Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '07

 
Kategori
Siyaset
 

Kıbrıs Politikası(zlığı)

2002 yılından bu yana "Hep bir adım önde olma" (28 adım öndeyiz bu arada)))) temelli Kıbrıs politikasını izledikçe aklıma hep Sun Tzu'nun M. Ö. 5 yüzyılda yazdığı "Savaş Sanatı"adlı eseri gelir.

Okumayanlar için Sun Tzu Çinli bir generaldir ve savaş stratejisi teorisyeni olarak dünyadaki tüm askerler tarafından bilinir. Savaş sanatının felsefesini yazan; düşünceleri, yaşam felsefesi olarak da benimsenen ve hala geçerli olan bir bilgedir. Sun Tzu, liderlerin düşmanını ve kendi yeteneklerini tanımasına, savaştan önce olasılıkların çok iyi hesaplanmasına, iyi planlamalar yapılmasına ve “ağır bir çarpışmaya girmeden savaşların kazanılmasına” önem vermiştir eserinde. . . Eseri okuduğunuzda hayatınızda karşılaşabileceğiniz güçlükleri ve sorunları da nasıl aşabileceğinizi görebilirsiniz.

Sun Tzu'nun belli başlı söylemlerinden en önemli gördüklerimi aşağıda sıralayacağım;

“Ne zaman savaşacağını ne zaman savaşmayacağını bilen kazanacaktır. ”
Her zaman bir işe, bir savaşa veya herhangibir eyleme başlarken "HAZIRLIKLI OLMALI HER DETAYI DÜŞÜNMELİSİN", yani;
“Eğer kendini ve düşmanını tanıyorsan gireceğin yüz savaşın da sonucundan korkmamalısın. Eğer kendini tanıyor, düşmanını tanımıyorsan, kazanacağın her zafere karşılık bir de yenilgi alırsın. Eğer düşmanını da kendini de tanımıyorsan bütün savaşları kaybedersin. ”

"SAVAŞMADAN ZAFER KAZANMAYI ÖĞRENMELİSİN", yani;
“Zeki savaşçı sadece yenen değil, kolaylıkla yenmesini becerebilendir, yüz zaferin yüzünü de savaşarak kazanmak hüner değildir, savaşta hüner düşmanın direncini savaşmadan kırabilmektir. ”

“Muzaffer savaşçılar önce zaferi kazanır, sonra savaşır; mağlup savaşçılar ise önce savaşa girer, sonra da zaferin yolunu arar. En iyisi savaşmadan kazanmaktır. ”
"BİR İŞİ, EYLEMİ VEYA SAVAŞI NE KADAR KISA SÜREDE UZATMADAN BİTİRİRSEN, O İŞTEN O KADAR FAYDA İLE ÇIKARSIN", yani;
Savaşı kazanan general, savaştan önce bir çok hesaplamalar yapan generaldir. Savaşı kaybeden general ise savaştan önce daha az hesaplama yapmış olan generaldir. ”

"HAYATINIZDA VEYA BİR SAVAŞTA ÇIKMAZA GİRMEMENİZ İÇİN STRATEJİNİZ VE TAKTİĞİNİZ OLMALIDIR", yani;

“Taktikleri olmayan strateji, zafere giden en uzun yoldur. Stratejisi olmayan taktikler ise yenilgiden önceki gürültüdür. ”

Tümünü okuduğumda M. Kemal Atatürk'ün zafere nasıl ulaştığını çok daha net bir şekilde görebiliyorum. Amma velakin 1950 sonrası bizi yönetenlerin neden başarılı olamadıklarını da aynı şekilde çok daha net görebiliyorum.

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..