Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '06

 
Kategori
Otomobil
 

Karter koruma kapağı neyi koruyor?

Karter koruma kapağı neyi koruyor?
 

Karter delinmesi çukurların, tümseklerin, çıkıntıların eksik olmadığı memleketimizde olası bir durum. Tanıdığım birkaç kişinin başına da geldi. Bu da kimsenin yaşamak isteyeceği cinsten birşey değil muhakkak. Bazen küçük bir darbe ve ufak bir sürtmenin ardından kötü bür süprizle karşı karşıya kalabilirsiniz. En iyi ihtimalle ilerlerken gösterge panelinde kırmızı ışıklar yanıp sönecek ve motor stop edilerek korumaya alınacaktır. Bunun ne zaman ve hangi hızda olacağı da belli değildir. Her ne kadar yeni araçların bu tür durumlar için korumaya geçme özelliği varsa da daha kötüsü de olup motorunuz yatak sarabilir.

Bu tür kötü senaryolarla karşı karşıya gelmemenin önlemi de motorun hemen altına karteri koruyacak şekilde plastik veya saçtan imal edilmiş kapaklar takmaktır. Plastik kapakların beklediğiniz korumayı tam sağlaması oldukça zordur. İşin maliyetine biraz daha katlanıp 80-90 YTL verip saçtan üretilmiş kapakları tercih edebilirsiniz. Pek çok otomobil üreticisin motor bloğu altında şasi üzerinde bu kapaklar için delikler bile hazırdır. Ayrıca bu kapağı yedek parça listesinde de bulabilirsiniz.

Kendi aracında karter koruma kapağı kullanan kişilerdenim. Aracı aldıktan sonra saç kapağı serviste taktırdım. Nasılsa kapağım var deyip tümseklere dalmıyorum elbet, ancak kapağın olduğunu bilmekte beni rahatlatıyor elbet. Yakın zamanda bir arkadaşımın aldığı yeni aracada karter koruma kapağı takmak için servise başvurduk. Servisin cevabı konuyu farklı bir alana çekti:

- Karter koruma kapağını çarpışma esnasında motorun sürücüyü ve yolcuları korumak için aşağı düşmesine engel olduğu için takmıyoruz..!!"

Bilindiği gibi yeni nesil araçlarda insana gelen etkileri en aza indirmek için bu tür koruma mekanizmaları bulunmaktadır. Dönüp kendi aracımda durumu kontrol ettim. Açıkcası araştırmaya da devam ediyorum. Takılmaması yönünde net bir bilgi elde edemedim. Eğer bu tür bir uyarıya ulaşırsam takılı olan korumayı da çıkarabilirim. Yüksek hızda böyle bir çarpışmadan sağ çıkıp çıkamayacağımı yalnızca ALLAH bilir, ancak tedbir bizden, takdir ONDAN...

Siz de kendi aracınızda eğer karter korumaya sahipseniz veya taktırmak istiyorsanız bunu kontrol etmeyi lütfen unutmayın...

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..