- Kategori
- Şarap
Kendi içkimizi kendimiz yapabiliyoruz !

UMESHU
Yazımı hangi başlık altında yazmam gerektiği konusunda duraksadım bir ara . Şarap başlığı altında kabul adilebilir mi bilmiyorum . Sayın editörlerin anlayışına sığınıyorum .
Japonya 'da en ünlü içki pirinçten yapılan SAKE adlı sert bir içki . Sıcak ya da soğuk tüketilebilir. Özel günlerde; dügün ve festivallerde özellikle erkekler tarafından tüketilir . Bazı hanımlar da erkeklerden geri kalmaz içmekte . Herkesin kesesine uygun olanı bulmak olanaklı marketlerde .
Bu yazımda sözünü edeceğim içki , bir tür likör . Evlerde kolayca hazırlanır . Ancak kullanılan malzemelerden buraya özgü olanları var . UME denilen bir tür erik var . Buraya gelen bir Türk konuk agaçta görünce "Bizde buna domuz eriği denir ." diye açıklamamıştı . Ben hiç o tür erik görmediğim hayatımda . Bir bileniniz var mı acaba ?
İşte o eriği 35 dercelik alkol ve katı şeker karışımında bekletiriz bir süre . Önce beyaz olan alkolun rengi bıraz sarımsı hale gelir . O zaman içilmeye hazırdır . Genellikle buz katılıp içilir biraz tatlıdır . Çiğ olarak tüketilemeyen erik alkol içinde yumuşayınca yenilebilir .
Bugün sizlere tanıtmak için hazırladım . Özel şişesinde bekleyecek bir süre ..
Genelde içki ile aram pek iyi değildir . Çok özel günlerde bır iki yudum sake içerim . Bir de bugün hazırladığım UMESHU denilen içkiyi . Kırmızı şarap bir kadeh olursa sağlık için iyi denildiği için arada bir içerim ama öyle her gün değil ..İçkiye karşı değilim ama bağımlısı olmayı da istemiyorum .
Resimde görülen UMESHU bir buçuk litrelik alkolle hazırlanmıştır . Yavaş yavaş bir yılda tüketilir ya da eş dostla paylaşılır . Yani tadımlık ...
Ben de olunca bir tadına bakarım artık . Belki bir başka yazı da içilmeye hazır hale gelince bir bardak da sizlere sunarım buradan .
Saygılarımla .