- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Karaturp'un faydaları ve karaturp bal karışımının yapılışı, kullanımı...

Malum karakış geldi kapıya dayandı. Eğer vücut direnciniz düşükse, en küçük bir hava akımından rahatsız olabilir ve hastalanabilirsiniz.
Vücut direncini arttırmanın değişik yolları vardır. Sağlıklı beslenme bunun en başında gelir. Bu arada marjinal uygulamalar da dikkatleri çekmektedir.
Bu marjinal uygulamalardan biriside bol bol turp yemek ve turpun o inanılmaz faydalarından yararlanmaktır.
Turp, Turpgillerden, yaprakları tüylü, beyaz, sarı, mor çiçekli bir bitkidir ve sebze olarak tüketilir.
Turpun meyvesi etlidir. Depo gövdeli bir bitki olduğu için kökü yenir.
Türkiye’ de bilenen 10 çeşit turp vardır.
Acımsı bir tadı vardır.
Turp C vitamini, kükürt ve iyot yönünden oldukça zengin bir sebzedir.
Karaturpun içinde folik asit, C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum minerali içerir. Ayrıca bünyesinde B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineraller içerir.
Turp ayrıca karaciğer çok faydalı bir bitkidir. Karaciğeri kuvvetlendirir ve şişliğini indirir. Ayrıca sarılığa karşı da iyi geldiği bilinmektedir.
Kara Turpun Faydaları
Karaturp kansere karşı oldukça etkili bir antioksidandır.
Romatizmaya ve damara sertliğine iyi geldiği bilinmektedir.
Karaturpu çiğnemenin diş etlerine iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca diş etlerinde bulunan yara iltihaplara da iyi gelmektedir.
Kanı temizler, kanda bulunan zehirli maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
İdrar söktürür.
Gaz söktürür.
Isıtma özelliği bulunduğundan boğaz iltihaplarında, bademcik şişmelerinde, öksürüklerde balla karıştırılıp yenildiğinde çok etkilidir.
Astım hastalığına iyi gelmektedir. Nefes almayı kolaylaştırır. Üst solunum yollarını rahatlatır. Solunumu düzenler ve kolaylaştırır.
İyot açısından oldukça zengindir.
Sıkıntı ve bunaltıyı giderir, rahatlatır ve uyku verici özelliği vardır.
Erkeklerde performans artırıcıdır.
Kansere karşı iyi bir antioksidan özelliği vardır.
Siyah turp ilgi çekici bir şekilde sağlığa faydalı bir bitkidir. Özellikle içi bir miktar oyulduktan sonra içine bal yerleştirilip ve daha sonra kesilen parça adeta bir kapak gibi üzerine kapatılır. Bir gece boyunca bir bardağın üzerinde bekletilerek elde edilen su kullanılır. Öksürüğe karşı tam bir şifa diyebileceğimiz bu karışım birçok uzman tarafından önerilmektedir.
Sizin anlayacağınız çoğumuzun bilmediği, bilenlerin bile yemeyi aklından geçirmediği bu sebzeyi artık yemeye başlasak mı?