Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '14

 
Kategori
Dostluk
 

Kime ne kadar değer verilmeli

Kime ne kadar değer verilmeli
 

Hayat, insanı olgunlaştıran en iyi süreçtir. Yaşanılan her olay tecrübe defterine yansır. Dert,mutluluk ve başarı hayat merdiveninin basamaklarında karşılaşılan duygulardır.
 
Kişiler arasıındaki ilişkilerin yansıttığı bu durumsal duygular,  yaşanılan dönemlere damgasını vurur.
İkili ilişkilerimizi; ailemiz,dostlarımız,arkadaşlarımız diye katagorilere ayırdığımızda, değer verdiğimiz insanlar da kendiliğinden oluşur. İnsanı yıpratan ise, değer verdiğin kişilerden gördüğü nankörlüktür.
 
"Duvarı nem, insanı gam yıpratır"diyen atalarımız aslında, insanın en zayıf noktasını vurgulamıştır. Her ne hikmetse bu zararı gam noktasına getiren insanlar da, o kişinin en fazla değer verdiği insanlar olur .Çünkü insan yapısı gereği sadece düşmanlarına karşı tedbirli davranır. Onlardan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı bir savunma mekanizması hazırlar kendine. Ancak değer verip sevdiği insanlara karşı böyle bir savunmasal duruma girmeyi hiç aklına getirmez. O yüzden de, ansızın aldığı darbeler kişiyi bir anda yıkar ve güçsüz bırakır.
 
Ama unutulmamalıdır ki, bulutlar ağlamadan, dallar meyvaya durmaz, çiçekler açmaz, toprak yeşillenmez. Bu, insanın olgunlaşmasını sağlayan yürek yağmurlarıdır. Duruma bu açıdan bakmak, insanı bir parça teselliye götürür. İşin en güzel yanı da, mazlumların ahının asla yerde kalmayacağıdır. İlahi bir adaletin var olduğuna inanan her insan , böyle bir durumu kolay atlatır.
 
İşin bir başka boyuta da, herkese hak ettiği nispette değer vermektir. Bu kişinin bu dünyada kendi imkânları ile yapabileceği adalet biçimidir. Hak etmeyen bir insana verilen değer ile hak eden bir insana verilen değer aynı olmamalıdır ki, hak eden bu değerinin farkına varabilsin.
 
Yol arkadaşının iyi seçilmesi de bu yüzden çok önemlidir. gerek iş hayatında gerekse özel hayatta seçilen yol arkadaşları, kişiyi yarıyolda bırakmamalı,her dönemde yanında olmayı bilmelidir. Yolda bulduklarınla, yola çıkılanlar değiştirilirse, bir gün onların da sizi, yolda bulduklarıyla değiştirebilecekleri konusu akıllardan çıkmamalıdır.
 
İkili ilişkilerde güven çok önemlidir. Güven; sevgiyi, saygıyı ve değer yargılarını bağrında barındırır. Güvenilir olma erdemini her insan öncelikle kendi benliğine yerleştirmeli, bu güzel hasleti öncelikle kendi uygulamalı ve etrafındaki kişilere güvenilir olduğunu belli etmelidir.
 
İşe kendi nefsinden başlamak tabiri bu noktaya en çok yakışan durumdur. Nasıl eğri bir cetvelden doğru bir çizgi çizilmesi beklenemez ise, karakteri bozuk insanlardan da düzgün bir davranış beklenemez.
 
Bu sebepledir ki, kişi kendine değer verilmesini istiyorsa, önce değer vermeyi öğrenmelidir.İşler ancak o zaman düzene girer.
 
Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, kişinin yaşam denilen bu zaman zarfında yaşadığı herşey , onun tecrübe bahçesindeki meyvaların olgunlaşıp, tatlanmasına vesile olacaktır.
 
 
E_MAİL: nuran_cal@hotmail.com
 
WEB: www.nurancal.com
 
 
Toplam blog
: 35
: 501
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

1976 Denizli doğumlu olan yazar; ilk-orta-lise eğitimlerini Denizli'de tamamladı. Eskişehir Anado..