- Kategori
- Beslenme / Diyet
Kendimizi Bağışıklıklasak da mı Saklasak?

Bu sene yaz mevsiminde sıkça mevsim geçişleri yaşadık. Sıcaklık değerleri kimi zaman mevsim değerlerini üstünde kimi zaman mevsim değerlerinin altında seyretti. Mevsim içinde yaşanan bu geçişler kimi zaman afet niteliğinde olup birçok zarara yol açtı. Yavaş yavaş yaz mevsimini geride bırakarak güze doğru ilerliyoruz. Peki ya siz vücudunuzda olası bir afete ne kadar hazırsınız? Sıcaklık değerlerinin düşeceği, t-shirtle üşünen hırkayla terlenen bu dönemde sizi yalnız bırakmayacak bir şey biliyorum; bağışıklık sistemi!
Bağışıklık sistemi "mikrop" diye tanımlanan, vücudumuzda enfeksiyona yol açan virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı kişiyi koruyan, savunma sistemidir. Bağışıklık sistemi hücreler ve organlar-dokulardan oluşarak müthiş bir uyum içinde çalışırlar. Bu uyumu daha güçlü kılmak için onlara yardımcı olmalısınız. Güçlü bir bağışıklık sistemi için; yeterli ve dengeli beslenilmeli, sıvı tüketimi arttırılmalı, sigara ve alkol kullanılmamalı, düzenli egzersiz yapılmalı, gereksiz ilaç kullanılmamalı, zamanında aşı olunmalı, stresten uzak durulmalı, el hijyenine önem verilmeli, yeterince dinlenilmeli ve yeterince uyunmalıdır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?
Güne mutlaka kahvaltı ile başlamalıyız, kahvaltı gece açlığını sonlandırarak enerji ihtiyacımızı karşılayan en önemli öğündür. Kahvaltıda basit şeker içeriği yüksek, yağlı ve kızartılmış besinler yerine daha uzun süre tokluk sağlayan tam buğday ekmek, protein açısından oldukça zengin olan yumurta, kalsiyum açısından olduka zengin olan süt ve süt ürünleriyle birlikte domates, biber, maydanoz ve nane gibi antioksidan içeriği yüksek besinleri tercih edebilirsiniz.
Yeterli ve dengeli beslenerek beslenmemize renk katmalıyız. Her öğünümüzde süt ve süt ürünleri, yumurta-et ve kurubaklagil grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubundan birer besin olacak şekilde dört besin grubunu tamamlamalıyız.
Vücudumuzun %75’i sudur ve zararlı metabolitlerin vücuttan uzaklaştırılmasında suya ihityaç vardır. . Tüketilmesi gereken su miktarı kişinin yaşadığı iklim koşulları, yaşı, cinsiyeti ve beden ağırlığı gibi birçok faktöre bağlıdır . Bu nedenle ihtiyacınız kadar su tüketin. Bununla birlikte sıvı tüketimini arttırmak amacıyla sağlıklı yetişkin bireyler günde 1-2 fincan ıhlamur, kuşburnu ve yeşil çay gibi bitki çayları tercih edebilir.
Antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzu savunurlar. Bu nedenle antioksidan açıdan zengin besinler olan sebze ve meyveler mutlaka beslenmemizde yer almalıdır.
Bağışıklık sistemi elzem yağ asitleriyle (vücutta üretilemeyen, dışardan alınması zorunlu) de desteklenir. Omega-3 yağ asitleri elzem yağ asitleri olup somon, uskumru, ceviz, badem, fındık gibi besinlerde bulunur.
Sak-lan-ma-yan e-be-dir. :)