- Kategori
- Tarih
Kaymaklı (Eneyi - Anaku) Tarihine bir bakış

Kaymaklı - Nevşehir (Eneyi - Anaku)
Kaymaklı’nın yerel tarihine ilgi duyanlara yardımcı olacağını ümit ediyorum.
Tarih araştırmalarında başlangıçlara vesile olması dileğiyle.
Fehmi Dinçer
Ankara 2014
Nevşehir’in dört saat mesafesinde ve cenubi şarki tarafında Eneyi (Kaymaklı - Anaku - f.d.) karyesi vardır ki, ahaliyi memleket tarafından buraya Anaku namı dahi verilir.
Ahalisi 2800 nüfus raddesinde olup, bunlardan 1000 nüfusu ortodoks ve mütebakisi islamdır.
Kariyenin hemen ortasına karip bir mahalinde kayalıklı bir tepe olup, üzerinde ne zaman inşa edilmiş olduğu meçhul pek çok oyma ve kayadan kesme haneler mevcuttur. Bu tepenin altında ve garp cihetinde harap ve küçük bir ekklisiya görülmektedir ki, derununda elan ikonaları karışık bir halde bulunup, eskiliğinden naşi (dolayı - f.d.) üzerinde ne tarihi ve ne de başkaca bir yazısı okunabilmektedir. Ancak bu ikonaların birinde şu 1749 tarih farkedilmektedir.
Eneyi’de iki adet ekklisiya olup, son bir sınıfı ellinokon olmak üzere birde dimotikon sholeion vardır. Ahalinin ihtiyacına kafi derece olmayan bu mektebe kız çocukları dahi devam etmektedir. Burada tekellüm edilen lisan apoloelinikidir.
Budak Ovası denilen mahal, Eneyi’den garba doğru oniki saat kadar imtidat (uzanarak - f.d.) ederek, ovanın genişliği dahi bazı yerde 6 ve bazı yerde de 8 saattir. Bu ova kamilen baştan başa mezru (ekilmiş - f.d.) olup, oldukça münbit ve buğday, arpa ve çavdar hasıl eder. Ova üzerinde bulunan ufak karyelerden pek çoğu tarlaların suvarılması için 60 ve 80 kulaç derinlikteki kuyulardan su çekerler.
Ancak Limnos yani Gölcük denilen ve 750 kadar hristiyan ortodoks ahalisinden ibaret olan karyenin kurbundan bir çay akarak derununda bulunan ufak bir gölün içinde kaybolup ve ahali tarafından mesafesi ve uzunluğu az olan bu çaydan pek az bir yer sulanır. Kariye-i mezkurede birde dimotiki sholi vardır.
Fehmi Dinçer
Ankara 2014