Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '11

 
Kategori
Sinema
 

Kamera önünde performans

Kamera önünde performans
 

Stüdyoya girdiğiniz anda performansınız başlayacak ve adrenalin sizi yalnız bırakmayacak.


Televizyonda kariyer yapmak isteyen kişilerin oldukça dikkat etmeleri gereken bir noktaya değinmek istiyorum. İster sunucu olun ister şov adamı kamera önüne geçmeden önce kendinizi bu zorlu meydan okumaya hazırlamanız gerekmektedir. Çünkü sahnede gösteri yapmak ya da sunuculuk deneyimi yaşamak kamera önünde konuşmaktan oldukça farklıdır. 

Kendinizi kameralara hazırlarken öncelikle sahne enerjinizi oldukça üst düzeye çıkarmanız gerekmektedir. Sahnede iyi bir elektriğiniz var ise ve bunu doğru şekilde kameraya yansıtabiliyorsanız o zaman seyirci ile aranızda duygusal bir bağ kurulması kaçınılmazdır. Bir anda kendinizi onlarca kameranın önüne atmadan evvel yapacağınız en önemli hazırlık televizyona ve kameralara alışacağınız bir ortamda bir süre bulunmanız olacaktır. Bu sayede kameraların yerlerine ve stüdyoya daha çok ısınmayı başarabilirsiniz. 

Kamera önünde direkt kameraya bakarak sunuculuk yapmak şov adamı sunuculuğundan daha zordur çünkü göz haraketkleriniz bir anda kayabilir ve seyirci bundan rahatsız olur. Bu yüzden bu alanda kariyer yapmak isteyenler usta isimlerden ders almalı ve bol bol kamera önünde pratik yapmalıdırlar. Şov adamı olduğunuz zaman ise genelde seyirci önünde olacağınız için kameralarla daha kısıtlı oranda yüz yüze gelmektesinizdir. Her ne kadar durum böyle olsa da kameraların nerede olduğunu ve sizin haraketlerinizi hangi açılardan yakaladıklarınıı iyi bilmeniz sizi stüdyoya daha hakim kılacaktır. Aynı zamanda seyirci kontrolü ve onlar ile aranızda kuracağınız iletişim kameralar tarafından çekileceği için dikkatli olmalısınız. 

Oyuncular için de çok önemli bir nokta olan kamera önünde performans, üzerinde oldukça fazla çalışma gerektiren bir konudur. Kameralar çok yakın çekim yapmakta ve yüz hatlarınız seyirciye çok yakın açıdan aktarılmaktadır. Bu yüzden göz reflekslerinizden tutun da tüm yüz mimiklerinize kadar her kasınızı çok iyi kontrol etmeyi başarmanız gerekmektedir. Hollywood oyuncularının filmlerini izlerseniz yüz hatlarında olan değişimleri çok daha yakından görebilirsiniz. Kamera önünde yapacağınız bir anlık göz aksaması sizin performansınızı sıfırlayabilir. Bu yüzden de yönetmenlerin oyuncuları çok iyi yönlendirmesi gerekmektedir. 

Dış çekim programlar ve elde mikrafon ile yapacağınız kamera önü performanslarda aksanınıza ve hızınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca kıyafetlerinizin seçiminden tutun da saç stilinize kadar kameraya hazır hale gelmeniz sizi bu alanda daha profesyonel kılacaktır. Heyecanınız elbette sizi telaşlandıracak ama set ekibi ve arkadaşlarınızın yardımı ile bunu kısa sürede aşacaksınızdır. Diksiyonunuz, hızlı düşünme kabiliyetiniz ve doğal yapınız bu anda sizin için oldukça önemli olacaklardır. 

Ciddi anlamda stüdyo hakimiyetiniz ve kamera önü yeteneğiniz varsa zamanla bu özellileriniz geliştirilebilir. Bnu başardığınız anda ise ortaya çok daha iyi performanslar çıkacaktır. Bu alanda kariyer yapmak isteyen arkadaşlara önerim küçük de olsa bir TV kanalından ilk adımları atmaya başlamanız olacaktır. Kendi performanslarınızı kameraya alıp izlemeniz sizin hatalarınızı daha yakından görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca çevrenizden alacağınız uyarı, eleştiri ve önerileri de mutlaka değerlendirmeniz gerekmektedir. 

Eğer evinizde kameranız varsa kendi kameranız önünde pratik yaparak az da olsa kameraya alışmaya çalışabilirsiniz. Dışarıdan kolay gözüken ama oldukça zor olan bir çalışma olan kamera önünde performans hakkında yazacaklarım bu kadar. Kendinize güvenerek bu işe başlarsanız kısa zaman içerisinde büyük yol kat edeceksiniz bundan şüphem yok. Kamerayı dostunuz olarak görmeye başladığınız anda artık performansınız zirve yapmaya hazır hale gelmiş demektir. 

Sevgilerimle,  

rıfat karlova 

www.rifatkarlova.com 

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..