Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '10

 
Kategori
Şiir
 

Kıbrıs folkloru - Atın üstünde gelin

Bol köpüklü çok nefis Con Kahvesi fincanda
Serin çardak altında, ahbaplar bir arada
Bal sohbetler bal demler, fal bakısı bir yanda
Siyah telve üstüne aşk niyetler görüde
Atın üstünde gelin, ermekteyiz murada.

İkramlar arasında ceviz macunu güzel
Yanında su verilir, küçük çatalı özel
Turunç, bergamot, hurma macunları yöresel
Kültürel yaşanmışlık öyküleri beride
Gül koktukça Akdeniz, ölüm olmaz karada.

Balkabağı çiçeği, nefis dolması olur
Yanında küp yoğurdu, tadanlar lezzet bulur
Şeftali kebabına yiyenler hayran kalır
Kolakas musakkası, kendine has burada
Hele molehiya’sı, yaş da yenir kuru da.

Tatlı nor böreğine, çiçeksuyu yakışır
Saçta hellimli börek, nostaljiyle çakışır
Nohutlu çörek nefis, mayasıyla kokuşur
Zeytinli ve pekmezli sevilir her yörede
Yaşam kavgası varken, hatırlanır arada.

Pirohu yemeğiyle, fırında makarnası
Otlarla kuru bakla, pazı yaprak sarması
Balkabağı böreği, nefis olur tatması
Kuru zeytin yaprağı tütsüsü var sırada
Kokusu iyi gelir ruha da nazara da.

Düğün dendi mi herse, gelin dendi mi kına
Çalgılar eşliğinde oynayıp testi kırma
Gelini ağlatmak var sürse dahi sabaha
Hani eski düğünler, eski hazlar nerede
Göçerlik ve değişim iç edilmiş karede.

Pekmezli un helvası, tatlı sucuk ve köfter
Kırık buğdaydan porto, üzümden paluzeler
Tavşan etli lalangı, mis mis burnumda tüter
Pulya kuşu turşusu, güzel olur sofrada
Kültürler yok olurken, yoz kapanmaz yarada

Ada’ya özgü zeytin, lâle gül ve yasemin
Beşparmaklar direngen, sarı Mesarya sakin
Tuzlu mavi denizi kâh dalgalı kâh dingin
Biter mi bu kuraklık? Tahammül bu soruda
Kıbrıs’ım cennet Ada’m, aşkı koyma yarıda.

GÜLŞEN ŞENDERİN

Con Kahve: Açık renkli hafif Kıbrıs’a özgü kahve
Macun: İkram için yapılan daha çok tane reçel.
Nor: lor. Şeker konarak tatlı nor böreği. Tuz konarak normal börek yapılır.
Kolakas: Gölevez.Patatesgiller ailesinden bolca potasyum barındıran bir bitki.
Molehiya: Mülhiye - mühliye. Yaprakları kuru ve yaş olarak pişirilen sebze.
Pirohu: Piruhi..Mantı gibi, iç olarak peynir konur
Köfter: Paluzenin tepsilere dökülüp dilimlenmesinden sonra kurutulmuş hali.
Porto: Susam, kesik buğday ve pekmezle yapılan kışlık yiyecek.
Şeftali Kebabı. Kıyma maydanoz baharat soğan, koyun gömleğine sarılarak yapılan köfte.
Herse: Keşkek. Tavuktan veya küçük baş hayvanlardan yapılan buğday yemeği
Lalangı: Mayalı hamurun sade veya tavşan etiyle yağda kızartılması
Pulya Kuşu: Karabaşlı ötleğen.Baharda adaya gelen göçmen kuşlardan.
Mesarya: Kıbrıs’ta ova.
Beşparmak: Kıbrıs’ta dağ


Gülşen Şenderin

 
Toplam blog
: 75
: 381
Kayıt tarihi
: 16.08.08
 
 

Mektuplaşarak, Bakırköylü şair Cumhur Şenderin'le evlendim. İki kızım bir oğlum var. Oğlumdan ise bi..