Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

02 Temmuz '09

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Kayısı diyarı güzel memleketim

Kayısı diyarı güzel memleketim
 

SÜPER DEMİ


Size doğduğum kenti ve dünyaca ünlü meyvesi olan kayısı ile ilgili birşeyler anlatmak istiyorum.

Aslen Malatyalıyım ve doğduğum şehri çok sık göremesemde oraların havasını suyunu hep sevdim ve oralı olmaktan da gurur duydum. Herkes kendi memleketi ile ilgili farklı güzellikleri anlatır anlatır bitiremez bir sürü güzellikleri vardır. Şimdi bende buna bir örnek olacak :)) uzunca bir yazı yazacağım.

5 yaşına kadar Malatya'da doğduğum köyde yaşadık

Sonrası göç ve İstanbul'a yerleştik.

Bizim memleketin insanları doğaldır tek dertleri hasatları olan kayısının o sene iyi ürün vermesi ve emeklerinin karşılıklarını alabilmesi. Aslında tüm tarımla uğraşan insanlar gibi emek, zahmet ve de sabır isteyen bir iş ile uğraşmaktalar.

Türküde de dile gelmiştir. ''Malatya Malatya bulunmaz eşin ''

Bu konuda başka söze gerek yok sanırım :)

Ve memleketimizin ve türküyenin gururu olan kayısı ile ilgili birşeyler yazarak devam edeceğim.

Kaysı ağaçta yetişen bir meyvadır ve aşılı olarak dikilen fideler ancak 3-5 yıl sonra ürün vermeye başlar ve asıl 10 yıl sonrada tam ürün vermeye başlar. O yüzden kayısı ağaçları kıymetlidir. Onları sulamak ve bakmak emek ister. 50 yaşına kadar da meyve vermeye devam eder.

Babaannem ve annem bir araya geldiklerinde anlattıkları şeyler olur özelliklede gece sulaması hakkında nöbet tutalarak ve belli aralıklarla su verilirmiş. Niye Nöbet derseniz ağaçlara gidecek su yolunu kesmesinler diyemiş. Özellikle yeni dikilen kayısı fidelerini annem köyde stil denilen eski su taşıma kablarından çeşmeden su taşıyarak büyütüklerini anlatır.

Eskiden gerçekten herşey emek ile olurmuş ve o yüzden daha güzel daha anlamlı şimdilki yapaylıktan olsa gerek eskileri özler olduk. Şimdi sulama teknikleri ile artık beklemek yada nöbet dönemleri kalmamış.

Kayısı taze meyva olarak herkes tadını bilir lezzetini anlatmama gerek yok . Bana sorsalar İstanbulda satın alarak yediğim kayısılar asla o tadı vermiyor zaten çok tatsızlar. Bizim kayısıları iki tane yemeniz yeter çünkü gerçek kayısı tadı odur çünkü tatlıı bir meyvadır. Yaz döneminde memleketten gelen akrabalar gelirken mutlaka biraz getirirler o zaman deymeyin keyfime :)) memleket havası ve tadı vardı onlarda.

Kayısı meyva olarak uzun ömürlü değildir. O yüzden Malatya kayısı olarak satılan ürünler kesinlikle o değildir. Malatya demek uzun yol demek eğer gelen mallar soğuk depolarda gelmezse ulaşımda çok fazla hasar görür bu yüzden risk almazlar.

Kayısının taze meyve olarak tüketimin dışında kurutulmuş şekliyle tüketme reçel yapıp tüketmek yada tatlı olarak …hımm aklıma düştü kayısı pestili :)) çoğu insan bilmez ama süperdir.

Kurutulmuş kayısıyı artık tüm çerez satan dükkanlarda yada aktarlarda bulmak mümkün.
Bir çeşidi islim denilen ve işlemlerle kurutulmuş olanı diğeri çeşidi ise güneşde kendi kendine kurutulmaya bırakılmasıdır tabiki makbulu bu ama diğer işlemle kurutulmuş olan kayısıların tadına başka tadda bulamazsınız bunları yemeden önce ılık sulayla yıkamak ve öyle tüketmede fayda vardır.
Doğal kurutulmuş kayısılar evlerin damlarında temiz bir beyaz bezin üzerine çekirdekleri ayklanarak tek tek dizeler kutulduğundan ciddi zahmetlidir ve bundan dolayı diğer kuru kayısıya göre biraz kara birazda daha pahallıdır.
Birde tavsiye kurutulmuş kayısıyı lütfen kayısının kendi çekirdeği ile yemeniz eminim sonra dersiniz gelincik çok hakıymış diye :) ben bilirim (ki bu çekirdeklerde satılıyor )

Şimdi gelelim Tatlı Tariflerine en klasiğidir KAYISI TATLISI.

MALZEMELER
500 gr kuru kayısı
4 su bardağı su
l su bardağı badem
2 su bardağı toz şeker

HAZIRLANIŞI
Kayısıları derin bir kasede ıslatın. 2-3 saat sonra süzdürün ve bir tencereye alın. Üzerlerini geçecek kadar su koyup, kayısılar yumuşayıncaya dek pişirin. Toz şekeri katıp, 5 dakika kadar sonra ocaktan alın. Süzdürdüğünüz kayısılar, el dayanacak sıcaklığa gelince, içlerine, suda bekletilerek kabuğu çıkarılmış birer badem yerleştirin. Üzerlerine kıyılmış badem serperek servise sunun. Üzerine mutlaka kaymak koyayarak lütfen servis yapın.

Biliyorum biz bayanlar başlarız kalori hesabına ama lütfen arada kaçamak güzeldir.. ki yasak olmasın rağmen arada doktorun verdiği ölçüde ben bile yiyorum :)

Şimdi Kayısının Faydalarına geldi. Bu konuda bildiğim şeyler cilde çok iyi geldiği ve bağırsak tembelliğine faydası olduğuyla ilgiliydi ama internet bir okudumki daha da bir sürü faydaları varmış işte onlardan bazıları.

Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.

Karaciğerin tahrip olan kısımlarınının tamirini sağlar.

Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında, önemli rol oynar.

Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında çok önemli etkisi vardır.

Kan yapımını arttırarak, kansızlığa engel olur.

Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.

Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.

Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü arttırır.

Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.

Kayısının potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitamininin öz maddesi Karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.

****

Ve bizim yörenin türküleri halayları anlatmadan geçmek olmaz ki
Halay başları özellikle iyi bilen alır başı ve de saatlerce devam edilir müziğin eşliğinde.
Davul zurnadır bizim yörenin çalgıları her düğünde mutlaka olur abimin düğününde :) özel olarak çağrılmıştı. Kızların kinde olmadı ama ben bir gün evlenirsem kesin ve kesin tek şartım var düğünümde davul zurna olmalı :))

Türkü dedin mi şimdi Ahmet Balcı geldi aklıma anlatmak lazım burda güzel bir türkü hikayesi eksik olursa bilirm yine laf eder :))

Size bilindik ve çok sevdiğim bir türkü ile veda ediyorum.

Lütfen aşağıdaki linki tıklayın türkü dinlemek isterseniz.

Etek sari sen etekden sarisen sarisen
Etek sari sen etekden sarisen sarisen
Kurban olam beydaginin karisan karisan
Kurban olam beydaginin karisin karisin oy

Sordum sorusturdum kimin yarisen yarisen
Sordum zuhal ettim kimin yarisen yarisen
Ben sormadan dolu gibi döküli döküli
Ben sordukca gözlerimden yas geli lele yas gelivay

Bir gömlek diktirdim kolu dügmeli dügmeli
Bir gömlek diktirdim kolu dügmeli dügmeli
Herkez kaderine boyun egmeli lele egmeli
Herkez kaderine boyun egmeli lele egmeli vay

Deli gönlüm cirkine bel baglama baglama
Soyka gönlüm cirkine bel baglama baglama
Sevdigin yar Malatyaya deymeli deymeli
Sevdigin yar Argovana deymeli deymeli vay

http://www.canliklip.com/klip-izle-11138-Muharrem-Temiz-Etek-Sari-Sen-Etekten-Sarisin.html

Hayat Yaşıdığın Andır.

GELİNCİĞİN DÜŞLERİ

 
Toplam blog
: 110
: 2117
Kayıt tarihi
: 18.10.08
 
 

Kendimle ilgili ne yazabilirim diye düşündüm uzunca... Aslen Malatyalıyım.. İstanbulda yaşıyorum ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara