Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '09

 
Kategori
Yolculuk
 

Kerala - Hindistan

Kerala - Hindistan
 

Kochinde kanal turu keyfi


28. 11. 2008 Kerala Kanal Turu (Backwaters Boat Trip)

Kerala Hindistan'ın en güneyindeki en gelişmiş eyalet. Okuma yazma oranının en yüksek olduğu bölge. Olağanüstü tropik ve bereketli topraklara sahip. Bütün Hindistan kıtasının ortasından güneyine dek uzanan kocaman yarımada kanallar, nehirler ve tamamıyla hindistancevizi ağaçlarıyla kaplı bir yer. Burası güneşin sıksık gülümsediği, muson mevsiminde yani nisan-ağustos aylarında aşırı yağmurlu, sıcak ve buna bağlı olarak da çok nemli bir bölge.

Kaldığımız yer Kochin, Ernakulam havaalanına yarım saat uzaklıkta bir adacık, yollar köprülerle bağlı, otellerin bulunduğu yer ise Fort Kochin, yani kale içi bölgesi. Tüm restoran, dükkan, otel, pansiyon ve internet kafeler bu bölgede. Otelden bize tavsiye ettiler bu kanal turunu. İstersek geniş botlarda gece konaklamak da mümküm, oldukça romantik ve değişik bir tatil keyfi. Bizim yaptığımız ise bütün gün nehirlerde, kanallarda önde ve arkada birer hintlinin bambu kamışı ile ittikleri ufak el yapımı tekne ile gezmek, bu esnada bol bol fotoğraf çekip, sessizliğin tadını çıkartarak, tropik dünyayı koklayabilmek...Tabi en önemli kısmı ilk kez geldiğimiz bu uzak ülkedeki insanların yaşamına yakından tanık olabilmek. Kanalların yakınlarında kıyılarda pek çok evcik, bungalow ya da kulübe mevcut. Siz geçerken herkes el sallıyor, çocuklar laf atıyor, sizi izliyor. Merak ediyorlar beyaz insanları haklı olarak.

Öğlen bir köy evinde duruluyor ve kocaman yerel yaprak tabaklarda el ile "thali" denen geleneksel hint yemeği ikram ediliyor. Bu yemeklerde her türlü baharat, acı ve sebze kullanılıyor. En önemli besin olan "dal" yani mercimek, bunun yanısıra kuru fasulye, nohut, bamya, ıspanak ve patates gibi sebzeler de mevcut. Yemek kovalardan tabağa aktarılıyor, aslında bittikçe konuyor ama biz turistler bu kadar acı yemeye dayanamıyoruz :) Normalde elle yenilen bu yemek için bize çatal getiriliyor, bol su tüketiyoruz ve yemekten sonra da bir tür sütlaç geliyor, sıvı bir halde.

Bütün günün keyfini çıkartıp, akşamüstü tur bitince bir jip ile kaotik Hint trafiğinde eğlenerek ve korna seslerinden kafamız şişerek dönüyoruz otele. Turistik bölgede olduğumuzdan yemek olarak et bulmak mümkün, ama Hindular et yemiyorlar.

Gece dolaşmaya çıktığımızda bir kilisede ayin görüp içeri giriyoruz, rengarenk süslü kadınlar ve erkekler, şarkılar dualar ve elleri ile ayin düzenliyorlar, anlamasak da izlemek keyifli... Aslında 1 milyar Hintlinin büyük bir kısmı Hindu dinine inanmakta, bu din 6000 yıllık çok tanrılı bir din, bunun dışında hristiyanlar, sikhler, müslümanlar ve budistler de yaşamakta. Çok sesli, çok renkli, çok hoşgörülü ve çok dinli bir ülke burası.

Bir de Khatakali merkezi var, burada geleneksel Hint danslarını izleyebilir, vurmalı bir çalgı olan tabla veya telli çalgılardan sitar konserlerine katılabilirsiniz. Sıcak ve misafirperverler. Konserler oldukça enteresan ve keyifli geçmekte.

 
Toplam blog
: 4
: 5405
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

Berrak Tatlı 1982 İstanbul doğumlu. İlkokul lise ve üniversite zorunlu eğitimini bu şehirde tamamlay..