Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Kainat kadının etrafında dönüyor...

Kainat kadının etrafında dönüyor...
 

Türkiye'de kadın olmak kaldırımdan yürüyememektir. Kahvehane önlerindeki sandalyelerin arasına girememek, o yüzden kaldırımda değil, bir araç gibi yolun ortasından gitmeye çalışmaktır kadın olmak. Toplum baskısı ile sağa sola bakamamak, görünmez at gözlükleriyle sadece bir taşa takılmamak için önüne bakmaktır kadın olmak. Bir nevi fikirsizleştirilmektir kadın olmak, yolda bir noktaya bakarak yürümek güdüsünü tüm hayata uygulayıp, düşünce gücünü kullanmaktan alıkonulmaktır . Çocukken oyuncak bebeğinin altını bezlerken analık hayalini hedefleştirmek , bu hedefe atılmış ok misali tekdüzeleştirilmektir kadın olmak.' Analık kutsal bir görevdir' Sorumluluğunun baskısı altında diğer kutsal , toplumsal, kültürel fiiliyatlardan gizliden gizliye men edilmektir kadın olmak. Pembe panjurlu bir ev hayaliyle yıllar tüketip, evine kavuştuktan sonra o panjurları kaldırıp ta dışarı bakamamak, dünyaya açılan pencerelerin arkasında hapsolmaktır kadın olmak. Kadın olmak ; bir yaşında tay tay durmaya başlamasıyla beraber hanımefendi olmaya zorlanmaktır. Bu zorlamaları içinde çığ gibi büyütüp, yıllar sonra acısını erkeğinden çıkarmaktır kadın olmak. Kendisine yapılan yanlışları , kaynana ilişkilerindeki çektiği ızdırapları , gelecekte çocuklarına yaşatmayacağını hafızasında unutulmaz bir şiir gibi ezberleyip; gelecek vuku bulduğunda balık hafızalı olmak ve gelinine, kayınvalidesinin kendine baktığı gibi bakmaktır kadın olmak. Bazen de kadın olmak üzerindeki bakışlardan rahatsızlık duyup, bunu bir araya geldiklerinde şikayet konusu kılmaktır. Mağaza vitrinlerinden göz alamamak, en çekici elbiseyi üzerinde görmek istemektir kadın olmak. Hele hele bu elbiselerle sokakta dolaşırken üzerlerine mandalla asılan gözleri kimi zaman çıkarası gelmektir kadın olmak. Kadın olmak dili uzun olmaktır . Gül gibi bülbülünü beklemesi umulurken, şakımakta bülbülleri bile geçmektir. İçlerinde tapılası bir taraf taşıyıp, milattan binlerce yıl önce tanrıçalaşmak , dünyada ki tüm sistemleri kendisine bağımlı kılmaktır kadın olmak.

Ne var ki ; kainatın güneşidirler ve her şey onların etrafında dönmektedir. İyi olmayan huyları vardır ama bu onlara mahsus değil erkeklerce de onaylanıp kullanılmaktadır. Ne kadar kınanırlarsa kınansınlar kalplerinde öyle bir merhamet duygusu vardır ki, o duyguyu görmek güneşe uzun süre bakıp, dünyayı tekrar seyretmeye benzer . Güneşten kamaşan bir çift göz nasıl geçici körlük yaşıyorsa, siz de artık kadında ki hataları görmez olursunuz . Gözünüz kamaşmıştır bir kere.

Daha ötesi anne veya anne adaylarıdırlar . Ayaklarının altları tüm insanların gitmek istedikleri yerdir. Dolayısıyla bırakın kaldırımda rahat yürümelerini, başımızın üstünde tepinseler yeri vardır…

 
Toplam blog
: 63
: 547
Kayıt tarihi
: 19.07.10
 
 

Bir arkeolog gözüyle dünyaya bakan, aşk gözüyle kendini kazan, can gözüyle kainatı bulan, adam gi..