Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '11

 
Kategori
Gelenekler
 

Karlı Pekmez

Karlı Pekmez
 

Karlı pekmez


Nicedir böyle kar yağmadı Ankara ‘ya. 8-9 Mart Salı ve Çarşamba günleri son yılların en fazla karın yağdığı günler oldu. Kar denince sizin ilk aklınıza gelen nedir bilmem ama benim aklıma ilk gelen Karlıpekmez’dir.

Karlı pekmez karın temiz yerinden alınıp üzerine pekmez dökülerek yapılan doğal bir dondurmadır. Karın üzerine pekmez dökülerek yapıldığından adına pekmezli kar denmesi daha doğru ama Tefenni de adı, Karlıpekmezdir, Şerbettir. Teke yöresinde, Toroslarda, fazla güneş görmeyen yerlerde, karların biriktirildiği büyük kar çukurları vardır, ara ara çiğnenerek sıkıştırılan karların üzeri çam dalları ile kapatılır ve bu şekilde saklanan kar sonbahara kadar erimeden kalır. Bu karlar yazın testerelerle kesilerek çuvallar içinde pazara getirilir, metal bardaklarla kazınarak bir tabağa alınan kar, üzerine pekmez dökülerek müşterilere sunulur. Cumartesi günü kurulan Tefenni pazarında ilk olarak ziyaret ettiğimiz karlı pekmez ve dondurma satan şerbetçi mutlaka bulunurdu ve şerbetçi çadırı pazarın yorgunluğu atmak, serinlemek için karlıpekmezin o doyulmaz tadını tatmak isteyenlerle dolar taşardı ki, hala öyle…..


Çocukluğumda Tefenni’de kar, yazın o sıcak günlerinde hayır için dağıtılan bir şeydi aynı zamanda. Yaz günlerinde pazar yerlerinde kar dağıtanları görmek hiç te şaşırtıcı olmazdı. Yazın o sıcak günlerinde harman yerlerinde çalışan insanlar için, bir tencere dolusu kardan daha büyük başka bir ikram ne olabilirdi ki. Halen var mı bilmiyorum ama kar kuyularına hala kar basılmaya devam ettiği, karlı pekmez satıcısına, şerbetçilere hala rastlandığına göre o gelenekte devam ediyordur mutlaka.

Karlıpekmezi hiç tatmamış olanlara yağan bu karı değerlendirmesini öneririm. Benim ilk işim bir tabak karlı pekmez yapmak ve yemek oldu. Yapın bir tabak karlı pekmez bir bakın bakalım tadına, nasılmış !!

Afiyet olsun..

Bekir Sıtkı Gürler

10.03.2011

 
Toplam blog
: 27
: 12794
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

1960 Tefenni doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü 1..