Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Kekeme Çocuklarda İzlenecek Yöntemler

Kekeme Çocuklarda İzlenecek Yöntemler
 

     Geçici kekemelik genellikle 2-6 yaş arası çocuklarda sık gözlenen bir tür iletişim bozukluğuna sebep olan bir durumdur. 2-6 yaş arası çocuklarda beyin gelişimleri nedeni ile çok hızlı düşünüyorlar ve ağızdan çıkan kelimeler düşüncenin gerisinde kalabiliyor. Bazen de çocuklar rüyalarında korktukları zaman sabah uyandıklarında kekeleyerek konuşabiliyorlar. Bu genellikle sözcüklerin ilk hecesini yineleyen ifade biçimi oluyor; a-an-ne, ba-ba-ba,  a-al-dım gibi...

Geçici kekemelik erkek çocuklarında 3-4 kat daha sık görülür. Başlangıç yaşı 2-7 yaş arası olup kendiliğinden düzelme oranı %80 gibi yüksek bir orandır.
 
    Geçici kekemelik gelişimsel olarak her çocukta gözlenmese de çoğunlukta karşılaştığımız 2-3 ay süren ve kendiliğinden geçen bir durumdur. Nedeni ise ailenin ilk çocuğu olma, otoriter ya da korumacı ebeveyn modu aktif anne babaya sahip olma, herhangi bir korku ya da kaygı bozukluğu yaşama, özgüven eksikliği gibi birçok etkenden kaynaklı olabilmektedir.
 
    Erken çocukluk döneminde çocuklar için ebeveyn tutumu oldukça önemli bir faktördür. Çocukların kendilerine, çevrelerine ve yaşama dair düşünce kalıplarını oluşturur ve olayları algılama biçimini doğrudan şekillendirir. Örneğin; çocuklar tv karşısında komik bir sahne canlandıran oyuncuya gülerek tepki veren anneye bakar ve ''şuan annem gülümsüyor ben de gülmeliyim ''şeklinde mizah algısını şekillendirmiş olur.
 
   Kaygılı ve korumacı anne babaya sahip çocukların ebeveynleri ise her şeyi kontrol etme güdüsü ile olayları ve çocuğun davranışlarını sürekli izler, yönlendirir, şekillendirir. Bu durum bir süre sonra çocuğun bilinçaltında ''hata yapmamalıyım kaygısı'' yaratır. Buna bağlı savunma direnci oluşturamayan çocuk olayları kontrol edemediğinde aniden düştüğünde ya da bir ihtiyaç dile getirirken kekelemeye başlar.
 
   Uzman bir pedagogla çocuğunuzun korku yaşamış olduğu anlar oyun terapisi ile yeniden canlandırma sağlanarak çocuğa tepki edinimleri ile savunma mekanizmaları aktifleştirilebilir.

NE YAPMALIYIM?
Çocuğunuza karşı katı kurallar koymayın.
İkaz ederek uyarılarda bulunmayın.
Sözcüklerini sabırla bitirmesini bekleyin.
Kekeleyerek söylemeye çalıştığı kelimeyi siz tamamlamayın.
Tek başına şarkı söyleyebileceği ortamlar yaratın.
Aynı yaş grubundan kişilerle iletişim kurabileceği ortamlar yaratın.
Kısa cevaplar verebileceği sorular sorun.
Topluluk karşısında ya da yabancı bir ortamda kekemeliğe bağlı stresle duygusal bozukluk yaşanabilir.
 
Pedagog
Sümeyra Yapıcı

 

 
Toplam blog
: 29
: 710
Kayıt tarihi
: 12.06.17
 
 

Merhabalar ben Sümeyra Yapıcı Lise eğitimimi tamamladıktan sonra Gaziantep Üniversitesi Food Engi..