Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '10

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Kemaliye : Saklı Cennet

Kemaliye : Saklı Cennet
 

Kırkgöz'den Kemaliye


Sevgili Blog okurları Geçmiş Ramazan Bayramınızı kutluyorum.

Bu bayramda babamla birlikte bugüne kadar hiç gidemediğim Erzincan’ın Kemaliye ilçesine gittim. Kemaliye babamın 1934 yılında doğduğu bir ilçe. Erzincan, Elazığ ve Malatya sınırlarının kesiştiği, içinden Karasu suyunun ( ileride Murat koluyla birleşip Fırat oluyor ) aktığı, vahşi bir güzelliği olan ve görülmesi gereken yerlerden biri Kemaliye. Bugüne kadar çok gitmek istememe rağmen bir türlü gidememiştim.

Uçak saatlerinin uygunluğuna göre biz Elazığ üzerinden gittik. Malatya üzerinden gidenler çoğunlukta. Şehirlerarası otobüslerde Malatya’yı tercih ediyor. Ulaşım zor, yollar virajlı ve bakımsız ( onarım ve genişletme çalışmaları var ). Ama yine de dağların arasına gizlenmiş, içinden şırıl şırıl suların aktığı Kemaliye’ye gelince her şeyi unutuyorsunuz.

Kemaliye’nin eski ismi EĞİN, 1922 yılında Kurtuluş savaşında ilçe halkının Kuvayi Milliye güçlerine maddi manevi katkılarından dolayı M.Kemal Atatürk tarafından kendi adına izafeten Kemaliye olarak değiştirilmiş.

Şehir merkezi denizden 1000 metre ( köyler 1500 metre ) yükseklikte etrafı Munzur ve Sarıçiçek dağları ile çevrili Kemaliye, özgün mimari dokusu, tarihi eserleri, doğal ve yabani hayatı, kültürel değerleri, endemik türler içeren flora ve faunasıyla keşfedilmemiş bir gezinti beldesi.

Kemaliye’ye ilk gelen halkın, Kafkasya üzerinden Orta Asya Türklerinin olduğu söyleniyor. Uzun yıllar Ermeni ve Rumlarla birlikte yaşamış halk sanatta ve ticarette çok ileri seviyelere gelmiş. Dokumacılık, halıcılık, ayakkabıcılık ve sarraflıkla uğraşılmış, kasaplıkta da ün salınmış.

Kemaliye de görülmesi gereken yerler, merkezin yukarısında yeralan şehrin içme suyunu sağlayan Kadıgölü.

Beldeyi kuzeye ve batıya bağlayan Taşyolu. Murat suyunun batı tarafında dik yamaçları delerek sayamadığım kadar tüneller açılmış. Birçok hayırseverin ( zamanın valisi Recep Yazıcıoğlu’nun gayretleri ile ) yardımı ile açılan tüneller ne yazık ki daha tamamlanmamış, yollar bozuk. Hayırseverlerden bazıları Ali Çoşkun, Bülent Ecevit, Hasan Gemici dikkatimi çekti. Ulaştırma Bakanlığı buraya el atmalı, bölgenin kalkınması ve gezintiden ( turizmden ) pay alabilmesi için yolun asfaltlanması ve tavan kısmının betonlanması gerekiyor.

Ve Karanlık Kanyon. Taşyolu’nun hizasında Şırzı köprüsünden kuzeye doğru muhteşem bir gezinti. İki taraflı 400-500 metre civarındaki yüksek kayaların arasından tekne ile geçmenin keyfi çok güzel

Kemaliye’yi en güzel Kırkgöz’den seyrediyorsunuz. Bu güzel su kaynağında yemek yemek, temiz havasını solumak çok keyifli.

Babamın doğup büyüdüğü yer, Bahçe Mahallesi, Kemaliye’nin güney yönünde biraz iç tarafta bahçelerin olduğu ( tabi zengin su kaynaklarının olduğu ) birçok meyvenin yetiştiği bölge.

Kemaliye belki küçük bir ilçe, ama gezinti açısından her türlü zevke hitap eden birçok kişinin merakını çeken, doğu turizminin saklı cenneti.

Son olarak şu kısa bilgiyi vereyim, 2004 den beri 14-22 Mayıs tarihlerinde Doğa Sporları adı altında şenlikler düzenleniyor. Umarım bu şenlikler her sene gelişerek devam eder, yerli yabancı birçok gezgin bu bölgeye gelir.

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..