Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Haziran '18

 
Kategori
Kedi Bakımı
 

Kedinizin Yazlığa Alışması...

Kedinizin Yazlığa Alışması...
 

Kediler, yaşam alanlarına son derece bağımlı karakterlerdir ve bu nedenle ev değişikliğinden pek hoşlanmazlar, hatta strese girerler.

Bunun için, kediyi yazlık eve adapte etmenin eşiğinde birçok detaya dikkat etmek, onun stresini azaltmak üzere tedbirler almak gerekir.

Onun ihtiyaçlarının öncelikli olduğu unutulmamalı... Eşyalarınızı ve valizlerinizi açmadan evvel, evde güvenli bir odaya kedinin yemeğini, suyunu, tuvalet kabını ve ona ait olan minder, oyuncak gibi eşyaları yerleştirin.

Kendinize ait bir giysi veya eşyayı da odaya bırakarak onun kendini güvende hissetmesine yardımcı olun. Bu, aynı zamanda onun stresini de azaltmaya yarayacaktır.


Odanın kapısını kapalı tutmayı unutmamalısınız.

Evi tamamen kullanılabilir duruma getirene kadar, yani ilk birkaç gün kedinizi bu odada tutun. Böylelikle, küçük ve rahat bir alanda, dağınıklık esnasında ortaya çıkabilecek kaza, kaçma ihtimali ve stresten uzak kalacaktır. Ayrıca, bir anda evin tamamı ile karşılaşarak yaşayacağı korkudan da korunmuş olacaktır.

Yazlık evinize tümüyle yerleştikten sonra, bulunduğu odanın kapısını açın ve kedinizin evde gezinmesine izin verin.
Alışma süresi karakterine ve alışma kapasitesine göre farklılık gösterir.

Kediniz, evin tamamına alışması sırasında;

Size, kendini güvende hissedip hissetmediğini belli edecektir. Bu sebeple kedinizin, daha evvel yaşadığınız evdeki normal davranışları gösterip göstermediğini gözlemlemelisiniz. Bunlar, evde rahatça oyun oynaması, yemek, su ve tuvalet ihtiyaçlarıyla alâkalı eski rutinlerine dönmesi, siz eve girdiğinizde daha önce olduğu şekilde sizi evin giriş kapısında karşılaması gibi davranışlar olabilir.

En az 2-3 hafta boyunca evden bahçeye çıkmasına izin vermemeniz yerinde olacaktır. Bu süre içerisinde dışarı açılan kapıları ve pencereleri mutlaka kapalı tutmalısınız, eğer evinize misafir gelirse onları da bu hususta ikaz etmelisiniz.

Kediniz evin dışına ve bahçeye çıkmadan evvel, kendini evin içerisinde % 100 güvende hissediyor olmalı. Aksi halde, dışarı çıktığı zaman evi güvenli bulmadığı için geri dönmez ve kaybolur.


2-3 haftalık alışma sürecinin ardından kendini yazlık evinizde güvende hissetmeye başladıktan sonra, onu bahçeye çıkmaya alıştırmak için;

İlk dışarı çıkma tecrübesini, ona yemek verdiğiniz vakitten hemen önce deneyin. Eğer onu içeri sokmakta zorlanırsanız, yemeği ve belki de yemeğin kokusunu kullanarak eve dönmesini sağlayabilirsiniz.

Evden dışarı çıkması için asla zorlamayın!.. Kapıyı açın, dışarı çıkın ve kendiliğinden dışarı çıkarak sizi takip etmesini bekleyin.

Sakın kucağınıza alarak dışarı çıkarmayın. Zira ilk olarak kendi başına hangi yoldan dışarı çıktıysa, aynı yoldan geri döner. Eğer kucakta çıkarırsanız dönmesi zorlaşacaktır.

Kediniz dışarıdayken kapıyı mutlaka açık tutun ki herhangi bir şeyden korkup aniden eve dönmek istediğinde içeri kolayca girebilsin.

İlk tecrübede dışarı çıkmak istemediyse, diğer denemeleri, dışarı çıkmak isteyinceye kadar her gün hemen hemen aynı saatlerde yapın.


Dışarı çıkmaya başladıktan sonra, dışarıda kalma süresini zamanla artırabilirsiniz.


Kedinizin bahçeye çıkması hususunda dikkat etmeniz gereken başka konular da var tabii ki...

Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılarının yapılması ve pire, kene gibi dış parazitlere karşı tedbir alınması.

Bahçenin kedi için güvenli olması. Mesela; diğer kedi ve köpekler, tehlike arz eden su kuyusu, elektrik kabloları gibi.

Kaybolma ihtimaline karşı boyun tasmasına takılabilecek, size ait adres ve telefon bilgilerini barındıran bir madalyon ya da kolyeyi, kedinin taşıması. 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..