Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kamu bankası in özel banka out!

Kamu bankası in özel banka out!
 

Kaynak: Borsahane


Geçen haftaya Gezi Parkı gösterilerinin negatif etkisi ile başlayan Borsa İstanbul (BİST) Pazartesi günü Başbakan’ın “tencere tava hep aynı hava” sözleri üzerine tarihinin en sert düşüşlerinden birini yaşayarak yüzde 10,47 düştü. Salı ve Çarşamba günü ise Başbakan’ın yokluğunda Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL ile Başbakan yardımcısı Bülent ARINÇ’ın yaptığı görüşme sonrası Arınç’ın yumuşatıcı açıklamaları ve yine Arınç’ın Taksim Platformuyla görüşme yapması piyasaları bir miktar rahatlattı ve endeks Pazartesi günkü kaybının yarısı geri aldı. Perşembe günü ise Başbakan Erdoğan'ın Tunus'ta Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesinden geri adım atılmayacağı açıklamalarıyla birlikte borsa yine düşüşe geçti. Başbakan'ın Tunus'taki konuşması öncesi günlük kayıp yüzde 1,33 oranındayken toplantı sonrası kayıplar yüzde 8'i aştı ancak kapanışa doğru gelen alımların etkisiyle, Perşembe gününü yüzde 4,70 kayıpla 75 bin 895 puandan tamamladı. Perşembe günü yurda dönen Başbakan havaalanında yaptığı konuşmada ki tutumu ile Cuma gününe hafif negatif başlayan BİST, Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Birliği Bakanlığı’nın düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada söylemlerini yumuşatması ile yüzde 3.21 yükseldi. Böylece Gezi Parkı Taksim Gezi Parkı protestoları ile başlayan olaylar kapsamında BİST haftalık bazda yüzde 9 gerileyerek 78.332 seviyesinden kapandı.

Ümüğünü sıkarız

Birkaç hafta önce tek bir kelimesiyle gündemi değiştiren Başbakan hafta sonu ise halkın değiştirdiği gündemi değiştirme gayreti içerisinde dün 6 miting yaptı. Bu mitinglerde ‘faiz lobisi’ni eleştiren Erdoğan "Utanmadan, sıkılmadan, borsayı çökertme gayretleri içerisine girenler, borsada Tayyip Erdoğan'ın parası yok, çökersen sen çökeceksin... Spekülatörlere fırsat vermedik, yarın da vermeyeceğiz. Eğer senin spekülatörlüğünü yakaladığımız anda da ümüğünü sıkarız. Kim olursan ol, ümüğünü sıkarız" diye konuştu.

Asıl talihsiz açıklamaları ise ‘faiz lobisi’ eleştirisi sonrasında geldi. Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada halkı kamu bankalarına yönlendirerek "Devletin bankaları var, devletin bankalarından istifade edersiniz. Sadece o değil birçokları var bana isim verdirmeyin. Devletin bankaları da var diyorum sizlere, buradan ne demek istediğimi anlarsınız" dedi.

Hemen belirtmek isterim ki bir iktidar partisinin kurucusu başbakan tarafından yapılan bu açıklamalar içeriden okunduğu gibi dışarıdan okunmaz. Uluslararası bir fonun yabancı yöneticisi taksim meydanında özgürlüğe slogan atan gencin gözüyle de olaylara bakmaz, halkın gözüyle de. Kredi derecelendirme kuruluşları dahil bizim içeride yaşadıklarımızı bizim gözlerimizle izleyemezler, burada bize bir görünen orada yabancıya on görünür. Gaz bombası dahi olsa bombanın sesinden ilk sıcak para kaçar. Önümüzdeki günler olabildiğince volatiliteye açık, olabildiğine riske açık günler olacak. Olaylardan sıkılıp SAT tuşuna basan tombul parmağın altında kalmamanızı öneririm.

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..