Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '13

 
Kategori
TV Programları
 

Kayıp’ın sırrını biliyor musunuz?

Kayıp’ın sırrını biliyor musunuz?
 

Fidye deyince akla gelen...


Ben biliyorum! Siz de yazımı biraz sabırla okursanız sonunda olaya vakıf olacaksınız!

Kanal D’nin sezonun idealı dizilerinden bir başkası ile geçen hafta Medcezir’e rakip olmaya karar verdi. Polisiye- macera kategorisindeki dizisi Kayıp’ı da Medcezir’in yayın saatine koydu. Ben bu durumun “artık mecburen!” olduğunu algılıyorum. Ne yapalım hafta 7 gün, gün 24 saat… İzleyici nasıl olsa tarzına, duygusuna, bazıları oyuncusuna uyan dizileri seyrediyor. Benim gibi bunu kendine iş edinenler düşünsün!

Biraz dizinin kadrosu ve yapım ekibinden bahsetmek istiyorum:

Dizin büyük oyuncu kadrosu ise; Mete Horozoğlu (Mehmet Kantarcı), Aslı Enver (Özlem Albayrak), İlker Kaleli (Falko: Faik Şaşmaz), Kaan Taşaner (Kemal Özdemir), Dolunay Soysert (Leyla Şarman Özdemir), Kürşat Alınaçık (Murat Şarman),Menderes Samancılar (Hasan Deliorman),Fahri Şaşmaz (Yunus Emre Terzioğlu),Ferit Kaya (Bekir Çimen), Erhan Can Kartal (Kerem Özdemir), Eşref Seyitoğlu (Bilal Toklu), Yıldıray Şahinler (Metin Sönmez), Berk Erçer (Mahir Eray), Zeynep Kankonde (Elmas Toklu), Zeynep Altıner (Yasemin Özdemir), Banu Fotocan (Gülriz Kurtuluş), Nalan Yavuz (Cemile Kantarcı), Gizem Akman (İnci kantarcı).

39 bölüm olarak anlaşıldı yani bir sezonda der-top olacak ve yazı “ne oldu, ne olacak?” kaygıları olmadan geçireceğiz. Çok sevdiğim bir tarz bu…

Yapım : D Yapım
Yapımcı : E. Ayşe Durmaz
Uygulayıcı Yapımcı : Ayşıl Tay
Yönetmen : Zeynep Günay Tan
Senaryo : Elif Usman
Sanat Yönetmeni : Murat Güney
Görüntü Yönetmeni : Sedat Yücel
Müzik : Gökhan Kırdar

Geçtiğimiz hafta salı akşamı büyük kanallarında arasında hiç yapılmayan bir şey yapıp, yeni başlayacak olan dizisinin ilk 14 dk 41 sn'ni göstermişti. Seyirci sıkıldı, dizisine taşan öbür diziden dert yandı. Herkesin merak ettiği bir soru vardı. Neydi bu 14 dk 41 sn'in sırrı?

İrfan Şahin, " Çok basit bir sebebi var. 14.41 benim uğurlu rakamım” dedi ve konu kapandı!

Konu dizide tamamen sırlar üzerine dönüyor. Herkesin bir sırrı, her sırrın bir bedeli var! Demekten de geri bırakmıyor bizi.
Çekimlerine, geçtiğimiz günlerde İstanbul Kemerburgaz’da başlanan dizi, çok varlıklı Şarman Ailesi’nin başına gelen büyük bir felaket çevresinde gelişiyor.

Dizinin öyküsü ise şöyle ; Kemal ve eşi Leyla’nın, çocukları Kerem ve Yasemin’le birlikte herkesi kıskandıracak bir hayatları vardır. Büyük bir aile şirketi, güzel bir ev, dışarıdan her şeye sahip, kusursuz bir aile gibi görünürler. Herkesi kıskandıracak bir hayata sahip olan, kusursuz aile tablosu bir gecede yerle bir olur. Aile fertlerinin karanlık geçmişindeki sırlar, aranan cevaplar yerine soruları beraberinde getirir.
Oğulları kaçırılan Kemal ile Leyla'nın, Kerem'i bulmak için görev alan Mehmet'in, Şarman Ailesi'ne en yakın kişilerden Özlem'in, karanlık işleriyle Falko'nun, Leyla'nın abisi Murat'ın ne gibi sırları olabilir? Hiç bir şey göründüğü gibi değildir.

Bu hikaye oldukça yabancı senaryo gibi değil mi? Pek alışık olmadığımız ama bizden birilerinin hayal dünyasında şekil bulup karşımıza çıkmış görünüyor.

Aynı saatte ekrana gelen Kanal D’nin “Kayıp” ile Star TV’nin “Medcezir” dizisi farklı kulvarlarda reyting yarışını önde bitirdi. “Kayıp”, ilk bölümüyle AB’de 4.98 reyting ve yüzde 16.9 izlenme payıyla birinci oldu. “Medcezir”se AB’de 4.63 reyting, yüzde 15.45 izlenme payıyla üçüncü geldi. Totaldeyse “Medcezir”, 5.14 reyting ve yüzde 16.10 izlenme payıyla birinci oldu. “Kayıp” bu kulvarda 3.40 reyting ve yüzde 10.84 izlenme payıyla beşinci sırada yer alabildi. Kısacası her iki dizi birbiri ile yenişemedi!

Farklı bir uygulama yapan Kayıp, eşzamanlı olarak internetten de yayınlandı kanald.com.tr, cnnturk.com, hurriyet.com.tr, netd.com, dreamtv.com.tr, izlesene.com sayfalarından 570 bin kişi tarafınan izlendi. Bu toplama sonucunda da Kayıp ilk bölümden milyonları ekran başına kilitledi ve birinci oldu!

Bu yenilik dışında bir yenilik de bu dizinin ses ve efekt dizaynının da ABD’de yapılmasıdır. Kanal D’nin imzasını taşıyan dizi Doğan Tv Holdig Ceo’su İrfan Şahin tarafında önerilmiş bir proje. Sinopsis dahil her aşamada işin içinde 2010 dan beri bulunan ve bu proje üzerinde çalışan İrfan Şahin, eski bir polis. Senaryo gurubu ile fikri üzerine çalışıldı ve sonuç karşımıza dikildi, hatta çok da beğenildi!

Ama uzun zamandır dile getirmek istediğim, fragmanından beri aklımı kurcalayan, dağarcığım da çeşitli film, konu ve kitap karışımı bir eski iz varmış gibi gelen projenin ne olduğunu araştırmak istedim.

Bana “fidye” diyince hep çocukluğumun acı hatıraları gelir. Başımdan geçmese de dünyanın aslında terör örgütlerinin fidye için kaçırdığı zengin aile çocukları ile hafızama kazınan acılar.

Birincisi, 1974 yılında kaçırılan Patricia Campbell Hearst, ABD'li zengin bir ailenin varisi, oyuncu, gerilla örgütü üyesi. Medya patronu William Randolph Hearst'ün torunudur. Fidye için kaçıranlarla işbirliğine girip gerilla olmuş ve Tania ismini kullanmaya başlamıştı.

Diğer hikaye kahramanı ise 1973 yılında kaçırılan Paul Getty 3 dür.Getty ailesi parayı ödemeye yanaşmayınca çocuğun kulağı kesilerek mektupla yollanmıştı. Aile, daha sonra pazarlık yaparak istenen paranın beşte birini ödemişti. Haliyle de çocuk yaşlarda olan yaşıtlarımın ve benim hafızalarında acı bir hayat öyküsü olarak yer almıştı. İrfan Şahin de bu olaydan etkilenmiş ve bunu hikayesine lezzet olarak katmış. Kendisi de her röportajında konunun altını çizmektedir.

Hafızama iz bırakan ve aslında sinema tarihinin iz bırakmayanlar listesinde bulunan şu filmi bulup seyretmenizi istiyorum!

Orijinal Adı: Ransom

Türkiye’de yayın adı: Fidye

Vizyon Tarihi 1996

Yönetmen:Ron Howard

Oyuncular: Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise  Liev Schreiber

Tür:Polisiye, Gerilim

Ülke:ABD

Akıl Oyunları, Cinderella Mangibi ses getirmiş filmlerin yönetmeni Ron Howard imzalı Fidye, oyuncu performansları ile dikkat çeken bir film olarak her zaman yerini almıştır.

Konu: Tom Mullen, zengin ve başarılı bir uçak şirketi sahibidir. Karısı Kate ve oğlu Sean ile mutlu ve yolunda giden bir hayat yaşarlarken bir gün oğullarının kaçırılması ile her şey tepetaklak olur. Sıradan kaçırılma olaylarının hepsinde olduğu gibi kaçıranlar fidye karşılığı çocuğu bırakacaklarını söylemektedirler. Buraya kadar her şey bildik bir şekilde giderken Tom’un birdenbire vermiş olduğu son derece riskli ve kaçıranlar dahil herkesi kitleyen kararı ile bütün dengeler altüst olur. Artık sadece Sean değil, fidye isteyenler de av durumuna düşmüştür.

Bu filmi izlediğinizde Kayıp dizisinin senaryo sırlarından birkaç tanesini sizler de yakalayacaksınız!

Fidyecilerin kardeş olduğu, ses değiştirmek için kullanılan aleti, aslında fidyecinin tanıdık biri olması, ayrıca rol dağıtımı sırasındaki benzerlikleri, hatta Rene Russo’nun giyiminden, görüntüsüne kadar neredeyse kayıp dizisine transfer olduğunu bile düşüneceksiniz. Bu konu hakkında bir araştırma daha yapıyorum. Elimde somut bir şey olmadan karşınıza çıkmadığım içindir ki buradan ad vermeyeceğim. Ama çözüme az kaldı demekle yetineceğim. Çözer çözmez de sizlere sunacağım.

Yani Kayıp dizisinin aslında özgün senaryo özelliği taşımasına rağmen tam bir konu harmanı, görüntü karışımı olduğunun altını çizmek isterim! Esin kaynağı olarak alınan fidye öyküsü ve film (ki bir tane daha var ama o sonraki yazıya)ile tam bir karışık kokteyl olmuş! Olsun varsın en azında hayal dünyasına dalınmış, titizlikle efor sarf edilmiş ortaya da merak uyandırırken, görsel ve ses efektleri ile beslenmiş bir ürün sunulmuş. Gözüme başarılı bir kokteyl olarak geldi ve izleyicileri de kendinden geçirip, çokça konuşturacağa benziyor.

Hayatta hep iyi konuşulmanız dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

 

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..