Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '13

 
Kategori
Deneme
 

Kentlerimiz/Şehirlerimiz artık kültürel olarak da gelişmelidir...

Kentlerimiz/Şehirlerimiz artık kültürel olarak da gelişmelidir...
 

Kentleşme/Şehirleşme kavramı sadece yollar, arabalar, binalar, devlet daireleri, okullar, sağlık kuruluşları filan demek değildir. Bir yerleşkede yoğun bir şekilde insanların birlikte yaşamaları da demek değildir. Kentleşmenin sosyal ve kültürel boyutları vardır ve bence bu boyut en önemli boyuttur.

 
İnsan, daima kentleşmenin merkezinde olmalıdır. İnsan, hem kenti her türlü etkinliği ile sonuna kadar yaşamalı ve ondan etkilenmeli hem de kent daima bu etkinlikten daha da zenginleşerek çıkmalı ve insanına olumlu katkılar sunmalıdır.
 
Bugün ne yazık ki kentlerimiz, hem fiziksel anlamda hem de ekonomik büyüklük olarak ciddi şekilde büyüyorlar ama artık "insan sermayesi" olarak da olumlu anlamda büyümelidirler. Kentte yaşayan ama maalesef kentin hiç bir kültürel nimetinden faydalanmayan pek çok insan var. Oysaki kültür sanat etkinliği insanları ve toplumu katalizör etkisi ile daha da geliştirmelidir.
 
Peki nedir bu kültürel faaliyetler ve mekanlar? Kitapçılardır, kafelerdir, pastahanelerdir, resim galerilerdir, sinemalardır, tiyatrolardır, opera ve baledir, müzelerdir, spor salonlarıdır, stadlardır, park ve bahçelerdir, çeşitli dini mekanlardır, kültür merkezleridir, kütüphanelerdir, konferanslar, paneller-sempozyumlar-seminerlerdir, kültüre ev sahipliği yapan büyük otellerdir, müzik konserleridir, partilerdir, film gösterimleridir, şiir dinletileridir, festivallerdir, sergilerdir, dans gösterileridir, fuarlardır, alışveriş merkezleridir, metrolardır, yeme-içme mekanlarıdır, kurslar ve atölye çalışmalarıdır, kermeslerdir, şehir gezileridir, vbg.  Kısacası hayatımıza renk katan  bütün mekanlar ve etkinliklerdir.
 
Şehir hayatı kentteki kültürel faaliyetlerle ortaya yeni ve büyük sanatçılar çıkarmalı ve bu topluma yaratıcılık olarak yansımalıdır. Unutmayalım ki çağımızın en önemli kavramlardan biri de yaratıcılığın yol açtığı innovasyon kavramıdır. Bugün dünyada innovasyon üzerine çok büyük bir yarış var. İnnovasyon yapan rekabet avantajı kazanıyor ve böylece hem katma değeri yüksek hem de avantajlı ürün yapıp dünyaya satma şansına sahip oluyor.
 
Sonuçta rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki kentlerin/şehirlerin kültürel olarak gelişmesi ülkeye 
sayılamayacak kadar çok yeni zenginlik kapıları açacaktır.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..