Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Karpuz'un faydaları ve iyi bir karpuz nasıl seçilir?

Karpuz'un faydaları ve iyi bir karpuz nasıl seçilir?
 

Yaz gelirken her taraf sera karpuzu ile doldu taştı.

Kış aylarında ise İran Karpuzu tezgâhlardaki yerini almıştı.

İran ve ülkemizde yetişen karpuzu test etme imkânımız oldu. Ülkemizde yetişen karpuzun tadını İran karpuzunda bulamadık.

Karpuzun tarihçesine şöyle bir göz atalım:

Bu lezzetli meyve, dünyanın birçok bölgesinde yetişir; çünkü hemen her tür iklim koşulu altında yetişebilme özelliği taşır. Dünyada en çok karpuz üreten ülke Çin’dir; ardından da Türkiye gelir. Türkiye, lezzetli karpuzlar ülkesidir. Karpuzun ilk yetiştiği Güney Afrika’daki Kalahari çölü olduğu düşünülüyor. Ancak, kimi tarihçiler karpuzun ilk olarak Amerika’da yetişmiş olacağını ileri sürüyorlar; çünkü Amerika’ya giden ilk Fransız kâşifler, Mississipi Vadisi’nde yaşayan yerlilerin karpuz yetiştirdiğini görmüşler.

Karpuz 10.yüzyıl’da Çin’e, 13.yüzyılda ise Güney Avrupa’ya getirilmiş. Tüm bunların yanı sıra eski mısırlıların duvar resimlerinde ve mezarlarında karpuz resimlerine de rastlanmıştır.

İlk gezginler karpuzu matara yerine kullanırlarmış. Hatta çölde yolculuk yapanlar, yanlarında karpuz bulunduğu sürece su gereksinimlerini kolaylıkla karşılıyorlarmış. O dönemlerde tüccarlar Akdeniz boyunca karpuzun tohumlarını satarlarmış.

Gelelim Karpuz’un faydalarına:

Yüzde 95 oranında su içeren karpuz, B ve C vitaminleri ile likopen maddesi açısından zengin bir meyve.

Antioksidan özelliği bulunan karpuz, böbrekleri çalıştırıp, idrar söktürüyor ve vücuttaki üre ve ürat tuzlarını temizliyor.

Karpuzdaki likopen maddesi ise çok daha önemli bir işlevi yerine getiriyor ve kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor.

Karpuz, kilo vermek isteyenlerin de sıkça yemesi gereken meyvelerin başında geliyor.

Karpuzdaki vitaminlerin çoğu kabukla kırmızı etli bölüm arasında bulunuyor.

En önemli özelliği unutkanlığı gidermesidir.

Kansere karşı en fazla koruyan meyvedir.

Kanı temizler, böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar: Çünkü içerdiği sıvı oranı nedeniyle karpuz, idrarı büyük oranda artırır.

Kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır.

İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.

En yağlı meyve karpuzdur.

Gelelim iyi bir karpuzu nasıl seçebiliriz.

New York Times Gazetesi, okuyucuları için yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzu seçmenin püf noktalarını şöyle sıralıyor: 

Ağırlığını hissedin: 

Karpuz, ele alındığında göründüğünden daha ağır olmalıdır. Aynı boyutta iki karpuzu elinize alıp test edebilirsiniz. Daha ağır olan daha sulu ve tatlıdır. 

Altındaki iz koyu olsun: 

Altındaki ize bakın. İzin koyu renklisini tercih edin. İz ne kadar koyuysa karpuz o kadar tatlı olur. İzin sarı renklisi, beyazından daha iyidir. 

Güzel görünsün:

Parlak olmayan, üzerinde girinti çıkıntı bulunmayan ve düzgün bir yuvarlaklığa sahip bir karpuz seçin. 

Kabuğundaki böcek izlerine iyi bakın: 

Böcekler yeterince olgunlaşıp, kıvama gelmiş karpuzları yemeyi tercih eder. Kabuğu böcekler tarafından yenerek, hafif aşınmış karpuzu alın. 

Dinleyin:

Karpuza vurduğunuzda çıkan ses tok olmalıdır. Eğer ses derinden geliyorsa, bu karpuzun yeterince olgunlaşmadığını gösterir. 

Yarasın…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..