Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kilo Vermenizi Zorlaştırmayın!

Bazen öyle oluyor... Bütün çabanıza rağmen bir türlü kilo veremiyorsunuz. Tartıdan indiğiniz her seferinde şöyle düşünüyorsunuz belki de "Başkaları bu kadar kolay fazla kilolarından kurtulurken  ben neden başaramıyorum? Neden bu kadar talihsizim?" Oysa böyle bir durumda kendi kendinize sormanız gereken asıl soru şu: "Bir yerde bir sorun var, tamam ama ben nerede yanlış yapıyorum?"

Eğer gerçekten uğraşıyor ama bir türlü istediğiniz gibi fazla kilolardan kurtulamıyorsanız, herhangi ciddi bir sağlık sorununuz da yoksa bir noktada bazı hatalar yapıyorsunuz demektir.

Gelin bir gözden geçirelim kilo verirken yapılan belki küçük ama sonucu bütün bir süreci etkileyen hataları.


KALORİ SAYIYORSUNUZ

Kaloriler gelir, kaloriler gider... Evet ama bütün hikaye bu değil. Ağzınıza attığınız her yiyeceğin kalorisini hesaplamak yerine dikkatinizi gün boyu tükettiğiniz besinlerden alacağınız protein, karbonhidrat, lif ve diğer besleyici mineral ve vitaminlere yöneltmeniz kilo verme konusunda çok daha etkili olur.


TV KARŞISINDA YEMEK YİYORSUNUZ

Eğer öğünlerinizi en çok da akşam yemeğinizi TV karşısına geçip yiyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir.  Çünkü kanepeye uzanıp rahatça yemek yerken aslında dikkatinizi ne yediğinize değil karşınızdaki ekrana yöneltiyorsunuz.  Bu da gereğinden fazla yemenize yol açıyor olabilir. Bu yüzden öğünlerinizi yerken bütün dikkatinizi neyi ne kadar yediğinize yani tabağınıza yöneltmenizi öneririm.


ÖĞÜN ATLIYORSUNUZ

Kilo verme sürecinde yapılan en büyük hatalardan biri işte bu. Öğün atlamak. Özellikle de kahvaltı etmeden güne başlamak. Çünkü eğer bunu yaparsanız kan şekeriniz düşer.  Bunun sonucu olarak da akıllı beslenmek yerine içinizi kemiren açlık hissinden kurtulmak için ne bulduysanız tüketmeye yönelirsiniz.  Bilimsel araştırmalara göre de böyle durumlarda insanların en çok tükettiği besinler ne yazık ki zararlı abur cubur.


İÇTİKLERİNİZE DİKKAT ETMİYORSUNUZ

Yiyeceklerinize ne kadar dikkat ediyorsanız, içtiğinize de aynı dikkati göstermeniz gerekir. Çünkü "bir kereden bir zarar gelmez" diyerek içtiğiniz bir küçük bardak asitli içecek ya da bir kadeh alkol, belki boğazınızdan süzülerek geçecek ve siz çok önemsemeyeceksiniz ama bütün bunlar fazla kilo olarak geri dönecek.  O yüzden içecekleriniz konusunda da gerekli dikkati gösterin.  Bana sorarsanız bedeninizin ihtiyaç duyduğu tek sıvı sudur.  Bol bol su tüketin.  Hatta suyunuzun içine limon, yaban mersini, belki çilek ya da nane katarak daha lezzetli hale de getirebilirsiniz.


SİZ BİR GECE KUŞUSUNUZ

Belki siz çok önemsemiyorsunuz ama sağlıklı ve düzenli uyumamak metobalizmanızın yavaşlamasına neden olur.  Ayrıca açlık hormonunun da fazla salgılanmasına yol açar. Bu yüzden kendinize düzenli uyku alışkanlıkları geliştirin.


AÇ KARNA ALIŞVERİŞE ÇIKIYORSUNUZ

Bu da pek üzerinde durulmayan ama kilo vermeyi ya da kilo korumayı engelleyen en büyük hatalardan biri.  Eğer aç mideyle alışverişe çıkarsanız; gereksiz, daha da kötüsü zararlı yiyeceklere yönelirsiniz.  Bunu önlemek için alışverişe çıktığınızda tok olmaya özen gösterin. Elinizde de almanız gerekenleri yazdığınız bir liste mutlaka olsun.


DUYGUSAL AÇLIK ÇEKİYORSUNUZ

Şimdi durun... O lokmayı ağzınıza atmadan önce bir düşünün, gerçekten aç mısınız yoksa duygusal açlık içinde misiniz? Bu yüzden bedeninizden gelen sinyallere dikkat edip iyice dinleyin. Gerçekten açsanız elbette yiyecek tüketin.  Ama sadece duygusal açlık içindeyseniz dikkatinizi başka bir noktaya yöneltin.  Böylece gereksiz yiyecek tüketmemiş olursunuz.


SAĞLIKLI BESİNLERİ AŞIRI TÜKETİYORSUNUZ

Bu da en çok yapılan hatalardan biri... Hatta bazen insan hiç farkına varmadan bile yapabiliyor bunu.  Ara öğün olarak tükettiğiniz bir avuç bademe biraz daha ekleyip fazla yemek mümkün.  Bunun için sağlıklı da olsa tüketeceğiniz gıdaların sınırlarını çizin.  Biraz önceki örnekten yola çıkarsak, bir avuç badem tüketmeniz gerekiyorsa, daha fazlasını yanınızda bulundurmayın.

 

  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız. 
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..