Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Karlar düşler

Karlar düşler
 

Toroslarda Kır Kahvesi Foto:yedinciperon


Yazın Milliyet Blog’da yayımlanan ‘Su Sorunu Bitecek’ başlıklı yazımı okuyanlar üzerinde durmadılar. O kadar çok kar yağacak ki demiştim, görüyorsunuz on beş yıl sonra Antalya’ya kar yağdı. Karların erimesiyle barajlar dolacak ve su sorunu bir süreliğine geride kalacak. Ancak bu, ağaç ve çalı dikilmezse çölleşmeyi hızlandıracak bir gelişme. Kayaların çatlaklarına giren su donarak genleşir ve kayayı patlatır. Taşlar dağlardan ufalanarak eteklere akar. Çarşak denilen taş nehirleri arasında dağcıların ‘Çarşak Çayı’ dedikleri hoş aromalı bir bitki de yetişir.Taşlar, çakıllar ve kum toprakla yazın rüzgârda savrulur. Yağışlar, yüzeydeki verimli toprağı derelere ve nehirlere, nehirler de denizlere taşıyor. Toprak erozyonunu hızlandıracak süreci geri çevirmek ağaç, çalı ve diğer bitkilerle toprak yüzeyini örtmekle mümkün. Hükümetin ‘Milli Ağaçlandırma Seferberliği’ kararı bu açıdan desteklenmesi gereken bir karar. Bu ay çevrede boş bulduğunuz toprağa badem, ceviz, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini üçer üçer gömün. Fidan satılan pazarlardan, orman işletmesinin fidanlığından fidan alın ve dikin. Bundan daha zevkli ve insana huzur veren bir iş olamaz. Üstelik bütün kaslarınız çalışır.

Olaya başka türlü de katılabilirsiniz. Alışveriş ederken satın aldığınız toz şeker paketine dikkat edin. Pancar şekeri olsun. Pancara ödenen para hem bizim köylümüze gidiyor hem de bir dönüm pancar üç dönüm çam ormanı kadar karbondioksit tüketiyor, havayı temizliyor.

Kıra giderseniz, orman yakınında asla ateş yaktırmayın, sigara içilmesine izin vermeyin, içenleri engelleyemeyeceğinizi düşünüyorsanız izmariti ne yaptıklarını izleyin. Attıkları izmariti alın ve suyla söndürün, toprağa gömün, söndüğünden emin olun. Orman içinde ya da yakınında ateş yakan, sigara içenlerin benim gözümde insan öldürenden farkı yok. Eğitim eksikliğinden olduğu belli bu durum zamanla düzelecek belki ama çok geç olacak. Kırdan dönmeden önce çevrenizi mutlaka temizliyorsunuzdur ama özellikle cam şişe ve cam parçalarını toplayın. Yazın güneş ışınlarını mercek gibi süzerek orman yangınlarına neden oluyorlar. Yazın çoğu yangının nedeni bu camlar.

 
Toplam blog
: 20
: 2287
Kayıt tarihi
: 31.01.07
 
 

Merhaba, Yıllardır okumaya ve yazmaya çalışıyorum.  'Blog' teknik olarak yazı ve fotoğraflarımı i..