr’lık paketler ise 14-18 YTL arasında. Café John satış noktaları İstanbul’da Mayadrom, İşkule Çarşı, İstanbul Cevahir Moda, Maya Center, Bilgi ve Kadir Has üniversitelerinde. Detaylı bilgi için www.kahveci.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gloria Jeans Coffee’de ise 60 ayrı çekirdek kahve çeşidi var. Bunların 10’u harman, 17’si kafeinsiz, 25’i aromalı, 8’i ise yöresel kahvelerden oluşuyor. Kahvenin dışında özel olarak üretilen doğal meyve püreleri ve crush ice’ın birleşiminden oluşan 200’e yakın içecek çeşidi ve bunlarla tüketilecek tatlı çeşidi de menüsünde var. Ayrıca aynı tatları evinde de devam ettirmek isteyenler için; vanilya, karamel, fındık, çikolata, irish crème, amaretto, badem, çilek, portakal, kiraz, çikolata-nane, limon, frambuaz ve muz çeşitlerinden oluşan şuruplar 375 ml veya 750 ml olarak 16,50-23 YTL’ye satılıyor. Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız süt ve su ile karıştırabileceğiniz özel Hot Chocolate Mix’leri. 283,5 gr’lık ambalajlarda 13 YTL. Kahve çekirdeklerinde ise 50 gram Aromalı Kahve 4,25 YTL, Yöresel Kahve 4,75 YTL, Harman Kahve 4,50 YTL. Kafeinsiz Kahve 5 YTL. Gloria Jeans Coffees’in İstanbul’da 17 satış noktası var. Detaylı bilgi için www. www.gloriajeans.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Starbucks’ta ise 38 çeşit kahve, 13 farklı kahve çekirdeği bulunuyor. En sevilen kahveleri caramel macchiato (süt, vanilya ve karamel içeren espresso temelli bir kahve), cappucino, latte, buzlu karışımlar olan frappuccino’lar, karamelli, ahududulu, çikolatalı kahveler. Ayrıca süte alerjisi olanlar için talep etmeleri halinde soya sütü kullanılıyor. Müşteriler menülerinin dışında kahvelerini sade içebildikleri gibi, isteklerine göre içeriklerini değiştirip kendi kahvelerini de oluşturabiliyor. Yine evinde bu tatları devam ettirmek isteyenlere kahve çekirdekleri de satılıyor. Hatta bu konuda bilginizi geliştirmek isterseniz ücretsiz yapılan kahve sohbetlerine katılıp farklı kahve ve kurabiyeleri tadıp kendi damak tadınıza uygun kahve ve çekirdek çeşitlerini de belirleyebilirsiniz. Starbucks’ın İstanbul, Ankara ve Bursa’da toplam 33 satış noktası var. Detaylı bilgi için www.starbucks.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Cafe Crown’da 28 aromalı kahvesinin dışında ayrıca 3’ü bir arada hazır karışımlar da bulunuyor. Burada kahveseverlerin bulmak isteyecekleri kahve makineleri, fincan, kupa alternatifleri, Türk kahvesine özel bakır ve tek kişilik cezve çeşitleri ve kendi markaları için üretilen pratik elektrikli cezveleri de satışa sunulmuş. Cafe Crown’da Türk kahvesi çekirdeğinin 1 kilosu 8,50 YTL, aromalı kahve çeşitlerinin 50 gramı 3,75 YTL, bu çekirdeklerin kafeinsiz olanlarının ise 50 gramı 4,25 YTL. Tek kişilik bakır cezve 9,50 YTL, elektrikli cezveler ise 38 YTL. Ayrıca ‘www.cafecrown.com’a üye olanlara birçok hediye veriliyor. Cafe Brown’un İstanbul; Caddebostan, Nişantaşı, Mayadrom, Maltepe ve Bursa olmak üzere beş satış noktasının yanı sıra 3’ü bir arada paketleri neredeyse küçük büyük tüm marketlerde satılıyor.

Kahve alırken dikkat etmemiz gerekenler

Kahve 100’er gramlık miktarlarda alınmalı; kahve kısa sürede nemlenebilir ve özelliklerini kaybeder.

Aldığınız kahvenin ne zaman öğütüldüğünü satıcıya mutlaka sorun.

Kendiniz öğütecekseniz ölçek kabına asla gereğinden fazla kahve çekirdeği koymayın.

Sıkışan kahve, lezzetini kaybeder.

Kahvenizi asla buzdolabına koymayın.

Kuru, temiz, karanlık bir yerde, hava geçirmez bir kapta saklayın.

Kahve hazırlarken dikkat etmemiz gereken kurallar

Kahvenizi asla kaynatmayın.

Kahvenin 90-96 derece ısıda hazırlanması gerekir.

Soğumuş kahveyi yeniden ısıtmayın.

Her seferinde yalnızca içebileceğiniz kadar taze kahve yapın

Soğuk su ve kahve makinenize uygun öğütücü kullanın.

İdeal oran; 1 su bardağı suya 10 gram kahve. Ne miktarda kahve yaparsanız yapın, bu oranı kullanın.

Kahvenizi biraz yumuşatmak isterseniz, kahveyi hazırladıktan sonra sıcak su ekleyebilirsiniz.

Kahvenizi, tadı bozulmadan en fazla 20 dakika sıcak tutabilirsiniz.

Kahve tadımı nasıl yapılır?

İlk adım “koklama”dır. Burada el ile bardağın üstü kapanır. Bunun sebebi dışarıdan gelen farklı kokuları engellemek ve kahvenin kokusunu daha yoğun olarak koklayabilmektir.

İkinci adım ise “höpürdetme”dir. Burada kahve höpürdeterek sesli bir şekilde içilir. Bunun nedeni höpürdeterek içilen kahvenin ağza püskürmesi sayesinde kahvenin içerken soğutulması ve her noktada eşit algılanarak ve daha iyi tat almayı sağlamasıdır.

Üçüncü adım “locate etme” yani kahvenin ağız içinde tamamen yerleştirilerek tadının daha iyi alınmasını ve dilin neresinde yoğunlaştığının anlaşılmasını sağlamaktır.

Dördüncü adım ise “yorumlama”dır. Burada kahvenin kokusu, tadı ve yoğunluğu hakkında yorumlarda bulunulur.

Kahve ne ile iyi gider?

Türk kahvesi: Fındıklı, naneli, beyaz çikolata, lokum, badem şekeri.

Colombia: Ceviz, fındık, tramisu, cheese cake kremalı pastalar.

Breakfast blend: Limon cheese cake, limon çiçeği, incir, incir reçeli, elma, yaban mersini.

House blend: Elma, taze fındık veya kavrulmuş fındık.

Guatemala: Kakao, elma, karamel, piramit pastası.

French Roast: Kavrulmuş sebze, karamel, fındık.

Espresso Roast: Sütlü çikolata, karamel, fındık, vanilya.

Kenya: Salamura asma yaprağı, yaban mersini, böğürtlen, limon, portakal, üzüm, greyfurt, kuş üzümü, kuru üzüm.

 
Toplam blog
: 25
: 1919
Kayıt tarihi
: 08.06.06
 
 

İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniv..