Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kahvenin Faydaları

Kahvenin Faydaları
 

Eşim ve ben yemekten sonra günde 2 fincan şekersiz kahve içiyoruz. Kahveyi cezvede yapmıyorum fincanda yapılmış kahveyi daha çok seviyoruz. Bir kahve fincanına bir çay kaşığı kahve ve su koyuyorum. Yalnız fincanı ağzına kadar su ile doldurmamak gerek bir dudak payı boşluk kalsın taşmaması için. Ocağın en küçük gözüne koyup altını oldukça kısıyorum ve karıştırarak pişiriyorum. Kahve kenarlardan kabarcıklar atınca ocağı kapatıyorum ocağın ısısı yeterli oluyor böylece kahve taşmıyor. Kahve pişince bir bez yardımı ile alınıyor dikkat edelim dudağımız yanmasın. Fincan çatlar kırılır diye endişelenmeyin söz konusu değil.

Şimdi sizlere araştırdığım kahvenin yararlarından bahsedeceğim afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

İşte kahvenin 12 faydası: Kiraza benzer meyvelere sahip olan kahve ağacına ilk olarak Etiyopya’da rastlanılmıştır. Meyvelerin içinde çift çekirdek vardır. Çekirdekler beyaz renklidir. Çekirdeklerin kurutulması ile kahve elde edilir.Kahve ağacı dikilmesinden 3 yıl sonra yaklaşık 30 yıl kesintisiz meyve verir. Ülkemizde Mersin ve Anamur’da kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır. İşte, kahvenin bilmediğimiz faydaları;

Kahvenin zihin üzerinde olan etkileri; Kahvenin çekirdeğinde kafein bulunmaktadır. Kafein, zihnin dirençli ve ayık olmasını sağlar. Zindelik ve enerji veren kahve, kan basıncını yükseltir ve metabolizmayı hızlandırır. Yapılan araştırmalarda Parkinson ve Alzheimer’a karşı zihni koruyan kahvenin günde en az 2 fincan içilmesi gerekiyor.

Kilo verme; Kahvede bulunan kafein güçlü bir yağ yakıcıdır. Kahve metabolizmayı hızlandırmaktadır ve bunu kan basıncını arttırarak yapar. Bu nedenle de kahve kilo vermeyi sağlar.

Fiziksel performans arttırmak; Kahvede bulunan kafein kanda adrenalinin artmasını sağlar.  Kanda adrenalin artması fiziksel güç sağlamaktadır. Bu nedenle, sporculara egzersiz öncesi kahve içmeleri önerilir.

Tip 2 diyabet riskini azaltma; Kanda insülin düşüklüğü kaynaklı olarak kan şekerinin yükselmesidir. Kahve, tip 2 diyabet riskini düşürür. Yapılan araştırmalarda, kahve içenlerin diyabet hastalığına yakalanma oranları düştüğü görülmüştür. Hayatı boyunca her gün 1 fincan kahve tüketen kişiler, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma oranlarını %7 düşürürler.

Alzheimer hastalığına karşı koruma; Genelde 65 yaş üzerinde olan kişileri etkileyen bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece hastalık başlangıç aşamasında yakalanırsa geciktirici bazı önlemler alınabilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz hastalığın yavaşlamasına neden olur. Yapılan araştırmalarda, günde 1 fincan kahve içen insanların, içmeyenlere göre %65 daha az Alzheimer’a yakalanma oranında düşüş olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Parkinson hastalığına koruma; Bu hastalıkta beyinde dopamin üreten nöronların ölmesi başlıca nedendir. Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Yapılan araştırmalarda, kahvede bulunan kafeinin Parkinson’a yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.

Karaciğer sağlığı; Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarındandır. Karaciğer sağlığı bozulduğunda düzene girmesi çok zordur. Bu konuda yapılan araştırmalarda, günde 4 fincan kahve içenlerin, siroza yakalanma oranlarının %70 oranında düştüğüdür.

Depresyonla mücadele; Depresyon yaşam kalitemizi bozar. Yaşamdan zevk almama, hüzünlü ve mutsuz olma başlıca belirtileridir. Günde 3-4 bardak kahve içen kişilerin depresyona çok daha az yakalandığı görülmüştür. Düzenli kahve içmek depresyonu %50 oranında azaltır.

Kahve ve kanser; Karaciğer kanseri ve kolorektal kansere karşı kahvenin koruyucu özelliği olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, kahvenin karaciğer kanserine yakalanma olasılığını %40 oranında düşürdüğünü göstermiştir. Kahvenin kanserle olan ilişkisi hala araştırılmaktadır. Kahve tüketenlerin tüketmeyenlere göre ani ölüm riskleri daha azdır.

Kahve kuvvetli bir antioksidandır. Bu nedenle de kahve içenler serbest radikallerden kendilerini korumaktadır. Kahve içenler, bol antioksidan aldığından yaşlanmayı yavaşlatırlar.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..