Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kendinizi hortumlatmayın!

Kendinizi hortumlatmayın!
 

Bir zamanlar bankalar hortumlanıyordu. Şimdi bankalar müşterileri hortumluyor.

Bankalarımız yavaş yavaş yabancıların eline geçmekte. Kredi kartı faizleri dışında, faizler eskisi gibi yüksek olmadığı için bankaların Ar-ge bölümleri gelirlerini artırıcı çalışmalarına aralıksız devam ediyorlar. Görünürde hizmet çeşitlerini arttırıyorlar.

Banka işlemlerinde şu anda en masrafsız olarak görülen internet bankacılığı.

Genelde bankacılık işlemlerini internet üzerinden yaparım. Ancak tatildeyken bir hazine bonosu işlemi yapmam gerekti. Tatil yöresindeki banka şubesine giderek oran istedim. Verdikleri oran benim internetten daha evvel gördüğüm orandan iki puan aşağıdaydı. İnternet cafelerden bankacılık işlemleri riskli olduğundan, bankaların bazı şubelerindeki ekranlardan işlem yapılması daha rahat oluyor. Ancak internet ekranları her şubede yok.

Bankanın verdiği hazine bonosu oranı düşük olduğundan o an evde bulunan oğluma, telefonla bankacılık işlemimi yaptırdım. Eğer işlemimi banka şubesinden yaptırmış olsaydım dolaylı olarak 400.- YTL. komisyon ödemek zorunda kalacaktım. Bankalar internet şubelerinde ilan ettikleri oranın iki puan altında oran vererek aradaki komisyonu gelir olarak kaydediyorlar.

Eğer banka kartınız yoksa, bir şubeden başka şubeye para gönderdiğinizde 1000 YTL. karşılığında ödediğiniz komisyon 36.- YTL.nin altında olmuyor.

Kredi kartınızda son ödeme tarihinde bütün borcunuzu öderseniz sorun yok. Ancak yakın zamana kadar bankaların çoğu, örneğin 1000 YTL. borcunuzun 900 YTL.sini ödeseniz bile hesap kesim tarihiyle son ödeme tarihi arasındaki dönem için 1000 YTL. üzerinden faiz alıyordu. Kredi kartlarıyla ilgili son düzenlemeden sonra bu işlem yasaklandı sanıyorum ama yine de siz ekstre faizlerinizi kontrol edin. Tabii mümkünse faize hiç bulaşmayın. Mevduatınızı yıllık %16 brüt faizle değerlendirirken, kredi kartı borcunuza vergiler hariç yıllık % 72 faiz ödediğinizin bilmem farkındamısınız?

Eğer önceden talebiniz olmadan size bir banka kredi kartı göndermişse, o kartı ilk kullandığınızda ekstrede göreceğiniz ilk rakkam kart ücreti olabilir.

Hesap ekstrelerinizde ay sonları veya yıl sonları hesap işletim ücreti adı altında bir para alınmışsa bu sizi şaşırtmasın.

Tüketici kredisi alırken, bazen faizsiz veya aylık 0, 65 gibi faiz oranları görebilirsiniz. Bu tamamen aldatmaca oup, krediyi aldığınız tarihde sizden peşin komisyon adı altında bir para alırlar ki, bu durumda ödediğiniz faiz oranı normal kredi faizlerinin üzerine de çıkabilir.

Araba kredisi aldığınızda kaskoyu bankanız yaptıracaktır. Bankanıza ödediğiniz kasko ücreti ile piyasadaki bir sigorta şirketinden aldığınız kasko ücretini kıyaslayarak, pazarlık yapmanızı öneririm.

Şirketler kredi aldığında bir kitap şeklinde taahhütname imzalarlar. (Aslında o kitabı okusalar, kredi almaktan vazgeçerler) Orada en önemli unsur banka istediği zaman kredinin tamamının geri ödenmesini isteyebilir. Eğer krediyi geri ödeyemezseniz, yüksek gecikme faizlerine muhatap olursunuz. Geçmişte ekonomik krizlerde bir çok şirket bu yüzden batmıştır. Yatırımlarınız için kesinlikle kısa vadeli kredi almayıp, vadesi belli olan orta veya uzun vadeli kredileri seçin.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..