Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kime Göre Adalet

''Diyar-ı Dicle'de kurt kaparsa koyunu yarın adl-i ilahi sorar Ömer'e hesabını''
 
Hepimiz biliriz Hz. Ömer'in adaletini, hatta pek çoklarımız imreniriz. Ve onun adalet anlayışını öve öve bitiremeyiz her zaman yaptığımız gibi. Peki aynı başarıyı uygulamaya gelince neden gösteremeyiz, hiç düşündük mü? Adil düzen, adalet, hak, hukuk diye diye kafalarımızı ütüledik birbirimizin yıllardır.
Ütüledik de noldu? Söyleyeyim size, hiçbir şey olmadı. Dahası var da var: Bir arpa boyu yol kat edemedik.
 
Niye mi? Çünkü bizim adalet anlayışımız sadece lafta kaldı da ondan. Herkese eşit yaklaşmadık da ondan. Bu fakir aman boş ver, bu zengin aman ha beyimizin kuyruğuna basmayalım, incitmeyelim sonra başımızı ağrıtmasın diye diye adaleti de unuttuk, haklıyı da. Ucu birilerine dokunsa da gerçekler ne yazık ki böyle. Bu anlayış değişmediği sürece zayıf olan, güçsüz olan, yoksul olan hep ezilecek bu dünyada. Çünkü onlar şimdiye kadar hep kaybetmişler, bir de onlara adalet dağıtırsak onlarca yıllık düzeni bozmuş oluruz. En iyisi biz mi, adaleti hep güçlüden yana kullanalım, zengin her zaman haklıdır. Parası var, nüfuzu var. Var da var. Peki fakirin, güçsüzün neyi var? Ha onun da bir canı var, vakti geldiğinde Allah'a teslim edecek.
 
İşte sevgili dostlar, ne yazık ki günümüzdeki adalet anlayışı bundan ibaret. Yetki makamında bulunan kaç hakim, savcı, amir vs.korkusuzca zengin fakir ayrımı yapmadan sadece haklıyı (güçsüzü) savunabiliyor? Oldukça tartışmaya açık bir konu. Ya da verdikleri karardan dolayı üst karar makamları bunları ne kadar koruyabiliyor? Hiçbir kaygı duymadan, birilerinin baskısı altında kalmadan gereken neyse onu yapıyorlar mı? Ya da göstermelik bize cezayla geçiştiriyorlar mı? İşte tüm bunlar bize adil bir düzenin eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Zengin karşısında hakkını arayamıyorsa fakir, haklıyken haksız duruma düşüyorsa güçsüz bana kimse adaletten, adil düzenden bahsetmesin. Kusura bakmayın da esamisi bile okunmuyor. Her şey sadece lafta kalıyor. Bunun en yakın örneğini İstanbul'da gördük. Hamile bir kadının bulunduğu araca saldıran iki şahıs, arabaya hunharca zarar veriyor ve tehditler savuruyor. Ve bunu şehrin göbeğinde yapıyor üstelik. Yaptıklarının hiç hoş bir davranış olmadığını tüm Türkiye gördü. Üstelik emniyette kapıda karşılandı ve amir tarafından eli sıkıldı bu şahsın. Aldığı ceza mı? Merak etmeyin göstermelik bir cezayla geçiştirildi. Emin olun öylece kalır bu ceza. Şimdi soruyorum size, aynı hareketi hamile kadının eşi yapsaydı gene de aynı cezayı alır mıydı? Yoksa daha fazlasını mı alırdı?
 
Kafamda deli sorular dönüp duruyor. Aklıma Hz.Ömer'in sözü takılıyor birden. Ve diyorum kendime, bu millet yüzlerce yıl adaletle dünyayı yönetti. Biz o ecdadın torunları olarak nerede hata yaptık? Nerede unuttuk adaleti, hakkaniyeti? Efendiler, hanımlar, gençler...bize Hz. Ömer'in adaleti lazım. Adama göre muamelenin olmadığı haklının ve zayıfın kazandığı bir adalet. İşte o zaman her şey daha güzel ve daha yaşanılır olacak, unutmayın.
 9.07.2019(Necati Dilek)
 
Toplam blog
: 40
: 100
Kayıt tarihi
: 03.01.19
 
 

5 Nisan 1991 Aydın Sultanhisar doğumluyum. İlköğrenimi köyde tamamladım. Sonraki yıllar eğitim iç..

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 40
: 100
Kayıt tarihi
: 03.01.19
 
 

5 Nisan 1991 Aydın Sultanhisar doğumluyum. İlköğrenimi köyde tamamladım. Sonraki yıllar eğitim iç..