Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '16

 
Kategori
Güncel
 

Karadenizdeki seller

Karadenizdeki seller
 

Yazının yayına verildiği bu Pazar sabahı, hala yağmur yağıyor


 

 

BARTIN BELEDİYE BAŞKANI CEMAL AKIN VE VALİ  S. AZİZOĞLU.. BİR ZAMANLAR BİR ÇATLAK OLUŞMUŞTU, BİRBİRLERİNE TAVIR ALMIŞLARDI. SONRA YANLIŞ ANLAŞILMA DENDİ. ŞİMDİLERSE, ARALARINDAN SU SIZMIYOR. SEL KONUSUNDA PÜR DİKKATLER.

 

         Bartın, bu sıralar bir sel felaketi mi bekliyor? Allah göstermesin. 1998 yılının afetini kimse unutmadı. Sular, köprüleri aşarak nehirlerle kucaklaşıp, büyük zayiatlar  ve telefatlarla  gitti denize döküldü. İşte o gündür, bu gündür, Bartınlının eli de, kulağı da, hala  tetikte.

        O gün çok mu yağmur yağdı? Bartınlı uyumaz. Tetiktedir. Ama kar yağınca değil. Güle oynaya, yuvarlanarak, kayarak,düşerek,  söylenerek gününü gün etmeğe çalışır.

         Bartın Valisi, şehrin birkaç hassasiyetinden en önemlisi olan “sel” konusunda dikkatli ve kulağı daima kiriştedir. Kışın en önemli sorun, “Karadeniz’in selleridir.”

         SON DURUM ŞU: Meteoroloji çevreye 115 Kg. yağmur düştüğünü açıkladı. Yalı ve sahil boyu kamelyalar, Kemer Köprüde olduğu gibi sulara gömüldü. Belediyenin 100 kişilik alarm ekibi işbaşında. Yağmurla birlikte  dağlardaki kar eriyince, sular yükselmiş oldu. Ama Karadenizde her an için bir taşkın, mevzubahis olabilir.

         Bartın’da bir de, yerin altında ırmak var mı diye araştıran bir mühendisimiz var. İsmi Faruk Papila. Yerin üstündekiler yetmezmiş gibi. Kurar sehpasını. Etrafındakileri “ çekilin çarpar” gibisinden savuşturarak aletiyle, İnkumu Sahillerinde, yer altı ırmakları arar.

         Bu mühendisi tanımayız ama, renkli kişiliği var. Geçenlerde tutturmuş  Bartınlıya ve ilgilileri,Vali ve  Belediye Başkanına  hesaplar yapıp, denklemler kurup,  problemler kotarıp, onları ortaya atarak, onları sorguluyor ve “ırmağın yükselme sebepleri araştırılmadı, hayati ve acil tedbirler de bu yüzden alınmadı” diyor. Kendine göre sebepleri var Papila’nın. Adam, boş adam değil.

         Papila ise: “ Irmak seviyesinden 6 ve 9 metre yükseklikler için, belediye 6 metre 9 metreden daha yüksektir deyip ona göre haritada yerleri işaretleyerek tedbir aldılar. İşte bu hesaba benim aklım yatmadı!” şeklinde konuştu.

          Papila, ırmağın yükselme sebeplerinin araştırılmadığından yakınıyor. hayati ve acil önlemlerin de konuşulmadığından şikayetçi.

          Bizim de aklımıza şu geldi. Bu Papila denen renkli kişi, kumların altındaki ırmakları araştırıyorum diye, onları yataklarında dürtüp,  ” tedirgin etmese olmaz mı?” Sonrası başımıza işler açılmasın sakın!

                                                              MAKİNE MÜHENNDİSİ FARUK PAPİLA

          Makine Mühendisi Papila en son şöyle konuştu: Yıllardır 6 metrenin 9 metreden büyük olduğunu kafa yapısında olanlar, Bartın'ı yönettiği müddetçe; Bartın sayısız taşkın tehlikesi görecek, Bartın tarihinin en büyük selini maalesef yaşayacaktır"dedi. Al bakalım buradan yak!

          Eeee, sen de  kumların altında ırmak arama be  birader, di mi? Başımızdakiler yetmiyor mu ki? Elindeki aletlerle ırmakları dürte dürte  tedirgin ettiğin yetmezmiş gibi.

         Bartın’a gelişlerimin birinde Esen Aliş Beye sordum. Sizin baskı makineniz vardı ne oldu diye. Onu da sellere kaptırmışlar.  Evinin alt katında gösterdi bana. Ben o makinenin kolunu çevirmiştim. Şiir yazmıştım. Gazetenin her kolunu çevirdiğimde,  basılı sayfa düşerdi önümüze. Ortaokul öğrencisiydim. İşte o kolu aradım.  Kayıpmış, sonra buldular  onu.

         Aman Papila. Sen sen ol, bu sıralar ırmakları dürtme, n’olursun. Başımıza iş açma.

YUKARIDAKİ RESİM NE KADAR MANALI  DEĞİLMİ? BU HEYKEL,

MEYDANIN SÜSÜ. İKİ EL BİRDEN TÜRKİYEYİ HAVAYA KALDIRMIŞ.

SON YAĞAN KARLA HEYKEL, BİLEKLERE KADAR KARLAR İÇİNDE

ALTTAKİ RESİM DE ERSOY BANK IN GÖNDERDİĞİ KARE. BUNDA DA

AYNI RESİM GÖRÜLÜYOR, YAĞIŞ ÖNCESİ.

MÜFİT YÜKSEL DEN NEFİS BİR KIŞ MANZARASI

1998 SEL FELAKETİNDE, BARIN GAZETESİ MATBAASI DA  SULAR ALTINDA KALMIŞTI İŞTE O MAKİNE

1998  DEKİ TAŞKINDAN BARTIN

YIL 2016 İSKELE. İSKELENİN ÜZERİNE  ÇIKMIŞ SU SEVİYESİ

YIL 2016 BELEDİYE SOSYAL TESİSLERİ KAMELYALAR DAHİL SULAR ALTINDA

IRMAKLARIMIZ. DAİMA  TARANMALI, ZİNDE TUTULMALI

EN SON DURUM BU. IRMAK, İSKELENİN SEVİYESİNİ AŞARAK YOLA KADAR GELMİŞ.

IRMAKLARIMIZ.

KÖPRÜLER ECDAT YADİGARI. ÇOK SAĞLAM. ŞİMDİYE KADAR YIKILMADI BU AZGINLIK KARŞISINDA

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..