Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kendime Tavsiyeler

Kendime Tavsiyeler
 

Geçenlerde kendime bazı tavsiyelerde bulundum. Belki sizi ilgilendiren maddeler de olabilir diye paylaşıyorum.
 
- Suizandan uzak dur, söz taşıma, dedikodu yapma. Eğer bu üç şeye dikkat edersen, hem sen, hem de çevrendekiler mutlu olacak.
 
- Akşam yatağa yattığında, "Bugün kimsenin kalbini kırdım mı acaba?" diye düşün. Eğer kırmışsan, ertesi gün ilk iş olarak kırdığın o kalbi tamir etmeye çalış. Senin yüzünden kimse gününü ve gecesini kötü geçirmesin.
 
- Peyami Safa diyor ki; "Tecrübe yaşlanarak değil, yaşayarak kazanılır. Zaman sadece armutları olgunlaştırır." Öyleyse bir işi kaç yıldır yaptığını düşünüp övünme. Senin on beş yılda yapamadığını, iki yılda yapabilecek insanlar olabilir.
 
- Özgüvenin yüksek olması her zaman iyi bir şey değildir. O yüzden bazı konularda bırak özgüveninin yerlerde sürünsün. İyi olmadığını düşündüğün konularda biraz başın önünde olsun.
 
- Kartvizitinde yazan unvan bir üstünün kararıyla silinip gider. Emekli olduktan sonra insanlar emeklerini pek hatırlamaz. Ama ilim rütbesinin emekliliği yoktur.
 
- Sakın yerinin doldurulamayacağını düşünme! Dünyada anne babalığın dışındaki her pozisyon dolar. Hem de koltuk soğumadan...
 
- Bir insan en çok hangi yönünü ön plana çıkarmaya çalışıyorsa, muhtemelen en zayıf olduğu yönü odur derler. Zaaflarından ve zayıflıklarından utanma. Hep mükemmeli oynamak çok yorucudur. Ayrıca birçok psikolojik rahatsızlığın temelinde mükemmeliyetçilik yatar.
 
- Sana birisi bir şey anlatıyorken can kulağıyla dinle. Ekrana bakma, telefonunla oynama. İletişimle ilgili bin tane kitap okumaya gerek yok. İyi bir dinleyici olmayı başarabilirsen zaten birçok şeyi başarmışsın demektir.
 
- Çocukların büyürken yaşadığın her dakika, kredi kartlarında biriken ve harcamadığın için silinen bonus puanlarına benzer. Çocuklarınla daha çok vakit geçir. Gece yatmadan önce onlara kitap oku, masal anlat. Biliyorsun, masal dinlememiş çocuklar resimlerini cetvelle çizerler. Bu yüzden çocukların hayal güçlerinin en aç olduğu uyku öncesi dakikaları iyi değerlendir.
 
- Şampuanların hepsini at ve yeşil sabun kullanmaya başla. Eğer sabun kullanamıyorsan, kuaförün dediği gibi bebek şampuanı kullan. Çünkü içinde kimyasal bulunmayan tek şampuan bebek şampuanlarıymış.
 
- Az ye! Mideni az yemeye alıştırdığın dönemlerde kendini ne kadar iyi hissettiğini hatırla! Miden tıka basa doluyken hiçbir şey üretemiyorsun ve uykun geliyor.
 
- Mümkünse hava sıcaklığı 10 derecenin üzerine çıktığında AVM'lere uğrama. Çocukların jetonlu oyuncaklar olmadan da eğlenebileceğini bilsinler. Denize taş atsınlar, kozalak toplasınlar. Çamura bulanmayan çocukluk olmaz.
 
- Düzenli olarak yürüyüş yapanlara özenme sporunu bırak ve sen de yürümeye başla! Ama grup halinde yürüme. Çünkü yürüyüş yapmanın en güzel yanı, bir yandan kalori yakarken, bir yandan da düşünebilmektir.
 
- Ayakkabı alırken sakın ucuz olsun diye düşünme! Başka masraflardan kıs ama ayakkabın kaliteli olsun.
 
- Çok sevdiğin veya ihtiyacın olan bir şeyi birisine hediye et.
 
- Güzel bir şey gördüğün zaman panik içinde cep telefonunu çıkarıp fotoğraf veya video çekmeye çalışma. Kendin seyret ve keyfini çıkar.
 
- Hayat paylaştıkça güzeldir sloganını yanlış anlama! Burada paylaşılması gereken şey senin hayatın değil. Attığın her adımı birileriyle paylaşmaya çalışma. Yoksa öyle bir noktaya gelirsin ki, dünyanın en güzel yerinde, en çok istediğin şeyi yaparken bile, başkalarıyla paylaşma imkânın yoksa hiç zevk alamazsın.
 
- Elbise dolabındaki her şeyi çıkar. Kışlık giyeceklerden son 3-4 haftadır hiç giymediğin şeyleri ayıkla ve ihtiyacı olan birisine ver. Madem dört haftadır giymiyorsun, niçin dolabında duruyor?
 
- Evet, on parmak yazıyorsun ve çok ekonomik. Ama kâğıttan ve kalemden kopma. Haftada en az bir kere bir kurşunkalem al, ucunu güzelce aç. Boş bir kâğıt al ve yanına da çocukluğunun güzel kokan silgilerinden bir tane koy. Sonra otur bir şeyler yaz.
 
- Değer vermek-dua almaktan daha güzel bir alışveriş yoktur. O yüzden çevrendeki insanlara değer ver ve onlardan dua iste.
 
- Anne babanı düzenli olarak ziyaret et. Hayatta belki birçok pişmanlığın olacak. Ama hiçbir pişmanlık, anne babanı ihmal etmenin pişmanlığı kadar ağır olmaz.
 
- GSM operatörlerinin konuşma tarifelerini incelediğin kadar, kendi konuşma tarifeni de incele. Dünyadaki bütün konuşmalarına fatura geleceğini unutma. Faturasını ödeyebileceğin kadar konuş.
 
- Beyaz bir kâğıda düz bir çizgi çek. Çizginin başlangıç noktasına "Doğumum" bitiş noktasına da, "Ölümüm" yaz. Sonra doğumla ölüm arasındaki bu çizginin hangi noktasında olduğunu tahmin etmeye çalış ve oraya bir çizik daha at. Anlamsız gibi gözükse de, hayatın ne kadar kısa ve boş olduğunu, ölümün her an yanı başında olduğunu görebilmek için güzel bir aktivite.
 
- Namazı aradan çıkarılması gereken bir görev olarak görme. Hayatının merkezine yerleştir. Her namazdan sonra dua et. Başkalarına ettiğin dua senin ruhuna da şifadır.
 
 
 
Toplam blog
: 8
: 603
Kayıt tarihi
: 24.10.17
 
 

1976 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Salih Uyan ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlamış, ..